Billund (Denemarken) - Ze werken tot twaalf uur per dan, zes dagen in de week en vaak op zon- en feesdagen. De medewerkers van LEGOLAND maken in het hoofdseizoen lange dagen. Het management betaalt ze hiervoor soms slechts € 6.50 per uur, volgens de bond "voor eten en catering" waar LEGOLAND medewerkers onder vallen. Veel werknemers zouden in hun levensonderhoud hulp van de staat nodig hebben of een tweede baan moeten nemen.

De vakbon wil daarom een cao voor de ongeveer 1.100 medewerkers afspreken. Maar bedrijfsleider Hans Aksel Pedersen zou gesprekken met de bond categorisch afwijzen. "Na afweging van de voor- en nadelen, hebben we besloten dat we geen collectieve overeenkomst voor LEGOLAND Duitsland nodig achten", zegt hij. Het bedrijf in Günzburg betaalt zijn werknemers in 2013 een uurloon van minstens acht euro en bepaalde extras. Een uurtarief van 6,50 geldt alleen voor een paar leerling medewerkers en studenten die in het park werken, en vaak maar korte tijd in het park werken.

De Augsburger Allgemeine meldt dat de vakbond de hulp heeft ingeroepen van de Deense LEGO baas Kjeld Kirk Kristiansen. "Wij houden van LEGO en werken met hart en ziel in LEGOLAND. Maar lucht en liefde, daar kunnen wij onze gezinnen niet mee voedde,`, schrijven ze in een open brief aan de hoofdaandeelhouder, die ook het Deense persbureau ´Ritzau´ heeft ontvangen. Veel werknemers zouden op de pensioengerechtigde leeftijd direct onder de armste ouderen vallen. Verder zegt de vakbond bezorgd te zijn over de reputatie van het park en LEGO dat onder de moeilijke onderhandelingen zou lijden.

Tot nu toe heeft Kjeld Kirk Kristiansen nog geen commentaar gegeven op de brief. Ook bleef het stil over de beschuldigingen van de vakbond met betrekking tot het ten onrechte ontslaan van een vakbondslid.