Günzburg (Duitsland) - De situatie bij LEGOLAND Deutschland in Günzburg is nog net als eerder gemeld: de bedrijfsleiding is hard, de bonden organisten een demonstratie.

Terwijl de bedrijfsleiding de genomen stappen tegen de voorzitter van de ondernemingsraad niet will terug draaien en ook niet will praten over loonsverhogingen, plannen de bonden een demonstratie. Op zaterdag 23 maart, als het pretpark voor LEGO steentjes opent, zal om 10.00 uur een demonstratie plaats vinden. De organiserende bond is de DGB-Dachverband, welke gesteund wordt door de Gewerkschaft Nahrung-Genuss-Gaststätten (NGG) en de plaatselijke IG Metall. „We verwachten enkele honderden deelnemers“, zegt de regiovoorzitter van de Duitse arbeidsbond, Werner Gloning.

De ontmoetingsplaats is bij de firma Wiegel aan de Kimmerlering in het stadsdeel Deffingen. Van daar uit willen de deelnemers over de Legoland-Allee en de rotonde lopen en weer terug marcheren. De gehele demonstratie vind buiten het parkeerterrein plaats. Woordvoerder zal de bondsvoorzitter van de NGG, Franz-Josef Möllenberg, zijn. De demonstratie is aangegeven bij de politie en het provinciaal bestuur, en zal cirac twee uur in beslag nehmen. „Zodra de bedrijfsleiding de genomen stappen terug draait en instemt met de loonsverhogingen, zeggen we de actie af.

LEGOLAND bedrijfleider Hans Aksel Pedersen had het liefst geen demonstratie, maar zal het accepteren, zegt hij. Tenslotte hebben de medewerkers het recht om te demonsteren. Volgens de uitkomst van een interne enquete is 97% van de medewerkers tevreden met hun werk. „Ik wil proberen om de resterende drie procent, die een andere mening heeft, te verminderen,“ zegt Pedersen.

Over de zaak blijft hij hard. LEGOLAND verschatf tijdens het openingsseizoen meer dan 1000 arbeidsplaatsen. Bij de seizoenskrachten ligt de terugkeer op ongeveer 60 procent, zegt de parkchef. Dat zijn mensen, die elk jaar als werknemer terug keren in LEGOLAND.

In een gesprek met „B4B Schwaben“ kwam de bedrijfsleiding met de mededeling dat de betaling van de medewerkers in overeenstemming is met andere werknemers in de branche waarin ze werken. Vakantiewerkers ontvangen dit seizoen acht euro per uur. Daarbovenop komen nog de bonussen en aanvullende diensten. Daaronder vakken bijvoorbeeld de kantine, het wassen van de uniformen en vrij toegang tot al onze pretparken“, somt de parkchef op. Een groot deel van de seizoensmedewerkers wird via een uitzendbureau in diens genomen. LEGOLAND bood hen alleen de mogelijkheid om te komen werken.

Gemiddeld konden de seizoenskrachten rekenen op een uurloon van € 14,50. Scholieren en studenten, die minder dan 50 dagen werken, krijgen zeven euro uurloon, belastingvrij. De strijd om de lonen heeft niks met de voorzitter van de ondernemingsraad te maken. Die heeft een aflopend dienstverband, volgens Pedersen. Op 20 maart spreekt de arbeidsrechter zich hier over uit, drie dagen voor de opening van het pretpark.

Op Rebrick kwamen we een prachtig YouTube filmpje tegen waarin iemand uitlegt hoe hij zijn LEGO Mindstorms gitaar heeft gebouwd en geprogrammeerd.