Zwolle (Overijssel) - De campus van het Deltion College staat vrijdag 30 november in het teken van de vijfde regiofinale van de First Lego League. Door dit evenement, georganiseerd in samenwerking met de Hogeschool Windesheim maken ruim 500 basisschool- en voortgezet onderwijs leerlingen spelenderwijs kennis met techniek.

De First Lego League is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt en stimuleert om de maatschappelijke rol van technologie en techniek te onderzoeken aan de hand van opdrachten met lego. Ieder jaar staat daarbij een ander thema centraal. Dit jaar is het thema Senior Solutions: Hoe kunnen FLL teams de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren, door hen te helpen om zelfstandig, betrokken en verbonden in de gemeenschap te blijven? Er worden op diverse plekken in Nederland regiofinales gehouden, waaronder in Zwolle. Op de campus van het Deltion College gaan zestien wedstrijdteams uit Kampen, Raalte, Meppel, Urk, Hardenberg en Zwolle de strijd aan, om een plek te veroveren in de Beneluxfinale. Deze finale vindt plaats op zaterdag 2 februari in Martiniplaza Groningen.

Programma

De deelnemende teams worden op vier onderdelen beoordeeld: een presentatie over het thema Senior Solutions, een missie met legorobots in de wedstrijdarena, robottechniek en teamwork. De voorbereidingen zijn in volle gang. Alle deelnemende scholen hebben lego, een robot en een oefenmat ontvangen. De teams zijn druk bezig met het bouwen, programmeren en testen van de legorobot en het voorbereiden van een presentatie.

De regiofinale in Zwolle wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door studenten van het Deltion College en de Hogeschool Windesheim, gepensioneerden met een technische achtergrond, Nooter Technische Installaties BV, Hulskamp Audiovisueel, Landstede, Alewijnse, Enexis, Bwefar, Robertpack, OTIB, Rova, Polymer Science Park en TechNet. Studenten van de opleiding International Hospitality Studies, Facilitair en Sport van het Deltion College waren verantwoordelijk voor het bedenken en uitvoeren van de doe-activiteiten rondom de wedstrijden. Te denken valt aan het maken van een verlengsnoer, computers demonteren, storingen oplossen, gamen, een fitness test, een legosteentje maken met een 3D printer en een knikkerbaan construeren. Daarnaast is er een recyclingactiviteit bedacht, waarbij de jongeren inzicht krijgen in het hergebruik van kunststof.

De First Lego League vindt vrijdag 30 november vanaf 9.45 uur plaats op de Boulevard van het Deltion College, Mozartlaan 15 in Zwolle. Scholen, ouders en andere geÔnteresseerden kunnen de regiofinale Zwolle live volgen via www.deltion.nl/live.