Haarlem (Noord-Holland) - In de jaren zestig mochten de landen die LEGO verkochten van LEGO Denemarken speciale modellen laten ontwerpen en bouwen in de Deense fabriek. Dat waren gelijmde schaalmodellen die op moesten vallen en tot de verbeelding spreken in etalages of op exposities,dus werden het vaak belangrijke gebouwen of monumenten. Bij voorbeeld the Big Ben tower in Londen, een Boeing van luchtvaartmaatschappij SAS (Scandinavië) of een beroemd Duits kasteel.

Het model van koninklijk paleis Soestdijk is er ook zo een, gebouwd midden jaren zestig, en er bestaat er maar één van. Dat wil zeggen: alleen de twee vleugels zijn tot nu toe 'opgedoken' bij verzamelaar en liefhebber Henk van Zanten (Haarlem). Na diverse pogingen en lang wachten besloot hij het ontbrekende hoofdgebouw dan maar zelf te reconstrueren. Met originele stenen uit dezelfde periode, maar in een beter ontwerp. Zo bleek anderhalf jaar later.

Originele LEGO stenen gemaakt van cellulose acetaat mogen dan een halve eeuw oud zijn, het is nog lastig en duur grote hoeveelheden ervan te vinden in nog fris witte kleur en die dan ook nog eens niet al te veel krom getrokken zijn. Een lastige bijkomstigheid van oude bricks.

LEGO had de onhebbelijke gewoonte etalagemodellen te maken uit de oude voorraad aan niet-verkochte stenen. Dat waren de inferieure van ca plastic. Veel dealermodellen van de jaren zestig zijn derhalve gemaakt van hier en daar wat de krachtige nieuwe opvolgers in abs plastic en veel ''winkeldochters'' aan ''zacht'' en krom plastic. Vandaar dat het in drie jaar gereconstrueerde hoofdgebouw er van dichtbij wat rommelig uitziet.

Maar qua architectuur sluit het pand naadloos aan bij die van de beide originele vleugels. Op één punt heeft Van Zanten zich niet gehouden aan de 'ongeschreven regels van het restaureren': gezien de afmetingen die het hoofdgebouw wel mòest krijgen qua verhoudingen, ontstond er meer ruimte voor details. En daar werd dankbaar gebruik van gemaakt zodat het hoofdgebouw een spannender uitstraling heeft gekregen.

Dat bleek toen een jaar na voltooiing van het studiemodel Richard (van Miniland) een persfoto opdook uit 1976 waarop het complete originele Soestdijk stond. Het frappante was dat de foto gemaakt werd toen Prins Claus het nieuwe pand van LEGO in Grootegast opende: een lid van het koningshuis èn een LEGO replica van hun woonhuis samen op de foto.

Helaas bood de zwart/wit persfoto niet al teveel architectonische aanknopingspunten voor de restauratie, maar het gaf wel aan dat het originele hoofdgebouw veel minder imposant was dan het nu gereconstrueerde pand.