Billund (Denemarken) - De Deense speelgoedfabrikant LEGO Groep heeft meer winst en omzet geboekt in het afgelopen jaar, ondanks verslechterende marktomstandigheden in Europa. Dat maakte het concern bekend.

De omzet ging met 17 procent omhoog tot 3,5 miljard dollar (2,6 miljard euro). De winst klom met eenzelfde percentage en kwam uit op 776 miljoen dollar. Volgens LEGO groeide het bedrijf met dubbele cijfers op zowel de Noord-Amerikaanse markt, het grootste deel van Europa en in AziŽ. De onderneming voorziet dat de omzet dit jaar verder groeit, maar waarschuwt wel dat de crisis daar in een aantal Europese landen een rem op zal gooien de komende jaren.

"Met name in de laatste maanden van 2011 viel het op dat de groei in sommige West-Europese landen vertraagde", aldus LEGO.

De winst van de Deense speelgoedfabrikant LEGO is in het afgelopen jaar twaalf procent gegroeid naar 4,2 miljard Deense kronen (565 miljoen euro). De niet-beursgenoteerde blokjesmaker spreekt van een 'trage speelgoedmarkt', maar wist zijn marktaandeel wel te vergroten.

De omzet van de speelgoedfabrikant steeg zeventien procent. LEGO zag zijn omzet groeien in Noord-Amerika en in de meeste Europese en Aziatische markten. Van alle lijnen wist LEGO meer te verkopen dan in het voorgaande jaar. Klassieke lijnen zoals LEGO City en lijnen met themaís zoals Stars Wars, Harry Potter en Pirates of the Caribbean scoorden vooral goed.