22 juli 2014
Greenpeace in actie tegen samenwerking tussen LEGO en Shell

Billund (Denemarken) - In een video op haar kanaal op YouTube vraagt Greenpeace aan LEGO de samenwerking met Shell stop te zetten. De video toont een Noordpoollandschap in LEGO steentjes, dat langzaam onder de olie stroomt door de activiteiten van Shell.

Begin juli lanceerde Greenpeace een wereldwijde campagne die zich richt tegen de samenwerking tussen speelgoedbedrijf LEGO en oliemaatschappij Shell. De overeenkomst houdt onder andere in dat het logo van Shell op de populaire LEGO steentjes gedrukt wordt. En dat is iets waar de natuurbeschermingsorganisatie zich niet in kan vinden.

"Elk bedrijf moet zijn partners ethisch en verantwoord kiezen", zegt Mel Evans, die vanuit Greenpeace de campagne leidt. "LEGO zegt dat het kinderen een betere wereld wil schenken, maar toch werkt het bedrijf samen met Shell, een van de grootste klimaatvervuilers op de planeet. Een verschrikkelijke beslissing en slecht nieuws voor kinderen. We vragen LEGO op te komen voor de Noordpool en voor kinderen, door Shell te dumpen."

Petitie
De campagne werd gelanceerd op 1 juli en intussen ondertekenden al meer dan 240.000 mensen de petitie. Duizenden fans vroegen LEGO via Facebook en Twitter de samenwerking met Shell te verbreken.

Vandaag lanceerde Greenpeace ook een video waarmee de organisatie LEGO wil wijzen op zijn medeplichtigheid aan de bedreiging van de Noordpool, waar Shell naar olie wil boren. De video 'LEGO: Everything is NOT awesome' werd gemaakt door het creatieve bureau Don't Panic. Het filmpje toont een prachtig Noordpoollandschap in LEGO, tot Shell begint te boren en het landschap vervuilt wordt met olie.  

Verantwoordelijkheden
LEGO reageerde met een online verklaring van CEO Jørgen Vig Knudstorp. "De campagne van Greenpeace focust op de operatie van Shell in een specifiek deel van de wereld", luidt het. "We vinden dat deze kwestie moet afgehandeld worden tussen Shell en Greenpeace. We zijn teleurgesteld dat het merk LEGO gebruikt wordt als een middel in een dispuut tussen organisaties."

"We verwachten dat Shell zijn verantwoordelijkheden nakomt, waar het bedrijf ook aan de slag is, en passende maatregelen treft na eventuele klachten", gaat hij verder. "Ik wil verduidelijken dat we van plan zijn het langetermijncontract met Shell, dat we aangingen in 2011, na te komen."

 

De video is hier te zien: http://youtu.be/qhbliUq0_r4

Lees ook:

LEGO zoekt duurzame bouwsteentjes (01-03-2014)

LEGO besluit alleen nog FSC papier te gebruiken (06-07-2012)

LEGO investeert half miljard in windmolenpark (02-03-2012)

LEGO strijdt tegen ontbossing (08-07-2011) 

Kleinere LEGO dozen? (02-03-2011)

LEGO derde in lijst klimaat vriendelijke speelgoedfabrikanten (23-04-2009)