22 juli 2014
LEGO in het laboratorium

Billund (Denemarken) - Je kunt van alles doen met LEGO steentjes: kastelen, boten, huizen en zelfs hele landschappen bouwen. Ook wetenschappers hebben LEGO nu ontdekt en gebruiken het sinds kort voor heel serieuze experimenten.

Welke invloed hebben variaties in het klimaat en de grond op de groei van planten? Om dat te achterhalen, gebruiken onderzoekers van Iowa State University LEGO steentjes. “Vergeet voor een moment dat ze gebruikt worden als speelgoed,” stelt onderzoeker Ludovico Cademartiri. “Het zijn eigenlijk stukjes plastic van zeer hoge kwaliteit die met zeer grote precisie tot stand zijn gekomen en die je kunt gebruiken om dingen te bouwen.”

De onderzoekers gebruikten transparante LEGO elementen om een ‘plantenbak’ te bouwen. In die transparante plantenbak stoppen ze gel of een andere vervanger van grond en bestuderen ze vervolgens hoe planten groeien. Hiernaast zie je een mooi voorbeeld. Je ziet een LEGO bouwwerk gevuld met gel. De rode verf verraadt in hoeverre er nog voedingsstoffen in de gel zitten.

De LEGO plantenbakjes hebben grote voordelen, zo stellen de onderzoekers. Zo kunnen ze in principe heel gemakkelijk door onderzoekers wereldwijd gebouwd en gebruikt worden, waardoor experimenten in principe makkelijk gerepliceerd kunnen worden. Ook is het vrij goedkoop en transparant, waardoor onderzoekers goed kunnen zien wat er gebeurt. Bovendien kunnen plantenbakken van de meest uiteenlopende groottes worden gebouwd. “We demonstreren dat LEGO steentjes zeer handige en veelzijdige bouwblokjes zijn voor het bouwen van gecontroleerde omgevingen voor plantenwortels.”

Afbeelding: Lind KR, et al. (2014) PLoS ONE 9(6): e100867. (bron: www.scientias.nl)

Lees ook:

LEGO zoekt duurzame bouwsteentjes (01-03-2014)

LEGO besluit alleen nog FSC papier te gebruiken (06-07-2012)

LEGO investeert half miljard in windmolenpark (02-03-2012)

LEGO strijdt tegen ontbossing (08-07-2011) 

Kleinere LEGO dozen? (02-03-2011)

LEGO derde in lijst klimaat vriendelijke speelgoedfabrikanten (23-04-2009)