08 Oktober 2010

Het LEGO Universum gaat vandaag open! 

Billund (Denemarken) - De nieuwe Massive Multi Player Game van LEGO is uit: LEGO Universe. De mensen die een bestelling deden, hebben deze inmiddels binnen gekregen, samen met de exclusieve LEGO Universe Astronaut. Het spelen van het spel kost bij aanschaf € 39,99, waarbij de eerste maand gratis gespeeld kan worden. Daarna kost het spel per maand geld om te kunnen spelen. Je kunt kiezen uit drie verschillende 'abonnementen': 1 maand voor € 9,99, 6 maanden voor € 49,99 (€ 8,33 per maand) of 12 maanden voor € 89,99 (7,50 per maand).

Met meer dan 400 miljard verkochte blokjes, vier pretparken en al meer dan zestig jaar lachende kinderen is LEGO een fenomeen waar iedere generatie in de (Westerse) wereld bekend mee is. LEGO weet immers met succes creativiteit en verbeelding aan te spreken. Kinderen kunnen zelf alle mogelijke avonturen bedenken. Mits ze de goede blokjes hebben natuurlijk. En na achtendertig games wordt juist dat vitale element van LEGO echt gedigitaliseerd met LEGO Universe.

Hoewel het recente succes van de verschillende LEGO-games uit de stal van Travelers Tales duidelijk maakt dat het Deense speelgoed zich prima leent voor gaming, ontbreekt hierin nog altijd hetgeen LEGO in de eerste plaats zo succesvol maakt. Dat succes zit immers in het feit dat de steentjes in een doos LEGO niet alleen gebruikt kunnen worden om het object op het plaatje te maken, maar ook om totaal andere dingen te kunnen bouwen. Met LEGO Universe kunnen spelers naast het verkennen van de verschillende werelden die de game rijk is eindelijk ook hun eigen fantasie uiten.

Maelstrom

LEGO Universe is in feite opgesplitst in twee onderdelen. Het eerste is een wereld zoals we die kennen uit vrijwel iedere MMO, de tweede een omgeving om vrij te bouwen. Toch hebben beide onderdelen met elkaar te maken, want je kunt slechts bouwen met de blokjes die in de normale wereld worden gevonden. En dus verken je in LEGO Universe verschillende planeten, allemaal met een thema zoals we dat kennen van het speelgoed. Zo is een van de eerste werelden die we tegenkwamen een piratenwereld, die bestaat uit een wilde jungle vol met schatkisten, zeerovers en apen. De door ons gespeelde werelden waren nog wel redelijk lineair, maar dat komt mogelijk doordat deze zich nog afspeelden tijdens de introductie.

LEGO Universe draait qua verhaal om de Maelstrom, een entiteit die alles om zich heen vernietigt en kwaadaardige LEGO-monsters overal in het universum laat verschijnen. Slechts de creativiteit van de spelers kan de Maelstrom verslaan, en wel door zo veel mogelijk blokjes te verzamelen en deze vervolgens op een creatieve manier te gebruiken. En hoewel het verhaal misschien een beetje duister klinkt, wordt snel duidelijk dat LEGO Universe vol zit met de humor zoals we die kennen uit de games van Travelers Tales. Al bij het inloggen zien we namelijk een LEGO-mannetje op komische wijze vechten tegen een draak en als we ons wachtwoord intoetsen is het LEGOmannetje op de voorgrond zo beleefd zijn handen voor zijn ogen te houden.

Bouwtypen

Al vanaf het ruimteschip waar LEGO Universe begint, wordt duidelijk dat de game op veel vlakken anders is dan de meeste MMO’s. Zo leren we eerst goed te springen en al snel krijgen we de opdracht om een raket te bouwen. Aangezien de game ook door kleine kinderen gespeeld moet gaan worden, zijn we echter niet helemaal vrij om te kiezen hoe de raket eruit zal gaan zien. Er zijn namelijk drie vormen van bouwen in LEGO Universe. De eerste doet sterk denken aan de Travelers Tales games en laat met een druk op de knop een hoop blokjes veranderen in een vast bepaald voorwerp. De tweede manier laat ons verschillende van tevoren ontworpen modellen combineren tot de gewenste raket. Tot slot is het mogelijk om vrij te bouwen, maar  zijn de creaties pas beschikbaar na een handmatig moderatieproces.

Nadat we van verschillende onderdelen een raket hebben gebouwd, krijgen we te maken met de gevechten in LEGO Universe. De Maelstrom vallen aan en we krijgen van een LEGO-figuur een wapen in de hand gedrukt. We krijgen overigens niet de keuze om met een bepaalde klasse te spelen of ervaringspunten te verdelen. In plaats daarvan is het mogelijk om je minifiguur continu aan te passen met nieuwe kleding, hoofddeksels, wapens en andere gebruiksvoorwerpen, die stuk voor stuk specifieke eigenschappen hebben. En zo kun je in LEGO Universe de ene dag spelen als een ridder en de volgende als een tovenaar.

Kleine Grote LEGOplaneet

Zoals gemeld kun je in de gewone wereld van LEGO Universe niet helemaal vrij bouwen, omdat de makers willen voorkomen dat de game enkel bestaat uit rondlopende penissen. Gelukkig krijgt iedere speler zijn eigen planeet om daarop compleet vrij te bouwen en dit uiteindelijk via het moderatiesysteem met de hele wereld te delen. Op deze planeet is het mogelijk om gevonden complete modellen te plaatsen, maar ook om met losse steentjes helemaal vrij te bouwen. Het is zelfs mogelijk om vrienden uit te nodigen op jouw planeet te komen spelen.

Een van de meest indrukwekkende onderdelen van de eigen LEGO-planeet is echter niet de mogelijkheid tot bouwen, maar de manier waarop er met de bouwwerken gespeeld kan worden. Ontwikkelaar NetDevil heeft namelijk de technieken die LEGO al jaren gebruikt voor zijn LEGO Mindstorms-serie gebruikt om alle bouwwerken interactief te maken. Met een simpele interface kan zo alles tot leven gewekt worden, van een simpele lift tot ingewikkelde spelletjes. Daarmee doet LEGO Universe soms zelfs een beetje denken aan LittleBigPlanet.

Puur als MMO zal LEGO Universe geen hoge ogen gooien, maar als interactieve LEGO-set des te meer.  NetDevil heeft al een vijfjarige planning voor het brengen van updates, zodat de game altijd voorzien kan worden van de nieuwste blokjes. Dat betekent echter wel dat LEGO Universe, zoals de meeste MMOs, een maandelijks bedrag van de gebruikers vraagt. Gezien de beoogde jonge doelgroep van de game zou dat wel eens problematisch kunnen worden, maar NetDevil en LEGO lijken vastberaden om kinderen, hun ouders en ook gamers met een opnieuw aangewakkerde passie voor het Deense speelgoed te overtuigen. Voor de LEGO-fans lijkt LEGO Universe in ieder geval de ultieme speelset te worden.

Lees ook:

LEGO en Warner Bros sluiten overeenkomst (08-06-2010)

LEGO universe is nu te koop! (26-05-2010)

Er kan worden ingeschreven voor de LEGO Universe Beta Versie (10-02-2010)

LEGO Universe krijgt nieuw logo, screens en trailer! (11-01-2010)

LEGO Universe komt er aan! (01-01-2010)

LEGO Universe screenshots (21-08-2009)

LEGO Universe, nieuwe tekeningen (10-05-2009)

Kies een huisdier voor LEGO Universe (26-04-2009)

Hoe komen de LEGO Modellen tot leven in LEGO Universe? (23-04-2009)

LEGO Universe, zeer uitgebreid! (23-04-2009)

LEGO Universe uitgesteld tot 2010 (25-02-2009)

LEGO Universe logo komt tot leven (12-10-2008)

LEGO Universe krijgt online LEGO Club huis (09-09-2008)

LEGO Universe laat steeds meer zien! (28-06-2008)

LEGO Universe trailer op YouTube (22-03-2008)

LEGO Universe krijgt LEGO Factory functies! (06-03-2008)

LEGO Universe: bijkletsen met een ontwerper (03-02-2008)

LEGO Universe: een lid van het kinder ontwikkelteam (03-02-2008)

LEGO Universe laat steeds meer van zich zien... Lees verder...

LEGO MMO Conceptbeelden duiken op op internet! Lees verder...

LEGO komt pas eind 2008 met nieuwe multiplayergame