Blankenberge (België) - Sinds maandag 26 augustus is in het Belle Epoque Centrum van Blankenberge een unieke maquette te bezichtigen van LEGO-kunstenaar Dirk Denoyelle. De vier originele gevels van het centrum en twee gerestaureerde villa's uit de Elisabethstraat werden minutieus nagebouwd in de bekende speelgoed steentjes.

 Het LEGO-kunstwerk werd gebouwd door de professionele LEGO-kunstenaar Dirk Denoyelle in opdracht van de stad Blankenberge, maar ere wie ere toekomt, het initiatief om dit te laten doen komt van Dirk Decoster, de verantwoordelijke van het Belle Epoque Centrum.

"Een tweetal jaar geleden heb ik in een Gents museum een LEGO-werk gezien van de kunstenaar", vertelt Dirk Decoster. "Dat heeft me toen op ideeën gebracht en via dat museum heb ik contact opgenomen met Dirk Denoyelle. We hebben dan eens de koppen bij elkaar gestoken en samen het project uitgewerkt."

Dirk Denoyelle die zijn kunstwerk zelf mocht onthullen in het Belle Epoque Centrum is heel tevreden over het eindresultaat...

"Het was geen gemakkelijk opgave, belle époque gevels bevatten nu eenmaal veel reliëf partijen en details", vertelt Dirk Denoyelle. "Je zou het niet meteen zeggen, maar in totaal heb ik ruim 30.000 LEGO steentjes nodig gehad om de zes gevels te kunnen construeren. Wie trouwens zin heeft om het na te bouwen kan zelf aan de slag gaan... alle LEGO steentjes die ik heb gebruikt zijn in zo de winkel verkrijgbaar."

Het prachtig kunstwerk met zijn zes belle époquegevels geeft de originele toestand weer zoals het er vroeger uitzag. Het ontwerp in LEGO krijgt een permanente plaats in het Belle Epoque Centrum van Blankenberge. Het initiatief kadert in de ruimere opzet om het centrum interactiever en toegankelijker te maken voor kinderen.

"Bij het kunstwerk, die ik overigens verrassend geslaagd vind, hebben we een speelhoek laten ingerichten met originele Thonet kindermeubeltjes uit het eind van de 19e eeuw", zegt Philip Konings, Schepen voor Cultuur.

"Jeugdige bezoekers kunnen er met 20.000 LEGO-blokjes aan de slag om zelf een historische woning te ontwerpen of de gevels van het kunstwerk na te bouwen. Zo kunnen we kinderen op een aangename, interactieve manier kennis laten maken met het belle époque verleden. Ongetwijfeld zal dit extra bezoeken genereren van gezinnen met kinderen, daarnaast past het ook perfect in onze opzet om schoolbezoeken aan ons centrum te stimuleren."

Voor scholen beschikt het Belle Epoque Centrum over een gratis educatief pakket en worden er rondleidingen op maat voorzien voor zowel lager- als secundair onderwijs.

Meer info over het Belle Epoque Centrum vind je
op de website www.belle.epoque.blankenberge.be