Billund (Denemarken) - Hij was er al in klein formaat, het bekende X-wing Starfighter-gevechtsvliegtuig uit Star Wars. Maar nu is hij er ook op schaal. Juist, LEGO heeft de iconische Starfighter 1 op 1 nagebouwd. Ter schaamteloze promotie van de Yoda Chronicles, een nieuwe cartoonserie, maar toch: het is het grootste model dat de Deense speelgoedfabrikant ooit heeft gemaakt. En het grote publiek kan het bewonderen op Times Square in New York. Donderdag werd het model op Times Square onthuld. Tegelijkertijd werd er in Miniland in LEGOLAND California ook een replica op Times Square onthuld.
  • Het model bestaat uit 5.335.200 LEGO steentjes (ter vergelijking: het model in de winkels heeft er 560)
  • Het model weegt 20.856 kilo
  • Het is 3.35 meter hoog
  • Het is 13.1 meter lang
  • De spanwijdte is 13.44 meter
  • 32 mensen hebben het gebouwd en daar deden ze 17.336 uur over, wat neerkomt op ongeveer vier maanden bouwen.

Op deze indrukwekkende specificaties na is de rest van het model precies gelijk aan het kleine formaat waarmee kinderen thuis kunnen spelen. Behalve dat dit model lichtgevende motoren heeft en geluiden maakt die lijken op de filmversie van de Starfighter. De mensen in New York hebben 48 uur om van het bouwwerk te genieten. Daarna zal de Starfighter worden overgeplaatst naar CaliforniŽ, waar het vanaf 13 juni een plekje krijgt in LEGOLAND.

Het model werd trouwens vanuit een LEGO-fabriek in TsjechiŽ per boot verscheept naar de Verenigde Staten, waar het in drie delen werd opgeslagen in de hangar. De 'chef bouw' van het project, Erik Varszegi zegt over het model: "Ik heb al best grote dingen gebouwd voor LEGO, maar dit is echt het grootste tot nu toe."