06 september 2014
LEGO verkleint de CO2 uitstoot van de verpakkingen met 10.000 ton.
Billund (Denemarken) - Sinds juni 2014 zitten de nieuwe LEGO producten in kleinere dozen gemaakt van karton dat is gecertificeerd door het Forest Stewardship Council. Bij de productie van deze dozen is gemiddeld 14% minder papier gebruikt en het hout dat nodig is voor de productie van de dozen komt uit bossen die speciaal voor dit doel zijn aangeplant. Er wordt dus geen illegaal regenwoud voor gekapt.

"Het  FSC logo op de doos mag onbelangrijk lijken als je het voor het eerst ziet, maar het is een belangrijke mijlpaal voor ons en een belangrijk element in onze inspanning om in 2016 klimaat neutraal te zijn", zegt Jørgen Vig Knudstorp, President en Chief Executive Officer van de LEGO Group.

De LEGO Group zal gaar uitstoot van CO2 met tienduizend ton verminderen in 2014. Dit is de geschatte invloed van het wereldwijd invoeren van nieuwe, kleinere LEGO dozen. In 2014 zal in totaal ongeveer 6.000 ton aan karton worden bespaard en de kleinere dozen zullen 3.000 truckladingen besparen.

Naast het verminderen van het formaat van de dozen, is het feit dat LEGO gebruik maakt van materiaal dat is gecertificeerd door het Forest Stewardship Council (FSC) voor de productie van dozen en instructies een belangrijke stap in het verduurzamen van de verpakkingsmaterialen die LEGO gebruikt. Deze vermindering van verpakkingsmateriaal draagt ook bij aan de gestelde doelen in het Climate Savers Partnership met het Wereld Natuur Fonds, waar de LEGO Group vanaf 2013 aan deelneemt. De LEGO Group is het eerste speelgoedbedrijf dat deelneemt aan deze samenwerking.  

Het  FSC logo op de doos mag onbelangrijk lijken als je het voor het eerst ziet, maar het is een belangrijke mijlpaal voor ons en een belangrijk element in onze inspanning om in 2016 klimaat neutraal te zijn. We willen als bedrijf onze verantwoordelijkheid nemen om te helpen om de bossen, die dieren die hierin leven en alle mensen die in de bossen leven te behouden en te beschermen zodat toekomstige generaties er ook nog van kunnen genieten", zegt Jørgen Vig Knudstorp, President en Chief Executive Officer van de LEGO Group, daarbij toevoegend: 

“Door onze verpakkingen duurzamer te maken en het verstandig gebruik maken van de bronnen uit het bos zijn we in staat om onze milieu ambities waar te maken. Ik hoop dat dit ook kinderen zal inspireren om na te denken hoe we samen kunnen bouwen aan een betere toekomst. We zijn continu op zoek naar maniere om de impact die ons bedrijf heeft op het milieu te verkleinen." 

Duurzaam hout van gecertificeerde bronnen
Als een van de werelds meest gerespecteerde bos beschermingsprogramma's is de FSC is een wereldwijd systeem dat alle verschillende soorten bossen in de wereld certificeerd. De FSC werkt aan het verbeteren van de bosbouw in de hele wereld en door middel van certificering worden boseigenaren en managers van bedrijfen die actief zijn in de bosbouw aangemoedigd dit zo milieuvriendelijk mogelijk te doen.

“We zijn erg trots dat we hebben bereikt dat al onze dozen die dit jaar zijn geproduceerd zijn van bronnendie gecertificeerd zijn door het FSC. We hebben dit bereikt door samenwerking met onze leveranciers en onze consumenten, en we zijn allemaal erg opgewonden dat we de nieuwe dozen overal ter wereld hebben kunnen introduceren", zegt Bali Padda, Chief Operating Officer van de LEGO Group.

Sinds 2011, heeft de LEGO Group zorgvuldig geevalueerd hoe ze het best de grootte van de LEGO dozen zou kunnen verkleinen en uitgezocht hoe met behulp van een goed business model het gebruik van FSC papier voor de dozen en de instructies opgezet kon worden.

“Onze volgende stap is om te kijken naar ander papier en karton - van brochures en kantoorbenodigdheden tot alle papieren materialen in onze winkels", zegt Bali Padda.

Vandaag de dag is al meer dan 90% van het materiaal dat de LEGO Group gebruikt voor het verpakken FSC gecertificeerd, en het doel is om in 2015 op 100% te komen. Op hetzelfde moment moet minimaal  75% van het gebruikte materiaal gerecycled zijn.

Kim Carstensen, Director General van het Forest Stewardship Council vertelt:
“We zijn erg verheugd dat de LEGO Group er voor heeft gekozen om zo'n ambitieus FSC beleid te implementeren in het bedrijf. Als een grote speler zulke hoge voorwaarden stelt aan verantwoorde bronnen echoot dit door in de gehele papier industrie. Er is geen twijfel over het feit dat de LEGO Group door deze stap te maken de gehele groep leveranciers heeft geinspireerd en aangemoedigd om verantwoorde bronnen te gebruiken", daaraan toevoegend:  

“Doordat het FSC logo op de LEGO dozen staat zijn we in staat om families over de hele wereld te bereiken en te laten zien waar we voor staan.”

In 2014 heeft de LEGO Group de FSC Code of Custody certification (FSC-C117818) verkregen, waarbij is aangetoond dat van alle gebruikte materialen de bron bekend is en dat externe certificerings bedrijven controles uitvoeren.

Lees ook:

LEGO reageert op het gebruik van de merknaam door Greenpeace (26-07-2014)

Greenpeace hangt spandoeken op aan miniatuur versie boorplatform in LEGOLAND Windsor (26-07-2014)

Greenpeace voert actie bij hoofdkantoor LEGO in Billund (26-07-2014)

Greenpeace in actie tegen samenwerking LEGO en Shell (22-07-2014)

LEGO zoekt duurzame bouwsteentjes (01-03-2014)

LEGO besluit alleen nog FSC papier te gebruiken (06-07-2012)

LEGO investeert half miljard in windmolenpark (02-03-2012)

LEGO strijdt tegen ontbossing (08-07-2011) 

Kleinere LEGO dozen? (02-03-2011)

LEGO derde in lijst klimaat vriendelijke speelgoedfabrikanten (23-04-2009)