Rotterdam (Zuid-Holland) - Vrijdag 14 december vond in ROC Zadkine Alexander in Rotterdam de regionale finale plaats van de First LEGO League. Bij deze techniek- en technologiewedstrijd wonnen de drie teams van Wolfert Dalton uit Rotterdam maar liefst vier prijzen. De school voor MAVO, HAVO en VWO mag daardoor twee teams afvaardigen naar de Benelux-finale op 2 februari in Groningen.

First LEGO League
De First LEGO League is een wedstrijd die jongeren tussen 9 en 15 jaar uitdaagt om in wedstrijdverband op het gebied van techniek en technologie aan de slag te gaan. Rond de wedstrijden wordt altijd een maatschappelijk thema gekozen. Dit jaar moesten de teams onder andere een presentatie voorbereiden over de oplossingen die de techniek kan bieden op het gebied van de vergrijzing van de samenleving. Behalve die presentatie moet elk team een robot ontwerpen en programmaren die allerlei opdrachten kan uitvoeren op een vooraf bepaald parcours. Aan de regionale finale in Rotterdam deden in totaal 42 teams van verschillende scholen mee.

Wolfert Dalton
Met in totaal drie teams was Wolfert Dalton, de daltonschool uit Hillegersberg, goed vertegenwoordigd. Op deze school is in de technieklessen met drie teams gestart, twee uit 2 VWO en één uit 2HAVO. De leerlingen hebben drie maanden hard en enthousiast gewerkt in het technieklokaal, niet alleen onder lestijd en in de daltonuren, maar ook heel wat uurtjes buiten de lessen.

De “Wolfert Dalton Super Granny’s” hadden na het bevragen van ouderen het probleem ‘vergeten’ onderzocht er een oplossing voor gevonden: de ketting met signalen als er vergeten was het gas uit te zetten of de kraan nog open staat en dergelijk. Nikki en Robin lieten zien dat meisjes ook hun mannetje kunnen staan met hun uitstekende robotprestaties.

Het A-Team kwam met bekende muziek de presentatie binnen, waarna de presentatie in een toneelstuk werd uitgebeeld. Ze hadden een A-watch gemaakt voor ouderen die aan Alzheimer lijden. Deze geeft via sensoren van alles aan wat vergeten zou kunnen worden. Dit laatste team won uiteindelijk een eerste plaats bij de Zadkine-wisseltrofee, een eerste plaats voor het robotontwerp en een vierde plaats in de overall rangschikking. De “Super Granny’s” werden overall tweede.

“Bij elkaar een prachtige prestatie van samenwerken, onderzoeken, programmeren, bouwen en presenteren, zoals echte Dalton leerlingen dat gewend zijn,” zei de trotse begeleider, docent techniek Rob Stijl. Op 2 februari zullen deze twee teams afreizen naar Groningen om daar deel te nemen aan de Benelux-finale.