28 oktober 2017
Bezoek aan the LEGO House: LEGO History Collection
Billund (Denemarken) - Donderdag 26 oktober brachten we een bezoek aan 'The LEGO House' in Billund. The LEGO House werd geopend op 28 september jongsleden. Er zijn diverse dingen te beleven binnen het gebouw: Er is een LEGO Store in het gebouw gevestigd, een restaurant, koffiebar, er zijn conferentieruimtes en er zijn diverse verdiepingen met leerzame activiteiten.

The LEGO House is een unieke beleving in het centrum van Billund. Het huis heeft als ondertitel - home of the brick - . Het gebouw geeft LEGO fans van alle leeftijden de mogelijkheid om de magie van het LEGO universum te ondergaan. Je kunt er allerlei leuke en leerzame, creatieve LEGO uitdagingen aangaan en beleven.

De Experience zones zijn de gedeelten in het hart van the LEGO House. Deze gedeelten bestaan uit vier gekleurde gebieden, een spectaculaire Masterpiece Gallery, waar fans hun creaties kunnen tentoonstellen, en een historische collectie, waar je de diepte in kunt en de geschiedenis van het bedrijf en het merk LEGO kunt ontdekken.

Hieronder bespreken we de Historische Collectie in de kelder van The LEGO House.

Historische Collectie.

Via de lift of trap naar beneden, kom je op een zeer bijzondere plek in The LEGO House: De historische collectie. Er liggen in een central hal enkele oude matrijzen van LEGO onder een grote glasplaat. Hierbij het volgende verhaal:

"Oude matrijzen in de fundering".

Om er voor te zorgen dat de matrijzen om LEGO stenen te maken niet in de verkeerde handen zouden vallen, liet Godtfred Kirk Christiansen oude afgeschreven matrijzen in de betonnen fundering van de nieuwe fabrieken gieten. Dit is onder andere het geval bij de fabriek aan de H°jmarksvej, die is gebouwd in 1970.

Rond 1980 herziet de LEGO Group haar werkwijze en stuurt de matrijzen naar Deense staalbedrijven om ze te laten vernietigen.

Sinds 2002 worden afgeschreven matrijzen vanuit de fabrieken in Denemarken, Hongarije en Mexico teruggestuurd naar Billund waar ze vernietigd worden door de binnenkant te smelten bij extreme hitte.

 

Als je over de vloer met de matrijzen heen loopt, loop je richting een groot verlicht LEGO logo, dat - als je dichter bijkomt - blijkt te zijn opgebouwd uit duizenden LEGO elementen. Hier loop je het 'museum' in. Een deel van de collectie van het Idea House, het bedrijfmuseum van LEGO, dat alleen toegankelijk was voor medewerkers en speciale gasten, staat hier tentoon gesteld.

Er staat in het museum een spuit-giet-machine waarmee vroeger de LEGO diertjes van plastic werden gemaakt.

Een groot aantal bijzondere objecten is te zien in het 'Museum'.

In het museum liggen ook diverse mallen en prototypes.

De LEGO minifiguren die in de voorbije jaren in de ruimte zijn geschoten liggen ook in het museum:

De eerste stenen, die de eigenaarsfamilie heeft gelegd tijdens de begin van de bouw van het LEGO House liggen in dit museum gedeelte verzonken in de muur.

Tussen het oude LEGO speelgoed staan ook speciale LEGO sets van de LEGO Factory Inside Tours in de vitrines. Hieronder zie je de set die er te vinden zijn:

In het midden in het museum is 'the vault'. Dat is de kluis waar een selectie van de LEGO artikelen uit de begin jaren tot het heden zijn tentoongesteld. Ook is er een interactief deel waar je je eigen collectie digitaal kunt uitstallen in je persoonlijke LEGO kast. Sommige dozen kun je zelfs open maken! Het plafond van de LEGO vault is de onderkant van een 2 bij 4 LEGO steen. Aan alle details is gedacht....

De eerste schets van LEGOLAND ligt ook in het museum:

Als je terug bent in de hal met de matrijzen in de vloer, kun je ook nog een bezoekje brengen aan een LEGO Bioscoop.

 

Lees ook:

Bezoek aan The LEGO House: LEGO History Collection (28-10-2017) Exclusief!

Bezoek aan The LEGO House: Tree of Creativity (28-10-2017) Exclusief!

Bezoek aan The LEGO House: Red Zone (28-10-2017) Exclusief!

Bezoek aan The LEGO House: Blue Zone (28-10-2017) Exclusief!

Bezoek aan The LEGO House: Green zone (28-10-2017) Exclusief!

Bezoek aan The LEGO House: Yellow Zone (28-10-2017) Exclusief!

Bezoek aan The LEGO House: Masterpiece Gallery (28-10-2017) Exclusief!

LEGO House nu geopend! (29-09-2017)

Nog 1 week voordat 'The LEGO House' opent! (21-09-2017)

Terrassen LEGO House langzaam zichtbaar (07-06-2016)

The LEGO House hoogste punt van de bouw bereikt (17-10-2015)

LEGO House krijgt op 8 oktober de Keystone (16-09-2015)

Showroom LEGO Huis vernieuwd (03-04-2015)

De bouw van het LEGO Huis tot nu toe. (03-04-2015)

De bouw van het LEGO Huis is begonnen! (06-09-2014)

Ontwerp LEGO Huis onthuld (05-06-2013)

Internationale architecten ontwerpen nieuwe LEGO experience in Billund (11-03-2013)