Goes (Zeeland) - Net dat ene kwijtgeraakte legoblokje om dat Starwarsschip mee af te maken. Of een mooie legotrein voor weinig: die zit alleen niet meer in de orginele doos, want die is samengesteld uit ingezameld, gewassen en gesorteerd lego. Het Werkleerbedrijf in Goes, waar cliŽnten van Emergis werk hervinden, is een winkel begonnen in gerecycled lego. Vandaag is de winkel voor het eerst in bedrijf tijdens een open dag tot 17.00 uur. Ook de Huisdrukkerij is te bezoeken, waar drukwerk wordt verzorgd, maar ook boeken worden gebonden en gerestaureerd. Een bijzondere neventak is het herstellen en gebruiksklaar maken van oude computers. Die worden uitgerust met een nieuwe geheugenkaart en voor 25 euro verkocht aan mensen met de kleinste inkomens.

Het Werkleerbedrijf is gevestigd naast Ter Weel aan het Joannaplantsoen.

Werkleerbedrijf Goes/Joannaplantsoen van Emergis is donderdag 26 april officieel geopend door Leo Kosten, voorzitter SMWO.

Na een flinke bui brak op het moment dat het officiŽle programma begon de zon door. Marjolein Windrich, ervaringswerker bij Emergis, bedankte namens alle aanwezigen de oprichters van het werkleerbedrijf voor hun inzet. Daarna gaf teamleider Carien Borst een presentatie van de recent uitgevoerde Social Return On Investment-analyse. De analyse toont namelijk aan dat elke euro die de samenleving in het werkleerbedrijf investeert, de samenleving 2,25 euro oplevert. Vervolgens opende Leo Kosten, voorzitter SMWO, met een aantal passende limericks officieel het werkleerbedrijf.

Open dag

Meer dan 400 mensen hebben een bezoek gebracht waaronder veel mensen uit de buurt, ouders van medewerkers en een groot aantal afgevaardigden van verschillende gemeenten. Naast de drukte bij de opening was het de hele dag druk in het werkleerbedrijf. Vele belangstellenden waren vanaf 10 uur het werkleerbedrijf binnengelopen om een kijkje te nemen bij het LEGO-project en de huisdrukkerij. "Dit is een kroon op ons werk", aldus bedrijfsleider Vincent van den Dries. "Ook de creatie van medewerker Chriatian Baaijens, gebruikt bij de opening, kreeg veel complimenten en gaf een belangrijke bijdrage aan het succes van de dag."

Werkleerbedrijf

Mensen laten meedoen in onze samenleving op een manier die bij hen past en de maatschappij ten goede komt. Dat is het motto van werkleerbedrijf Goes/Joannaplantsoen, waar mensen met psychiatrische en psychosociale problemen werken aan maatschappelijk herstel en re-integratie.