Uden (Noord-Brabant) - Vijf leerlingen van de Sint Jozef school wonnen afgelopen zaterdag in Eindhoven de eerste prijs bij het onderdeel ‘Strategie en Innovatie’ tijdens de regio finales van de First LEGO League (FLL). “We waren heel zenuwachtig, tijdens de prijsuitreiking stonden we te bibberen”, vertelt Kei, een van de winnaars.

De FLL is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om in wedstrijdverband op het gebied van techniek en technologie aan de slag te gaan. Er worden prijzen uitgereikt op de volgende onderdelen: Core Values, Project, Robot Ontwerp en Robotprestatie. Job (9), Kei (9), Julia (9), Joep (10) en Lotte (11) hebben gewonnen op het gebied ‘Strategie en Innovatie’, wat een onderdeel is van Robot Ontwerp. Ze moesten een presentatie voorbereiden over oplossingen die de techniek kan bieden op het gebied van de vergrijzing van de samenleving. De leerlingen maakten de iBot, een soot iPad met armen, benen en een hoofd die ouderen helpt met allerlei klusjes. Zo beschikt hij onder andere over een ventilator die voeten kan drogen en zorgt hij dat ouderen op tijd hun medicijnen nemen. De iBot heeft ook zonnepanelen, om zichzelf op te laden.

Onverwacht
Er deden in totaal ongeveer honderd teams mee aan de regiofinales in Noord-Brabant. Iets meer dan de helft daarvan was afgelopen zaterdag aanwezig in Eindhoven. Bas Koomen, de coach en tevens vader van Job, vindt het erg knap dat zijn team heeft gewonnen: “De meeste deelnemers die hoog eindigden zijn rond de veertien, vijftien jaar. Bij ons zijn er drie negen jaar en de oudste is elf. Ik had van te voren niet verwacht dat we de eerste prijs zouden winnen.” De leerlingen zijn sinds augustus twee dagen in de week van half vier tot vijf uur op school bezig geweest met het project en zijn er erg enthousiast over. “Toen we bij de prijsuitreiking hoorden dat we eerste werden, stond ik binnen twee seconden aan het podium. Volgend jaar gaan we zeker weer mee doen”, vertelt Job.