St. Basile Le Grand (Canada) - Het kostte 200 manuren en duizenden stenen, maar de Titanic kan weer varen - in LEGO vorm. Om het honderd jarige jubileum van de ramp te markeren heeft een groep enthousiastelingen uit Quebec het beroemde schip nagebouwd op een schaal van 1:100. he size of the real thing. Het team bestaande uit 15 mensen - ze noemen zichzelf de Brickomaniacs - hebben eerder ook al LEGO projecten gebouwd, maar nog nooit iets in deze schaal (2 meter 70).

"Dit is verreweg het grootste project dat de gedaan hebben," zegt Jonathan Bussiere, 32,  hij had de leiding over een groep kinderen in de leeftijd 10-14 jaar, en tekende de plannen voordat de groep er mee begon. "We hebben veel ge´mproviseerd. Het enige dat we niet konden maken waren de letters 'TITANIC' op de zijkant, omdat de stenen te groot zijn om op deze schaal letter te kunnen maken."

De meeste stenen werden de afgelopen jaren gedoneerd. Bussiere kocht nog eens 4.000 zwarte stenen voor dit project. Alle leden van de club betaalden $20 om het project mogelijk te maken. De uiteindelijke versie zal in mei worden onthuld.