12 november 2017
LEGOLAND Billund volgend jaar 50 jaar: een kijkje in de geschiedenis!
Billund (Denemarken) - In 2018 bestaat LEGOLAND Billund 50 jaar! Het park opende in 1968 haar deuren. De eigenaar van LEGO, Godtfred Kirk Christiansen zocht een manier om de vele zakenrelaties de mogelijkheden van het LEGO systeem te laten zien, zonder dat de modelbouwafdeling last had van de vele bezoekers. Zo werd het idee van een LEGOLAND park geboren. Dat is nu dus inmiddels 50 jaar geleden...

In de historische collectie van The LEGO House in Billund ligt de eerste tekening van LEGOLAND van de hand van Godtfred Kirk Christiansen:

Godtfred Kirk Christiansen in 1962 (© LEGO Group)

In 1936 vroeg (Oom) Ole Kirk Christiansen zijn 19-jarige nichtje om bij hem in de fabriek te komen werken. Ze werkte drie maanden in de fabriek en ontwierp allerlei houten speelgoed. Na drie maanden vertrok ze naar Kopenhagen en trouwde ze met Gustav Jensen. In 1960 overlijdt Gustav en keert Dagny terug naar Billund. Daar gaat ze aan de slag als modelontwerper bij LEGO. Ze moet even wennen aan het plastic, maar als ze eenmaal de bouwprincipes onder de knie heeft wordt ze uiteindelijk hoofdontwerper.

Dagny Holm (© LEGO Group)

De promotiemodellen die werden gemaakt door Dagny Holm en haar modelbouwafdeling werden steeds groter, ingewikkelder en steeds realistischer. De modellen waren bedoelt als winkeldisplay en voor op speelgoedbeurzen. Maar ze werden zo populair dat het erg ingewikkeld werd om de verzoeken voor een bezoek aan de fabriek en de modelbouwafdeling te kunnen blijven bijhouden. In het midden van de jaren 60 kwamen er jaarlijks al 20.000 bezoekers naar de fabriek. Hierdoor besloot Godtfred om buiten de fabriek een tentoonstelling in de buitenlucht te starten, zodat de bezoekers de fabriek uit konden. In een interview in de jaren 80 zegt hij het volgende hierover:

Wat ik eerst in gedachten had was iets van een grote openlucht show, met de oppervlakte van een voetbalveld. Dan kon een gepensioneerd echtpaar de kaartjes verkopen en een kleine cafetaria runnen. Maar toen we de ideeën op papier zetten in de mid jaren 60, groeiden onze ambities. Iedereen dacht dat het een mislukking moest worden, het was een utopie om te denken dat we een toeristische attractie konden opzetten in het midden van de moerassen van Jutland, er zouden vast geen bezoekers komen." (Uit: Hansen, Willy Horn. 50 Years of Play. Trans. Charles Napier. Billund: Lego System A/S, 1982)

Toen het project van Godtfred naar buiten kwam, werd het duidelijk dat er iemand nodig was om het project te leiden. Hij vond deze leider in de persoon van Arnold Boutroup. Hij was op dat moment de hoofd ontwerper voor Anva in Kopenhagen. Het lukte Godtfred uiteindelijk om hem naar Billund te krijgen, door hem een baan aan te bieden als algemeen directeur.

Arnold Boutroup in 1968 (© LEGO Group)

De inspiratie voor het Miniland gedeelte van LEGOLAND, kwam nadat Godtfred Madurodam in Den Haag had bezocht. Hij en Arnold besloten dat de schaal van dit miniatuurland goed zou passen bij hun idee. In plaats van showmodellen bouwen en deze in vitrines neer te zetten besloten ze ook om de gebouwen in de juiste omgeving neer te zetten. Het zou op die manier een perfecte mogelijkheid zijn om de modellen tentoon te stellen, maar het ook de intentie om meer dan alleen gezinnen uit de buurt en schoolgroepen te trekken. Dit alles resulteerde in het eerste Miniland gedeelte van het LEGOLAND park.

Toen duidelijk was dat er een miniatuurland moest komen in LEGOLAND wist Godtfred wie de leiding over de bouw van deze modellen moest krijgen: zijn nicht Dagny Holm. Dagny en de modelbouwafdeling, begonnen veel gebouwen uit heel Europa na te bouwen in LEGO elementen op een schaal van 1:20. De modellen werden gebouwd daan de hand van foto's, tekeningen, bouwplannen en zelfs na bezoek aan de echte gebouwen. Ze bouwden een Nederlandse stad, een Zweeds vissersplaatsje, en natuurlijke vele bekende Deense landschappen. Toen het park haar deuren opende stonden er vele honderden gebouwen gebouwd met meer dan zes miljoen LEGO stenen.

Dagny Holm en de modelbouwafdeling in 1967 (© LEGO Group)

In 1966 ging de schep in de grond en begon de bouw van het LEGOLAND park in Billund. Er werd een stuk grond uitgekozen dat aan de ene kant aan de LEGO fabriek grensde en aan de andere kant aan het vliegveld Billund. Er werd 13.000 m² grond aangekocht. Om het relief in Miniland aan te brengen werden duizenden ladingen grond door vrachtwagens aangevoerd. Deze grond kocht Godtfred in het omliggende gebied. Binnen anderhalf jaar bouwden ze een compleet pretpark op het land. Toen het park af was ging het op vrijdag 7 juni 1968 voor het eerst open. De eerste dag bezochten 3.000 bezoekers het park. Het was een overweldigend succes. Godtfred zegt hierover: (Hansen, Willy Horn. 50 Years of Play. Trans. Charles Napier. Billund: Lego System A/S, 1982)

Gedurende de paar maanden die dat seizoen nog duurde, ontvingen we niet minder dan 625.000 bezoekers. We waren overweldigd door het succes, want we verwachtten slechts de helft van dat aantal toen we onze planning maakten."

De openingsdag van LEGOLAND in Billund op 7 juni in 1968 (© LEGO Group).

De mensen dansen om het standbeeld 'Fiere Vlag' gemaakt door kunstenaar Sven Dalsgaard.

De eerste bezoekers waren Deense gezinnen, welke waren afgekomen op de publiciteit uit de lokale kranten. Het Deense blad Familie Journalen berichtte dat dit 'De meest belangrijke gebeurtenis voor gezinnen was van dat jaar.' Later trok het park bezoekers uit West-Europa en later van over de hele wereld.

Bekijk hier een film over LEGOLAND uit 1968 op YouTube.

Het park had in 1968 de volgende attracties:

1968:

Miniland

De LEGOLAND Rijschool

Een kinder poppen theater

 

Fort LEGOREDO, een indianenkamp

Een antieke verzameling poppen

1969: Poppencollectie.
Godtfred is jaren in alle stilte bezig geweest om een van de meest belangrijke verzamelingen poppen en mechanisch speelgoed aan te kopen. Hij kocht een beroemde poppenverzameling van Estrid Faurholt, een verzamelaar uit Kopenhagen rond 1969.

LEGO heeft de poppenverzameling en het mechanisch speelgoed verkocht als onderdeel van haar financiële herstructurering in juli 2006.

Een deel van de antieke poppenverzameling.

 
1969: LEGO Rijschool
Op 15 juni 1969 werd de LEGO rijschool in gebruik genomen. De Deense koninklijke familie was van de partij. Op de foto hieronder zie je de prinsen Nicolaos van Griekenland en Joachim van Denemarken achter het stuur in de LEGO rijschool.

Voor kleinere kinderen werd er een LEGO Duplo rijschool met kleinere auto's neergezet. Die zie je op de tweede foto.

FOTO: LEGOLAND Times 1993

 

FOTO: LEGOLAND Times 1993

 
1969: LEGOLAND Trein

In 1969 wordt miniland omsingeld door een nieuwe attractie: de LEGOLAND trein.

 
1970: LEGOLAND Toegangskaartjes.

Toegangskaartjes van LEGOLAND Billund uit de jaren 70.

 

Entreekaartjes voor kinderen (barn) voorkant

 

 

Entreekaartjes voor kinderen (barn) achterkant (LEGO System ... en verden i leg (= LEGO System ... een wereld om te spelen)

 

 

Entreekaartjes voor volwassenen (voksen) voorkant

 

 

 

 Entreekaartjes voor volwassenen (voksen) achterkant (LEGO System ... en verden i leg (= LEGO System ... een wereld om te spelen)

 

 

 
1970 - 1974: Richters bijdragen
In 1970 werd het park uitgebreid. Het groeide bijna acht keer zo groot. Godtfred wilde nog grotere LEGO modellen in LEGOLAND neerzetten. Hij wilde niet vast zitten aan de schaal van Miniland (1:20). Hij koos er voor om de Deense kunstenaar Bjørn Richter te vragen om een aantal grote modellen te ontwerpen.

Richter was zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de Amerikaanse indianen en reisde om die reden naar het Westen van Amerika. Toen hij door Godtfred werd gevraagd om een bijdrage te leveren aan LEGOLAND, wist hij meteen wat hij wilde doen: LEGOREDO voorzien van grote LEGO modellen.

Hij begon met een replica van Mount Rushmore. Dit model was in 1974 klaar en bevatte 1.400.000 LEGO elementen en meer dan 40.000 Duplo stenen. Daarnaast bouwde hij een groot reliëf van de Grote Bizon Jacht en het grote Opperhoofd Sitting Bull monument. Richter werkte twee jaar aan het beeld van Lakota Sioux Chief. Toen het uiteindelijk in het park werd neergezet, was het 11 meter hoog en bevatte het 1.750.000 LEGO stenen. Het is het grootste monument voor Sitting Bull in de wereld.

Het reliëf van de Grote Bizon Jacht werd in 2003/2004 uit het park verwijderd, om plaats te maken voor een nieuwe attractie: Ghost House. Toen werd ook een kleinere versie van de hoofden van Mount Rushmore geplaatst. Ook dit om plek vrij te maken voor de nieuwe attractie.

Op de achtergrond zie je de bekende presidentiele hoofden van Mount Rushmore

Het reliëf van de Grote Bizon Jacht (1978-2004)

Timber ride

 

Maak een snelle rit in boomstammen door de bergen en passeer onder andere het reliëf van de grote buffel jacht.

Het monument voor Chief Sitting Bull.

Mijntrein

 

Rij met de mijntrein diep in de goudmijn, waar je mijnwerkers aan het werk ziet. Een leuke rit voor het hele gezin, maar misschien een beetje griezelig voor de jongsten.

 
1971: Noors bergdorp in Miniland.
In 1971 werd er in Miniland een bergdorp uit Noorwegen toegevoegd. Er kwamen 25 huizen en 1 grote staafkerk in het nieuwe gedeelte. Hieronder een foto van de hoofdontwerper: Dagny Holm, waarbij ze poseert bij de nieuwe kerk.

Op de achtergrond de kerk uit Noorwegen op een ansicht uit 1978.

 

Dagny Holm bij dezelfde kerk in 1971. (© LEGO Group)

 
1973: Fort LEGOREDO wordt LEGOREDO Stad.
Fort LEGOREDO werd in 173 omgedoopt tot LEGOREDO Stad.

Fort LEGOREDO

 
Hotel LEGOLAND is een familiehotel dicht bij het pretpark LEGOLAND in Billund. Het hotel is in 1968 opgericht onder de naam Esso Motor Hotel in verband met de opening van LEGOLAND. In 1974 werd het hotel gekocht door de LEGO Group en veranderde de naam in Vis-a-Vis.

 
1978: Timbercoaster

In 1978 kwam er een nieuwe achtbaan in LEGOLAND: De Timbercoaster in LEGOREDO. Hier was ook het mozaiëk van de Grote Bizon Jacht te vinden.

Het reliëf van de Grote Bizon Jacht (1978-2004)

Timber ride

 

Maak een snelle rit in boomstammen door de bergen en passeer onder andere het reliëf van de grote buffel jacht.

 
1978: Titanias Palace.

In 1978 kocht Godtfred Titanias Palace voor 200.000 Dollar via de veiling van Christies. Titanias Palace was gebouwd door de in Dublin wonende burgemeester Sir Nevile Wilkinson. Hij had het gebouwd voor zijn dochter Gwendolyn. Het duurde 15 jaar om het paleis te bouwen en werd in 1922 geopend door Queen Mary. Het 18 kamers tellende poppenhuis bevatte meer dan 3000 miniaturen en werd wereldwijd tentoongesteld. Nadat LEGO het had aangekocht spendeerde het een jaar aan restauratie voordat het in een nieuw gebouw van LEGOLAND neer te zetten in 1980. Er brachten naar verwachting ongeveer 1 miljoen mensen een bezoek aan de tentoonstelling.

LEGO heeft de poppenverzameling en het mechanisch speelgoed verkocht als onderdeel van haar financiële herstructurering in juli 2006.

Een van de kamers van Titanias Paleis.

 
1979: Oprichting LEGOLAND Garde
In 1979 wordt de LEGOLAND Garde opgericht. Dat is de muziekband van het LEGOLAND park in Billund.

 
1980: Fabuland.
In 1980 werd een speciaal kindergebied geopend: Fabuland. In 2001 werd dit gedeelte omgedoopt tot Duplo Land.

Fabuland werd geopend in 1980

 
1980: Folder.
LEGOLAND Folder uit 1980:

 
1982: Spaceshuttle Columbia in Miniland!
In 1982 werd een schaalmodel van de lanceerinstallatie van de Spaceshuttle ´Columbia´ in Miniland neergezet. Het model van de Columbia bevatte 500.000 LEGO stenen. Het model werd gebouwd door hoofdontwerper Leo Leth.

Hoofdontwerper Leo Leth controleert hier vlak voor de installatie de brandstofleidingen van zijn Columbia model.  (FOTO: LEGOLAND Times 1993)

Een ansichtkaart uit 1986 met Space Shuttle Columbia

 
1984: Nieuw in Miniland de Haven van Kopenhagen.
Naarmate het LEGOLAND park groeide, groeide Miniland me. Er werden steeds realistischere modellen geplaatst zoals de haven van Kopenhagen in 1984. Speciaal voor de onthulling van dit nieuwe gedeelte kwam de burgemeester van Kopenhagen naar Billund. Hij plaatste een bronzen replica van de zeemeermin zoals deze in Kopenhagen te vinden is. Dit kleine model is ook van brons omdat het is vastgelegd dat kopieën van het standbeeld altijd uit brons gemaakt moeten worden.

De burgemeester van Kopenhagen plaatst een miniatuur van de zeemeermin in LEGOLAND in 1984.

(FOTO: LEGOLAND Times 1993)

 
1984: LEGO Top

De LEGO Top is de hoogste attractie in LEGOLAND. De LEGO Top werd in 1984 gebouwd en is 36 meter hoog. Het draait jaarlijks 19.000 keer zijn rondje.

De LEGO Top

 
1984: LEGO Monorail

De LEGO Monorail werd in 1984 toegevoegd aan het park. De rails van de monorail is 430 meter lang. 

De LEGO Monorail

 
1985: Vliegveld Billund in Miniland.
Op 30 april 1985 werd een nieuw gedeelte van Miniland onthuld door niemand minder dan SAS-president directeur Jan Carlzon: de luchthaven van Billund als LEGO versie.

SAS president directeur Jan Carlzon opend LEGOLAND Billund Airport (FOTO: LEGOLAND Times 1993)

 
1986: LEGO Rups wordt verplaatst naar ander deel van het park.
In 1986 is de LEGO Rups verplaatst om plaats te maken voor de Fabuland Vliegtuigen (tegenwoordig Duplo Vliegtuigen). De attractie verhuist van het Noord-Westen van het park naar het Zuid-Oosten.

 
1986: LEGO Fabuland autobaan verplaatst voor de LEGO Fabuland draaimolen.
Vanaf dit jaar is de LEGO Fabuland autobaan verplaatst en is er een LEGO Fabuland Draaimolen bijgekomen. Ook is de LEGONDol in dit jaar bijgeplaatst.

 
1988: Nieuwe LEGO Kopters en LEGO Safari auto's.
In 1988 zijn er nieuwe LEGO Kopters en LEGO Safari auto's gekomen in het LEGOLAND park. Hieronder zie je de oude en de nieuwe versies van beide attracties.

 
1989: Post puzzle
In 1989 was er iets heel leuks te koop in LEGOLAND: een puzzle die je per post kon versturen. Hieronder zie je een scan van de puzzle zoals deze destijds verkrijgbaar was.

 
1990: Piratenland.
Piratenland werd in 1990 geopend. Er was een rondvaart in bootjes door een Piratengrot. In de grot zijn allerlei piratenscènes van LEGO te bewonderen.

Piraten Boten

Zeil in Kapitein Rogers geheime Klif-Grot, waar de piraten feest vieren en aan het vechten zijn om de gestolen juwelen en de schat.

 

De vuurtoren

Hoe hoog kan jij komen? Kinderen ontdekken hoe ze hun kracht kunnen gebruiken om zichzelf tien meter omhoog te hijsen. Het is een toren van plezier, die uitzicht geeft over het park, afsluitend met een 'vrije-val' naar beneden!

 

Voor kinderen groter dan 90 cm.

 
1990: Entreekaartjes.
Hieronder 2 entreekaartjes van LEGOLAND uit 1990.  Op de achterkant staat een stempelkaart met 8 vakjes. Daarop kon je bij bepaalde attracties een stempel krijgen. Voor de meeste attracties moest je destijds nog bijbetalen, en er waren dus 8 gratis ritjes inbegrepen bij een entreekaart.

 
1991: Hotel LEGOLAND
In 1991 werd hotel Vis a Vis omgedoopt tot hotel LEGOLAND.

 
1992: Fabuland word Duplo Land.
In 1980 werd een speciaal kindergebied geopend: Fabuland. In 1992 werd dit gedeelte omgedoopt tot Duplo Land. De LEGO stenen in dit gebied zijn 20x vergroot ten opzichte van de normale LEGO elementen.

LEGOndol

De kleinste gezinsleden zullen veel plezier hebben terwijl ze ronddraaien in dit kleine reuzenrad!

 

DUPLO Express

Elektrische miniatuur trein met een locomotief en vier wagons waar de kleinste kinderen mee in het rond worden gereden.

 

DUPLO Vliegtuigen

Jonge vliegeniers kunnen in hun eigen DUPLO vliegtuigen rondvliegen. Klim aan boord en voordat je het weet ben je aan het vliegen als een echte piloot!

 

DUPLO Speelhuisjes.

DUPLO land is voor de kleine kinderen. Hier is alles veilig, zodat ze kunnen spelen, ontdekken en verkennen. Het gebied is 500 vierkante meter groot en bevat een boerderij, een politiebureau en een ziekenhuis. De paden zijn zacht, zodat vallen geen pijn doet!

 

1992: LEGO Kano

In 1992 wordt LEGOREDO uitgebreid met weer een nieuwe attractie: LEGO Kano (Wild Waterbaan). Deze attractie was tot 2017 aanwezig in het park en werd in dat jaar grondig verbouwd. Dit onder andere om plaats te maken voor een nieuwe attractie.

 
1992: Bassie en Adriaan in LEGOLAND Billund
Op 3 april 1992 is de uitzending van aflevering 9 van Bassie en Adriaan en de geheimzinnige opdracht. Het raadsel dat Bassie en Adriaan krijgen is: "Je ontvangt het pakje uit de hand van een kindervriend". Uiteindelijk vinden ze het pakje in de hand van het standbeeld van Hans Christian Andersen in LEGOLAND Billund.

De aflevering werd opgenomen tussen april en juni 1990.

Bassie en Adriaan in een still uit Bassie en Adriaan en de geheimzinnige opdracht, waarbij ze voor de LEGO Timber Ride achtbaan staan.

 
1993: LEGOLAND Billund 25 jaar!
LEGOLAND bestond in 1993 25 jaar. Om dit te vieren kwam er een speciaal krantje uit "De LEGOLAND Times. Hierin allerlei leuke weetjes over LEGOLAND van de afgelopen 25 jaar.

 

 
1993: LEGO Duplo treintje
In 1993 kreeg Duplo land een eigen treintje. In dit jaar werd ook de LEGO Duplo draaimolen weggehaald.

 
1993: Holland in Miniland
Miniland is een gebied met bezienswaardigheden uit de hele wereld die zijn nagebouwd in LEGO. In 1993 is het gedeelte Holland opnieuw ingericht en vernieuwd. De gebouwen in dit nieuwe gedeelte bevatten twee miljoen steentjes.

 
1995: Piraten draaimolen.
In 1995 kwam er een nieuwe attractie in piratenland. De Duplo draaimolen kwam in piratenthema weer terug in het park!

 
1996: Entreekaartje LEGOLAND Billund

Dit entreekaartje is van LEGOLAND Billund. Het is uitgegeven op 16 juli 1996. Een kaartje kostte toen 110 Deense Kronen, wat neerkomt op € 14,78.

 
1996: Duitsland in Miniland
In 1996 wordt Duitsland aan Miniland toegevoegd. Het gehele gebied bevat 2,6 miljoen LEGO stenen. Er is een kanaal gegraven met sluizen. Verder is er een rots in de Rijn, dat is bij de stad Kaub.

 
1997: Knight's Kingdom
Knight's Kingdom werd in 1997 geopend. Dit gebied bevat ook het Konings Kasteel, op dat moment de grootste investering in een onderdeel ooit.

Draken Achtbaan

 

Klim in deze middeleeuwse drakenachtbaan en hou je handen omhoog als je durft! Jij en je familie zullen bloot staan aan bochten, hellingen en verhogingen in de baan, zo wordt het een leuke en uitdagende rit in deze achtbaan. Je begint met een ritje door een kasteel waarin je allerlei leuke middeleeuwse voorstellingen ziet.

 

Je moet 120 cm groot zijn om in de drakenachtbaan te mogen.

 
1998: LEGOLAND 30 jaar!

In 1998 werd LEGOLAND Denemarken 30 jaar. Ter gelegenheid hiervan werd dit speldje gemaakt.

 
1998: LEGO adelaarsnest.
In het Adelaarsnest kun je lekker klimmen en klauteren. Dit grote speeltoestel werd in 1998 in het LEGOLAND park gebouwd, als aanvulling op het grote LEGO Kasteel.

 
1999: LEGO Mindstorms center.

In 1999 kwam er in het gedeelte waar eerder de LEGO bouwhoek was een nieuw onderdeel: LEGO Mindstroms Center. In 1999 kwam LEGO Mindstorms op de markt, en in LEGOLAND kon je er direct ook mee aan de slag!

 
2000: Adventureland.
Adventureland werd in 2000 geopend. Het nieuwe themagebied is gebaseerd op het LEGO speelgoedthema "Adventurers".

 

Jungle Rally

Elektrische auto's voor de kleineren onder ons.

Voor kinderen tussen de 95 en 130 cm.

Jungle Racers

De weerman kan er nog eens naast zitten, naar Jungle Racers niet! Raas met je power-ski over de golven en ontwijk de waterstralen van de toeschouwers!

Voor kinderen groter dan 100 cm.

 

Avonturen pad

Verdwaal in de jungle. Of vind je weg door het doolhof. Balanceer en klim door deze wirwar van touwen en bruggen!

 
2001: Toegangskaartjes van LEGOLAND
Hieronder zie je enkele toegangskaartjes uit 2001 van LEGOLAND Billund. Er waren destijds vier verschillende opdrukken: een koning, een tovenaar, een LEGOLAND medewerker en een piraat.

De kaartjes voor volwassenen kosten destijds: 150 Deense Kronen wat neerkomt op € 20,16. De kinderen betaalden 140 DKK wat omgerekend € 18,81 is.

 
2002: LEGO Technic Coaster
In 2002 kwam er een nieuwe achtbaan bij in LEGOLAND: de LEGO Technic Coaster.

Het is snel - precies zoals elke snelheidsduivel wil. Spring in deze achtbaan als je klaar bent voor echte turbo-kracht actie. Het gaat omhoog, naar beneden en in her rond in deze been met bochten en veranderingen, om kippenvel van te krijgen! Dit is waar acceleratie om draait - met volle snelheid naar beneden, vanaf hoge hellingen! 

Voor kinderen groter dan 120 cm.

 

Dit jaar was er in Miniland een racebaan te vinden, waar je racewagens met behulp van bedieningspanelen in beweging kon zetten.

 
2002: LEGO Duplo land wordt LEGO Explore land
In 2002 kreeg Duplo land alweer een nieuwe naam: LEGO Explore land. Dit omdat LEGO had besloten om Duplo vanaf dat jaar LEGO Explore te noemen. Dit was echter een erg dom idee: consumenten vonden de LEGO Duplo producten niet meer en de verkoop zakte in....

 
2003: LEGO Studios Bioscoop
In 2003 werd ook de LEGO Studios Bioscoop in LEGOLAND geopend.

 
2003: LEGO City.
In 2003 werd het LEGOLAND park uitgebreid met weer een nieuw themagebied: LEGO City. Hier kon je met de familie een race doen in brandweerwagens!

Falk Brandweer brigade

 

Brandweerwagens racen naar een groot plein, terwijl de hele familie samen werkt bij de pompen en water op de brandende huizen spuit. Er zijn verschillende brandweerwagens die strijden om het beste brandweer team.

 
2004: LEGOLAND kaartje.
LEGOLAND Kaartje uit 2004. Voor kinderen kostte het destijds DKK 160.

 
2004: Bionicle Power Builder.
Power Builder is een robocoaster in het Deense LEGOLAND Billund. Desondanks de naam coaster in het attractietype zit, is het geen achtbaan en staat de robotarm vast aan de grond.

De tien robotarmen en de wachtrij zijn gethematiseerd naar Bionicle. Het was ook voor een korte periode gethematiseerd naar LEGO Mindstorms. De attractie is in tweeën gedeeld. Aan iedere kant van de ruimte bevindt zich een groot platform met daarop toegang tot vijf robotarmen, waarin plaats is voor twee bezoekers. Het bijzondere aan deze attractie is, is dat bezoekers voor een groot deel zelf de rit kunnen bepalen. Halverwege de wachtrij bevinden zich een aantal computers. Bezoekers kunnen hier aangeven welke componenten zij tijdens de rit willen ervaren. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden of er inversies tijdens de rit voorkomen. Na het invoeren van de gewenste gegevens, krijgen de bezoekers een kaart met daarom de informatie over het programma. Deze kaart geeft men af aan de medewerker bij de robotarm die de kaart in de paslezer van de robotarm steekt. Ondanks dat elke bezoeker zijn eigen rit kan bepalen, duurt elke rit precies 90 seconden. Tijdens de rit kan een hoogte van vijf meter bereikt worden en kunnen positieve en negatieve G-krachten van 1,9 ervaren worden.

Om plaats te mogen nemen in de robotarm dient men een lengte tussen de 120 en 195 cm te hebben. Voor de 'wildere' ritten dient de minimale lengte van de bezoeker 140 cm te zijn.

 
2004: LEGO Explore land wordt weer Duplo Land.
In 2004 wijzigt de naam van LEGO Explore Land weer in LEGO Duplo Land.

 
2004: Billund Airport in Miniland.
Naarmate het LEGOLAND park groeide, groeide Miniland mee. Er werden steeds realistischere modellen geplaatst. In 2004 werd een nieuw gedeelte geplaatst: De (vernieuwde) luchthaven van Billund. 

 
2005: LEGOLAND parken verkocht aan Blackstone.
In 2005 verkocht LEGO alle vier LEGOLAND-parken, inclusief het hotel, aan Merlin Entertainments Group. LEGO heeft echter gezorgd voor 33% eigendom in LEGOLAND-parken en daarom is de LEGO-thematisering nog steeds een natuurlijk onderdeel van het hotel, evenals het LEGOLAND-park.

14-07-2005 Dagblad van het Noorden

 
2006: Vikings River Splash

Nieuw in 2006: LEGO Vikings River Splash. Een wild waterbaan waarbij je in een grote ronde band van een hoge glijbaan af gaat!

 
2007: LEGOLAND Atlantis by Sealife opent de deuren.
Het seizoen 2007 is een van de beste geweest uit de 40-jarige geschiedenis van LEGOLAND. Er werden 1.6 miljoen bezoekers geteld, onder wie ook vele duizenden uit Nederland. Het grote succes wordt onder meer toegeschreven aan de imposante nieuwe trekpleister van 2007: Atlantis by Sea Life. Dankzij nauwe samenwerking met Sea Life, dat net als LEGOLAND tegenwoordig deel uitmaakt van de Merlin Entertainment Group, kon een unieke wereld van onderwater-LEGOsteentjes worden geschapen.

 

Atlantis door Sealife

 

Vergezel de coole LEGO diukers op een expeditie naar het prachtige ATLANTIS door SEA LIFE. Ontdek een fantastische onderwater wereld met duikboten, scheepswrakken, tropische vissen en een kist vol met kostbare juwelen. Maar pas op! De schat wordt bewaakt door levende haaien! 
ATLANTIS is ontwikkeld in samenwerking met Sealife

 
2008: LEGOLAND 40 jaar: Piratenland breidt uit!
In 2008 viert LEGOLAND Billund haar 40 jarig jubileum. Er komt een grote uitbreiding van het Piratenland. Er komen hier maar liefst vier nieuwe attracties bij in dit themagebied.

Beleef de attracties van het jaar - Piraten Lagune
Zee gevechten en geweldige watervallen zijn een paar van de onderdelen van de nieuwe attractie van dit jaar - De Piraten Lagune -  te bieden heeft. Wees voorbereid op een zee strijd met je waterkanon als je met je eigen piraten boot in gevecht gaat met piraten!  En vergeet je zwemkleding niet als je te waterspeeltuin gaat bezoeken! Het is moeilijk om hier droog te blijven!


Piraten Water Gevecht: Alle hens aan dek!

Zeil met een piraten schip en sta klaar met je kanon. Als je niet als eerste schiet zou je best eens geraakt kunnen worden! Beleef met je hele gezin het plezier van een zee strijd vol avontuur en plezier! Koel blijven is de enige manier om niet nat te worden!

 


Piraten Water Vallen:

Loop van de plank
Vergeet niet je zwemkleding mee te nemen als je deze prachtige waterspeeltuin in gaat, welke speciaal is aangelegd voor landrotten van alle leeftijden! En kijk uit! Water spuit overal uit, van piraten tonnen achter de glijbanen en uit de waterkanonnen, en ze spuiten altijd als je het net niet verwacht!
Opening 1 Mei 2008

 


Piraten Mini Water Vallen:
Een grote water speeltuin voor de kleintjes
Bij de Piraten Mini Water Vallen, kunnen de kleinste kinderen genieten van hun eigen waterplezier. Er zijn allerlei mini fonteinen en andere water attracties.  Je vindt hier allerlei leuke en uitdagende water avonturen voor kleine enthousiastelingen.
Opening 1 Mei 2008

 

 


Piraten Schipper School:

Aye, aye, Kapitein!

Word kapitein van je eigen op afstand bestuurbare piratenschip. Ga goed voor het roer staan en stuur je schip in positie, kapitein!  Je water kanon is geladen met genoeg munitie om de andere piraten schepen van de Piraten Schipper School te belagen, en vergeet de schepen van het Piraten Water Gevecht niet!

 
2009: Nieuwe attracties: Pirate Wave Breaker en Frog Hopper.

Het LEGOLAND Park in Billund, Denmarken, heeft er drie nieuwe attracties bij als het opent in 2009: 

Stap aan boord van een bloed rode piraten boot
Zeil op een piratenschip met de Pirate Wave Breaker (Piraten Golven Breker) – Het grote nieuws van dit jaar in de Piraten Lagune – als je durft! Maak een ritje in de bloed rode piraten boot, die zelfs de meest ervaren zeelui het lachen doet vergaan als het door de golven breekt in de wateren van de Piraten Lagune. 

 


Plezier in de lucht
Er hopt iets leuks in de lucht! Maak een ritje dat je buik op zijn kop zet in de nieuwe kikker sprong, (Frog Hopper) een luchtritje op kinderhoogte. Deze attractie kwam op de plaats van de LEGO Kopters.


 
 
2010: Nieuwe attractie: The Temple

Bezoek THE TEMPLE - de nieuwe attractie in LEGOLAND! De nieuwste rit van het jaar in LEGOLAND is een attractie genaamd "The Temple". Deze rit is in het donker. Spring op een jeep en neem je familie mee op een wilde zoektocht naar de schat, waarbij je al schietend een weg moet zien te banen door een enorme hoeveelheid spookachtige settings. Houd je hoofd koel en je vinger aan de trekker. Pas op voor de aardbevingen, bandieten en mummies die in de duisternis op de loer liggen. Alleen de beste schutters komen naar buiten met de hoogste score en de schat. 

 

Na de zoektocht naar de schat kun je je vaardigheden testen in de nieuwe Temple Games. En bezoek de nieuwe 4-D film Clutch Powers in de LEGO Studios.

 
2011: LEGO Star Wars in Miniland.
In 2011 komt er in Denemarken ook een STARWARS miniland! 

 
2012: LEGO Polarland
In 2012 wordt het familiepark in het Deense Billund uitgebreid met een nieuw themagebied. In dit themagebied wordt de bezoeker meegenomen op een reis door het poolgebied. Met een restaurant, een pinguïnverblijf en een nieuwe achtbaan wordt het nieuwe themagebied van LEGOLAND Billund ruim 12.500 m2 groot. LEGOLAND Billund investeert ruim 10 miljoen Euro in het nieuwe themagebied.

In het nieuwe themagebied van LEGOLAND Billund worden bezoekers meegenomen op een ontdekkingstocht door het poolgebied

De nieuwe Polar X-plorer
In het nieuwe themagebied van LEGOLAND Billund vindt je naast een pinguïnverblijf en de tot vliegsimulator omgebouwde Power Builder de nieuwe achtbaan van LEGOLAND, de Polar X-plorer. De nieuwe familieachtbaan is de snelste achtbaan in LEGOLAND Billund en is ruim 20 meter hoog en heeft een maximale snelheid van 65 kilometer per uur en voert de gasten door een ijswaterval, langs indrukkende pooldieren van LEGO®-stenen en dwars door een gigantische berg om vervolgens door het ijs te breken en 5 meter naar beneden te vallen. De snelheid neemt hierna af om de gasten de mogelijkheid te geven te genieten van de levende pinguïns”, vertelt Tom Christiansen, de eigen ontwerper van LEGOLAND die het nieuwe gebied heeft ontwikkeld. Er zijn slechts twee andere achtbanen in de wereld met een vrije val, maar de Polar X-plorer is de eerste die de belevenis combineert met een zoologisch element. De achtbaan is de snelste in LEGOLAND Billund en neemt gasten 20 meter hoog de lucht in.

Hoogtepunt van de achtbaan is een vrije val van ruim vijf meter, waarbij de achtbaan letterlijk door het ijs breekt. Onderweg snelt de achtbaan langs een waterval van ijs, poolbewoners van LEGO en een gigantische ijsberg. De treinen van de achtbaan zullen de vorm van sneeuwscooters krijgen. De nieuwe achtbaan wordt gemaakt door het Duitse Zierer.

Bionicle Power Builder wordt LEGO Ice Pilots School.

De Bionicle Power Builder Robotcoaster wordt in 2012 omgedoopt tot de LEGO Ice Pilots School. Op die manier is de attractie beter in te passen in het LEGO Polar Expeditie thema.

Het pinguïnverblijf van LEGOLAND
Midden in het nieuwe Poolgebied van LEGOLAND Billund komt ook een echt pinguïnverblijf, het nieuwe verblijf voor zeventien Gentoo pinguïns die in februari zijn aangekomen in LEGOLAND. Vanuit zowel de nieuwe Polar X-plorer als het nieuwe amfitheater kunnen bezoekers de pinguïns bewonderen. De pinguïns zijn afkomstig van de dierentuin van Edinburgh en zijn in een speciaal gecharterd vliegtuig naar Billund gevlogen.

Onlangs zijn zeventien Gentoo pinguïns naar Billund gevlogen om hun intrek te nemen in Polar Land, het 12.500 m² grote nieuwe gebied in LEGOLAND dat begin mei opent. De belangrijkste nieuwe attractie van het familiepark in Zuid-Denemarken is de Polar X-plorer, ’s werelds eerste achtbaan die een 5-meter vrije val combineert met een ritje tussen levende pinguïns.
De uitbreiding van het pretpark ter waarde van omgerekend circa 10 miljoen Euro, is de grootste in de geschiedenis van LEGOLAND.

Nieuwe bewoners
Zeventien Gentoo pinguïns, die allen zijn geboren en getogen in de dierentuin van Edinburgh, werden eind februari van Edinburgh naar Billund gevlogen in een speciaal gecharterd vliegtuig. “De temperatuur in de cabine werd tijdens de gehele reis op 10 graden gehouden om er voor te zorgen dat de pinguïns zich zo comfortabel mogelijk voelden”, zegt bioloog Lars Nørholm Jensen van LEGOLAND. Hij is verantwoordelijk voor het nieuwe onderkomen en de verzorging van de pinguïns. Als Polar Land opent in mei, ongeveer een maand na de seizoensopening van LEGOLAND, kunnen de gasten vanuit een speciaal amfitheater het voeren van de dieren meemaken terwijl de verzorgers vertellen over de pinguïns. “De Gentoo pinguïns zijn heel actieve dieren die erg van zwemmen houden. We hebben het verblijf zo ingericht dat het veel op hun natuurlijke omgeving lijkt. Daarnaast is het verblijf voorzien van geluidsisolatie en zijn de ramen enigszins verduisterd zodat de dieren niet gestresst raken tijdens het hoogseizoen als het park gevuld is met enthousiaste bezoekers”, zegt Nørholm Jensen. Naast het pinguïnverblijf wordt een nieuw restaurant met pool-thema gebouwd. Het biedt ruimte aan 350 gasten, die uitzicht zullen hebben op het pinguïnverblijf en zo samen met de pinguïns kunnen eten.

“De temperatuur in de cabine is tijdens de reis op 10 graden gehouden om er voor te zorgen dat de pinguïns zich zo comfortabel mogelijk voelden”, zegt bioloog Lars Nørholm Jensen van LEGOLAND. Lars Nørholm Jensen is verantwoordelijk voor het nieuwe onderkomen en de verzorging van de pinguïns. Er komt tevens een restaurant, een pinguïnverblijf en een nieuwe achtbaan

Naast het pinguïnverblijf wordt in het nieuwe themagebied ook een nieuw restaurant gebouwd. Het Polar Pizza & Pasta biedt ruimte aan 350 gasten. Vanuit het restaurant hebben gasten uitzicht op het pinguïnverblijf zodat de gasten samen met de pinguïns kunnen eten.

 
2013: LEGOLAND Billund Resort
In 2013 maken de gemeenten Billund, Kolding en Vejle onderdeel uit van het LEGOLAND Billund Resort.

Het vakantieparadijs in het zuiden van Denemarken, op circa 700 kilometer van Utrecht, wordt verder gevormd door het nabijgelegen safaripark Givskud Zoo, het familiepark LEGOLAND, Hotel LEGOLAND en het vakantiepark Lalandia Billund, dat in 2009 opende en moderne vakantiehuizen biedt.

 
2013: LEGO Chima in Miniland
LEGOLAND Bilund heeft er in 2013 een nieuw gebied bij in Miniland: er is gebouwd aan een LEGO Chima gedeelte in Miniland en er is een nieuwe LEGO Chima 4D film te bekijken.

Mis de nieuwe spannende 4D ervaring niet! Jij en je jongen dierenvrienden doen mee aan een wilde achtervolging door Chima, en jullie raken verwikkeld in een strijd om CHI tussen Laval de leeuwenprins en Cragger de krokodillenprins - en dat alles alleen in LEGO STUDIOS in LEGOLAND.

Na de film kun je de verschillen tussen de ongelooflijk gedetailleerde dierenvoertuigen, fantastische leefgebieden, bekijk de strijdscènes die zich voor je ogen afspelen. Allemaal in het nieuwe interactieve LEGO Chima gebied in Miniland. Het LEGO Chima Miniland gedeelte is gesitueerd op de plek waar eerder een groot wit gebouw met groen dak stond. Het ligt direct achter de hoofdingang.

 
2014: Ghost, The Haunted House, LEGO Friends Miniland, Kasteel Gram

LEGOLAND Billund komt in 2014 met een nieuwe attractie: Ghost, the haunted house. Haal diep adem en sluip dit spookhuis binnen. Het huis zit vol met vampieren, geesten, monsters en allerlei soorten enge verschijningen. Op je pad door het spookhuis kun je achter spoken aanjagen in het spiegeldoolhof, maar pas op dat je niet verdwaald of lachend dood gaat. Je kunt je alvast voorbereiden op je ontmoeting met de gekke professor en zijn idiote experiment. Hij stuurt je eerst de lucht en dan laat hij je vallen. Boe!

 

De attractie komt in de plaats van de Mijntrein. Deze attractie is in het seizoen 2013 al niet meer operationeel geweest. Nu zal de attractie dus geheel ontmanteld worden en komt het spookhuis er voor in de plaats.

LEGOLAND Billund Resort uitgebreid

Sinds 2013 maken de gemeenten Billund, Kolding en Vejle onderdeel uit van het LEGOLAND Billund Resort. Vanaf 2014 komt hier de gemeente Vejen bij. Het vakantieparadijs in het zuiden van Denemarken, op circa 700 kilometer van Utrecht, wordt verder gevormd door het nabijgelegen safaripark Givskud Zoo, het familiepark LEGOLAND, Hotel LEGOLAND en het vakantiepark Lalandia Billund, dat in 2009 opende en moderne vakantiehuizen biedt. LEGOLAND Holiday Village maakt vanaf 2014 ook onderdeel uit van het LEGOLAND Billund Resort. De toevoeging zorgt ervoor dat er nu ook mogelijkheden zijn voor een verblijf in LEGO stijl bij het beroemde pretpark in een andere prijsklasse dan wanneer men kiest voor een verblijf in het hotel of het vakantiepark. De capaciteit in het resort komt met de uitbreiding in 2014 op zo’n 10.000 bedden.

LEGO Friends Miniland

LEGOLAND Billund heeft dit jaar twee nieuwe attracties, een daarvan is een speciaal LEGO Friends gedeelte in Miniland. Dit is hetzelfde gedeelde als waar vorig jaar LEGO Chima Miniland stond.

LEGO Rijschool

LEGOLAND Billund is constant aan verandering onderhevig. Zo zijn er in de rijschool allemaal nieuwe auto's. De sponsor van vorig jaar: Toyota is vervangen door Seat. Het complete wagenpark is vernieuwd. Verder is de benzinepomp dit jaar helemaal in Shell stijl ingericht. Vorig jaar was het nog een Statoil station.

Sinds 1968 kunnen kinderen in LEGOLAND hun rijbewijs halen in de rijschool. Dit jaar zijn voor het eerst de auto's vervangen door nieuwe auto's. Er is 18 maanden aan de nieuwe auto's gewerkt door een team van LEGOLAND onder technische leiding van Kurt Bolding. Nadat ze meer van 4,7 keer de aarde hebben rondgereden konden de oude auto's echt niet meer. Daarom besloten we na 45 jaar de auto's te vervangen door modernere wagens. LEGOLAND begon met 40 auto's en 4 kraanwagens van Falck, welke nog lange tijd als versiering in de rijschool stonden. Bijna 3,2 miljoen kinderen hebben in LEGOLAND voor het eerste hun rijbewijs gehaald. Sinds 2004 drukt LEGOLAND rijbewijzen met pasfoto's. Er zijn in 45 jaar 5500 banden gewisseld en elke auto heeft gemiddeld 32.500 uur gereden. De auto's rijden 6KM/u en er werkten maar liefst 900 medewerkers gedurende de 45 jaar dat het park de rijschool in bezit heeft.

Toevoeging aan Miniland: Kasteel Gram.

De LEGO versie van Kasteel Gram is opgebouwd uit 92.400 LEGO stenen en bevat 112 ramen en 60 kleine "ijzeren" ornamenten. Op het paleis plein staan diverse oldtimers geparkeerd, net als in het echt. De bouw van Kasteel Gram is zeer bijzonder geweest. Normaal gesproken baseren de modelbouwers zich voor het maken van een model op foto's en onderzoek op de plaats zelf. Maar bij dit kasteel hadden we de beschikking over de oorspronkelijke, eeuwenoude tekeningen van het kasteel. Het was erg indrukwekkend om op deze manier te bouwen aan de nieuwste toevoeging van Miniland, zegt directeur van LEGOLAND, Christian Woller.

Kasteel Gram is onderdeel van het gebied in Miniland dat de Melkweg wordt genoemd. Hier kunnen kinderen en hun ouders op een leuke interactieve manier kennis maken met de weg die melk aflegt van koe tot supermarkt. De bouw van het Kasteel Gram in dit gebied kwam tot stand door een nauwe samenwerking tussen REMA 1000 (supermarktketen) en LEGOLAND. REMA 1000 heeft de exclusieve rechten om de producten van Kasteel Gram te mogen verkopen.

Feiten over het LEGO model van Kasteel Gram:

Er is 790 uur gewerkt aan het ontwerp en de bouw van het kasteel;

Er is gebruik gemaakt van 92.400 LEGO stenen om het model te bouwen;

Er zijn 112 ramen verbouwd, ook zijn er Franse deuren en dakramen in het model gebouwd: in totaal 2186 deuren en ramen;

Er zijn 66 kleine "ijzeren" ornamenten in het kasteel verwerkt;

Het kasteel werd destijds gebruikt door Koning Christian X;

Modelbouwers hebben vanaf de oorspronkelijke tekeningen van Kasteel Gram een 3D-model gemaakt op de computer. Dit diende als basis voor de bouw van het LEGO model.

 

Mount Rushsmore vervangen door nieuw model.

Het Mount Rushmore model dat door Bjørn Richter is ontworpen en gebouwd werd in dit jaar vervangen door een nieuw model dat door LEGO zelf is gebouwd. Richter begon met de replica van Mount Rushmore in 1970, het model was in 1974 klaar en bevatte 1.400.000 LEGO elementen en meer dan 40.000 Duplo stenen.

Het reliëf van de Grote Bizon Jacht werd in 2003/2004 uit het park verwijderd, om plaats te maken voor een nieuwe attractie: Ghost House. Toen werd ook een kleinere versie van de hoofden van Mount Rushmore geplaatst. Ook dit om plek vrij te maken voor de nieuwe attractie.

 

2015: Grootste LEGO model ter wereld komt naar Billund!

Het grootste LEGO model ter wereld komt in 2015 naar LEGOLAND Billund. Nadat het model in mei 2013 opTimes Square in New York werd gepresenteerd reisde het model in 2014 af naar LEGOLAND Duitsland. Daar is het model op dit moment opgebouwd. Aan het eind van het seizoen (2 november 2014) wordt het model weer ontmanteld en vervoerd naar LEGOLAND Billund.  Het model is 13 meter land en 3 meter hoog en is gebouwd van 5.300.000 LEGO stenen.

 

Het X-Wing Fighter model al worden tentoongesteld in de Ice-Pilots School hangar. Het model wordt tot leven gewekt door middel van dramatische geluidseffecten, waarbij je het gevoel krijgt dat je op het dek staat van een hangar met een intergalactisch ruimteschip. Verder kun je op de foto met enkele Star Wars karakters gebouwd uit LEGO steentjes.

 

Na het tentoonstellen in de hangar van de Ice Pilots is het model voor de bioscoop in LEGOLAND Billund geplaatst. Daar staat het in 2018 nog steeds.

 
2016: LEGO Ninjago Ninjaland
In 2016 opent in zowel LEGOLAND Billund als in LEGOLAND Califonia het nieuwe thema gebied LEGO Ninjago Land. In dit nieuwe thema gebied waan je jezelf een ninja en moet je allerlei proeven uitvoeren om uiteindelijk de ultieme proef te voltooien in LEGO Ninjago the ride.

Activiteiten voor alle gezinsleden.

LEGO® NINJAGO™ - Ninjaland zit vol met activiteiten die zowel binnen als buiten te vinden zijn. De activiteiten zijn gericht op actief spel, teamwork en interactie.

Bereid je voor om Lloyd’s Laser Labirinth uit te proberen. Hier moet je ninja vaardigheden bezitten om je zo snel mogelijk een weg door een labyrint van 30 laserstralen te banen. Er is een systeem dat bijhoudt wie deze dag de beste score behaalde, waardoor je kunt strijden tegen je hele gezin of je vrienden.

In Jay's Reactie Spel kun je de snelheid van je bewegingen testen door zo snel mogelijk op knoppen te drukken die oplichtten.

Op Cole’s 12-meter lange klimmuur kun je je eigen kracht en flexibiliteit testen. Door middel van gekleurde klimgrepen, die oplichtten, kun je de juiste greep vinden en op die manier bepaalde routes volgen. 

Een land gevuld met ninja uitdagingen voor de hele familie.

LEGO NINJAGO™ - The Ride

In LEGO® NINJAGO™ - The Ride zal je de beroemde helden uit het LEGO NINJAGO™ universum ontmoeten. Samen moeten jullie leren om de elementen vuur, aarde, bliksem en ijs onder controle te krijgen om samen ten strijde te kunnen trekken tegen de Grote Verslinder.

Jouw ninja vliegt door de lucht, terwijl je door een super gaaf Ninjago 4D universum reist, waarbij je al je zintuigen op de proef worden gesteld. Gebruik makend van een compleet nieuwe technologie veranderen jouw bewegingen in ninja krachten op het scherm. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereidt het LEGO NINJAGO™ universum binnen treed. Je kunt in deze attractie door je handen te bewegen allerlei objecten gooien en krachten gebruiken.

LEGO NINJAGO™ - The Ride is voor het hele gezin, Kinderen onder de 110 cm moeten worden begeleidt door een volwassene.

Leuke weetjes:

  • 2016 is het jaar met de grootste investeringen in de geschiedenis van LEGOLAND Billund Resort.
  • Het gebied van het nieuwe land zal 5100 m2 omvatten.
  • 1.5 ton aan LEGO stenen zijn verwerkt om het gebied te bouwen.
  • Het ontwikkelen van het nieuwe land duurde een jaar en acht maanden.
  • Om de LEGO modellen te bouwen was in totaal 7000 uur aan bouwen nodig.
  • LEGOLAND verwacht 34.500 3D brillen nodig te hebben in 2016.
  • De rit bevat 1000 inch beeldschermen.

 
2017: World's Tallest in miniland.
Ontdek de wereld in LEGOLAND! Kijk in de lucht en ontdek de vijf grootste gebouwen ter wereld in 's Werelds Grootste in Miniland. Meer dan 830.000 LEGO stenen zijn gebruikt om replica's te bouwen van de vijf grootste gebouwen ter wereld:

De Burj Khalifa, Shanghai Tower, Makkah Royal Clock Tower Hotel, One World Trade Center en Taipei 101.

De Eiffel Toren en de 24-cm hoge LEGOTOP zijn ook in LEGO nagebouwd en mogen tussen de groten der aarde staan in Miniland Billund. De modellen zijn gebouwd met een schaal van 1:150.  

 
2017: Toegangskaartjes LEGOLAND Billund
Hieronder enkele toegangskaartjes van LEGOLAND Billund uit 2017. Er waren twee versies, je ziet ze hieronder. De prijzen voor volwassenen waren destijds 359DKK dat neerkomt op € 48,24.

Als je de prijs vergelijkt met die uit 1996 € 14,78 en 1999 € 20,16 zie je dat de prijs met ruim 139% is gestegen ten opzichte van 1999.

 

 
2018: LEGOLAND 50 jaar: Nieuwe entree en LEGOREDO krijgt upgrade!
Het LEGOLAND park in Billund krijgt een enorme upgrade in het jaar dat het park 50 jaar bestaat. Zo zal LEGOREDO Town worden verbouwd. Het gebied wordt uitgebreid met een nieuwe achtbaan voor de jongste bezoekers (Vliegende Arend), en krijgt ook een oudere attractie, LEGO Kano, een grote renovatie.

Daarnaast wacht er een grondige update van de ingang van het park en komen er nieuwe LEGO-modellen binnen in het park.

De eerste schep is al in de grond gezet om de nieuwe uitbreiding van 2500m2 van LEGOREDO Town vorm te geven. Wanneer het park opent voor het seizoen in 2018, heeft dit traditionele gedeelte van het park een nieuwe attractie in de vorm van achtbaan Flying Eagle. Samen met een complete renovatie van LEGO® Kano, wordt Flyvende Ørn, zoals de attractie in het Deens heet, een belangrijke attractie in het opgewaardeerde LEGOREDO Town.

"LEGOREDO is het kenmerk van LEGOLAND nostalgie en is een gebied dat al vele jaren bij het park hoort. Daarom hebben we er bij de 50e verjaardag van het park gekozen om zowel de oude attractie te veranderen en verbeteren, maar ook een nieuwe toe te voegen", zegt Christian Woller, directeur van LEGOLAND.

Vliegende adelaar, vliegt over de rails in een indrukwekkend op de Rocky Mountains geïnspireerd landschap, waar de gasten een maag kriebelende rit maken "op de rug" van de zeer jonge, vliegende adelaar. Aan het begin gaan ze 11 meter in de lucht naar de bovenkant van de adelaarsrots van waaruit de adelaars moeder waakt over haar kuikens in het grote nest. Dan gaat het snel, langs de meren en de LEGO-dieren voordat de reis veilig op het platform eindigt.

Veel meer LEGO-stenen.

2018 is ook het jaar waarin de park ingang en tal van gevels binnen de hekken een grote kleurrijke metamorfose zullen ondergaan. Dit alles moet klaar zijn voor de seizoensopening op 24 maart 2018. Eenmaal binnen verwelkomt een reusachtige rode LEGO dinosaurus de gasten als ze het park binnenkomen.

"Wij willen onze gasten de ervaring geven dat ze worden meegezogen in een overweldigend LEGO universum, zodra ze aankomen in het park, en daarom hebben we besloten om iets extra's aan de eerste indruk te doen. Kinderen moeten het gevoel krijgen dat de modellen van LEGO die ze thuis hebben, zijn uitgegroeid tot gigantische omvang en dat ze nu zelf in een LEGO wereld zijn" , zegt Christian Woller.

Verjaardag met wereldrecord?

De verjaardag van LEGOLAND wordt ook in 2018 gemarkeerd met een mooie LEGO-gebeurtenis wanneer het LEGO Tower Event plaats vindt.

"We zijn van plan om het record te breken door het bouwen van 's werelds hoogste LEGO toren. Dit doen we samen met onze gasten in juni, als we het LEGO Tower Event hebben in  LEGOLAND", zegt Christian Woller.

Op YouTube vind je een animatiefilmpje met de nieuwe ingang van LEGOLAND Billund in 2018

Ook op onze YouTube pagina een timelapse filmpje waarin het arendmodel voor de nieuwe achtbaan wordt gebouwd!

Lees ook:

LEGOLAND Billund's grootste gebouwen in Miniland! (04-11-2017)

LEGOLAND Billund opent Kasteel Hotel in 2019! (04-11-2017)

LEGOLAND Billund krijgt de vijf hoogste gebouwen ter wereld in Miniland! (17-03-2017)

LEGO Ninjagoland in LEGOLAND Billund en LEGOLAND Califonia in 2016! (13-10-2015)

LEGOLAND Billund Resort nog groter (23-02-2015)

Man vraagt vrouw ten huwelijk in LEGOLAND Billund (07-01-2015)

LEGOLAND Billund openingsfilm 1968 op YouTube (07-01-2015)

Het grootste LEGO model ter wereld komt naar LEGOLAND Billund in 2015 (20-09-2014)

LEGOLAND Billund: Wanneer kwam welke attractie? en de bouw van Ghost! (04-05-2014)

LEGOLAND Billund: Nieuw model in Miniland: Kasteel Gram (04-05-2014)

LEGOLAND Billund: Millenium Falcon stuk (04-05-2014)

LEGOLAND Billund: rijschool krijgt nieuwe sponsor en nieuw wagenpark (02-05-2014)

LEGOLAND Billund: groot gedeelte LEGOREDO veranderd door spookhuis (02-05-2014)

LEGOLAND Billund: een zeer gedetailleerd kijkje in Miniland Billund! (02-05-2014)

LEGOLAND Billund: een kijkje in LEGO Friends Miniland (02-05-2014)

LEGOLAND Billund: een kijkje in en rondom Ghost the Haunted House! (02-05-2014)

LEGOLAND Holiday Village totaal vernieuwd! (02-05-2014)

Journalisten maken misbruik van perskaart in LEGOLAND (18-03-2014)

2014 grootste investeringsjaar ooit voor LEGOLAND Billund Resort (10-12-2013)

Nieuwe attractie LEGOLAND Billund: Ghost - The Haunted House (02-11-2013)

Duckzilla in LEGOLAND Billund! (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Ingangsbereik (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Miniland (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Miniland Star Wars (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Miniland Legends of Chima/Chima shop (07-05-2013

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Polar Land (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Adventure Land (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Piraten Land (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Atlantis By Sealife (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Caterpillar (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Frog Hopper (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Duplo Land (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Knights Kingdom (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: LEGO Studio's (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: LEGO Top (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: LEGOLAND Express (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: LEGORedo Westernstad (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Miniboats (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Monorail (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Rijschool (07-05-2013)

Bezoek aan LEGOLAND Billund: Safari (07-05-2013)

Nieuwe LEGO Chima attracties in LEGOLAND Billund (23-02-2013)

Spinnen invasie in LEGOLAND Denemarken (29-09-2012)

Gratis LEGOLAND kinderkaartje (29-07-2012)

Gentoo pinguïns komen aan in LEGOLAND Billund (29-04-2012)

Polar Land in LEGOLAND Denemarken open in mei (18-03-2012)

Polar land Billund (05-01-2012)

Nieuw in 2012 in LEGOLAND Billund: Polar Land (15-12-2011)

LEGOLAND Village: de foto's. (12-05-2011)

STAR WARS Miniland op de foto (10-05-2011)

LEGO Atlantis by Sealife Crabzilla Billund (10-05-2011)

The Temple LEGOLAND Billund (10-05-2011)

STAR WARS Miniland LEGOLAND Parken (11-03-2011)

LEGOLAND Denemarken krijgt Starwars miniland (07-02-2011)

LEGOLAND Billund Resort erg in trek bij Nederlanders (09-07-2010)

Arke LEGOLAND actie (13-06-2010)

LEGOLAND Denemarken verwelkomt Farao (08-03-2010)

Nieuwe attracties LEGOLAND Denemarken voor 2010 (29-01-2010)

Pirate Falls LEGOLAND Denemarken open (19-07-2009)

Nieuwe attracties voor LEGOLAND Denemarken (15-02-2009)

LEGOLAND Billund bestaat 40 jaar in 2008! (18-01-2008)

LEGOLAND medewerkster overleden na ongeval met achtbaan (30-04-2007)