14  December 2008

ISW Poeldijk wil Westlandse Lego League Finale

POELDIJK - In Westland is het een zeldzaam verschijnsel: een school met een eigen legoteam. ISW Poeldijk is nu nog de énige met zo’n club van jonge techneuten, maar hoopt dat meer scholen het legovirus te pakken krijgen.

 

„Misschien dat we dan volgend jaar een Westlandse Lego League Finale kunnen organiseren,’’ zegt techniekdocent Peter de Haas van ISW Poeldijk. Hij heeft dit jaar het legoteam op de ISW samengesteld. Morgen doet dat mee aan de finale van de First Lego League in de regio Haaglanden.

De tien legofanaten uit de brugklas van de ISW hebben de afgelopen maanden elk vrij uurtje gestopt in het bouwen van een legorobot. Morgen presenteren zij de intelligente bouwsteen tijdens de regiofinale bij de Haagse Hogeschool. Het team heeft heel veel zin in de wedstrijd, hoewel de zenuwen hen al parten beginnen te spelen.

Opgetogen praten de tien vmbo-leerlingen door elkaar over de robot die zij samen hebben ontworpen. „We werken er elke dag aan,’’ roept eersteklasser Tim enthousiast, terwijl hij naar de robot wijst. „Ze leren hierdoor samenwerken en oplossingen bedenken,’’ zegt leraar De Haas. De tien jongens uit het legoteam zitten bij de docent in de techniek-Plus-klas. „We hebben hier op school verschillende talentenklassen: sport, kunst en techniek,’’ legt De Haas uit. De jongens die in het legoteam zitten, hebben gekozen voor techniek, waardoor ze het vak twee uur extra per week hebben. „Deze uurtjes gebruiken wij om aan de robot te werken.’’

Morgen krijgen de jongens slechts tweeënhalve minuut de tijd om hun zelfontworpen robot twaalf opdrachten - ‘missies’ - te laten uitvoeren. „We hebben met elkaar lang nagedacht hoe de robot het snelst de missies kan doen,’’ zegt Tim.

Hij hoopt - net als de negen andere legofans - dat ze een kansje maken om te winnen. „We hebben afgelopen dinsdag al een soort oefenwedstrijd gehad. Toen lukte het om alle opdrachten uit te voeren in die tweeënhalve minuut,’’ zegt Jordi opgetogen.

Voor deze demonstratie had de ISW ook andere Westlandse scholen uitgenodigd. „Zo hopen we hen ook enthousiast te krijgen voor de legowedstrijd,’’ zegt docent De Haas. „Het is gewoon zonde dat zij niet meedoen aan zo’n fantastisch project.’’

Meer informatie vind je op onze eigen First LEGO League pagina's!

Lees ook:

Website First LEGO League verhuisd (12-09-2008)

Missies nieuwe First LEGO League bekend!(07-09-2008)

Junior First LEGO Leaque: nieuw vanaf 2008 (07-09-2008)

Robocup Junior: nieuwe robotwedstrijd (08-06-2008)

Eindhovens Team wint First LEGO League Tokio! (02-05-2008)

Thema First LEGO League 2008-2009 bekend: Climate Connections (16-03-2008)

First LEGO league Gouda Lees verder...

First LEGO League Eindhoven Lees verder...

Leerlingen strijden met robots om titel Lees verder...

Cosmos 2 naar Benelux Finale First LEGO League Lees verder...

Johannesschool naar finale FLL Lees verder...

Driemark niet naar FLL finale Lees verder...

Met LEGO kun je sterke teams bouwen Lees verder...

De bRobots winnen finale LEGO Leaugue Lees verder...

LEGO League in Stadskanaal Lees verder...

First LEGO Legue van start op 12 september Lees verder...

Thema FLL 2005  bekend

Lego-robots strijden om nationale titel

Uitslag First LEGO League finale nu bekend (30-01-2008)

Finale First LEGO League gespeeld (26-01-2008)