04 Maart 2009

Waterproef voor LEGO modellen: Duikers testen modellen onder water

Gunzburg (Duitsland) -  Ongeveer drie maanden voor de opening van de nieuwe onderwater attractie LEGOLAND ATLANTIS by SEA LIFE in LEGOLAND Duitsland hebben LEGO Modeldesigners en duikers vandaag de eerste LEGO figuren in een zoutwaterbad getest. In het zoutbad van de Königstherme in Königsbrunn onderzoeken ze onder realistische omstandigheden de drijfkracht van de bouwwerken. De modellen zullen vanaf 21 mei 2009 onder water staan, in een Oceaan tank van 535.000 Liter, die meer dan 1.000 echte tropische vissen zal bevatten.

De eerste LEGO onderwaterwereld van Duitsland neemt de gasten vanaf 21 mei mee op een fascinerende reis door de gezonken stad Atlantis. Naast echte haaien, roggen en tropische vissen bevinden zich 50 LEGO modellen gebouwd uit meer dan 1 miljoen LEGO stenen. Sommige modellen die in Günzburg en Tsjechië zijn gebouwd, zijn al klaar. Het zoute water stelt de LEGO modellen op een volledig nieuwe manier op de proef. Omdat de losse stenen met lijm aan elkaar vastgemaakt zijn en in de holle binnenkant lucht bevatten, gedragen de modellen zich als luchttanks in het water. Door de opwaartse drijfkracht willen de modellen naar boven drijven en aan de oppervlakte gaan drijven.  De enige manier om de modellen aan de grond te houden is door ze te verankeren in de bodem van het bassin. Deze optie is echter niet mogelijk, omdat dit de waterdichte laag van het bassin aan zou kunnen tasten. Daarom worden de modellen met stenen en kiezels gevuld, zodat ze zijn verzwaard en op de bodem blijven staan. Verder zullen gaten in enkele modellen worden geboord om ze met water te vullen. 

Voor alle decoratie elementen, gemaakt van LEGO, in het nieuwe aquarium kunnen worden neergezet, onderzoeken modelbouwer Ilja Schüler en de biologische leider Uwe Keller de 'gedragingen' van de modellen onder water. In het zoutbad van de Königstherme in Königsbrunn lieten ze een LEGO schatkist, twee duikers en een vaas een bijzondere zwemproef ondergaan. "Ons voornemen, om de modellen van binnen uit te verzwaren werkt goed. Ook de grote modellen, met een groot drijfvermogen, laten zich zonder problemen in het zoute water zinken. Voor het opvallendste model, een onderzeeër van 1,50 x 3 meter,  maken onze collega's op dit moment een staalconstructie, die het model van binnen uit stabiliseert", zegt Ilja Schüler.

Kleine verbeteringen kunnen nu voor het installeren van de modellen in het bassin gedaan worden. De belangrijkste test hebben de LEGO modellen vandaag al overleefd: de 10-jarige Stephan Brand, die ook in het bad aanwezig was, leit duidelijk merken onder de indruk te zijn van zijn duikende LEGO vrienden, en zwom direct een rondje met een van de bonte collega's.  Om er voor te zorgen dat de modellen niet onder een dikke laag algen verdwijnen, als ze eenmaal in het bassin staan, moeten ze regelmatig door duikers worden gereinigd, en ook dat kunnen de gasten van het nieuwe LEGOLAND ATLANTIS by SEA LIFE bekijken vanaf 21 mei!


Uwe Keller, biologische leider van LEGOLAND ATLANTIS by SEA LIFE, maakt zich klaar om te gaan duiken met een van de LEGO modellen.


Model designer Ilja Schüler reikt Uwe Keller de eerste LEGO duiker aan.


Uwe Keller brengt een LEGO duiker naar de bodem van het zoutbad.


De 10-jarige Stephan Brand zwemt met een LEGO duiker door het zoute water.


De 10-jarige Stephan Brand zwemt met een LEGO duiker door het zoute water.


Stephan zwemt tussen een scène met meerdere LEGO modellen door op de bodem van het zoutbad.


LEGOLAND ATLANTIS by SEA LIFE – de nieuwe LEGO onderwaterwereld in LEGOLAND Duitsland


In de acht meter lange glazen tunnel komen de bezoekers erg dicht bij de zeebewoners


In ATLANTIS leven 1.000 vissen gezamenlijk met de fascinerende LEGO modellen gemaakt met meer dan 1 miljoen LEGO stenen. 


Een bonte tropische onderwaterwereld in het nieuwe LEGOLAND Atlantis by SEA LIFE voor kleine en grote gasten.


Haaien, Roggen, Clownvissen en veel meer zijn in ATLANTIS te bewonderen!


LEGOLAND Parkleider Hans Aksel Pedersen bekijkt een schaalmodel van de aquarium tank.


Günzburgs burgemeester Gerhard Jauernig, Gedeputeerde Huber Hafner en LEGOLAND Parkleider Hans Aksel Pedersen laten een handafdruk achter, die in de bodem van het aquarium zal worden gestort. 


Hans Aksel Pedersen, Parkleider van LEGOLAND Duitsland, met de eerste LEGO duiker in het aquarium.


 

Lees ook:

Atlantis by SeaLife in LEGOLAND Duitsland vanaf 2009! (15-02-2009)

Veiling openingsdag LEGOLAND Duitsland brengt 25.000 euro op (28-07-2008)

Nieuw LEGOLAND park in Dubai 2011 (15-05-2008)

2 Nieuwe LEGO Stores in Amerika (15-05-2008)

Miniland bezocht LEGOLAND Discovery Center Duisburg (30-04-2008)

Nieuwe website LEGOLAND Discovery Centre Duisburg (20-04-2008)

LEGOLAND Discovery Centre Duisburg al op 19 april open! (09-04-2008)

LEGOLAND Discovery Centre Duisburg opent in mei, bouwarbeiders maken lange dagen om het werk af te krijgen. (08-03-2008)

LEGOLAND geeft Shine het fiat voor reclame campagne (23-03-2008)

LEGOLAND Discovery Centre komt ook naar Meadowlands (23-03-2008)

Legoland Californië opent een nieuw thema gebied over Egypte. (23-03-2008)

Oók LEGOLAND Discovery Centre in Verenigd Koninkrijk! (22-03-2008)

LEGOLAND Hotel bij LEGOLAND California (24-02-2008)

LEGOLAND Windsor heeft 7 nieuwe attracties (24-02-2008)

Nieuw LEGOLAND Discovery Centre in Duisburg (24-02-2008)

Nieuw LEGOLAND Feriendorf bij Gunzburg (24-02-2008)

Maak een ballonvaart in een echte LEGOLAND luchtballon (24-02-2008)

LEGOLAND Billund bestaat 40 jaar in 2008! (18-01-2008)

LEGOLAND Parken Verkocht

LEGO beslist in de zomer over verkoop van LEGOLAND parken

LEGOLAND in Berlijn!

Brand in LEGOLAND Windsor (11-10-07)