08 December 2008

Regiofinale FIRST LEGO League in Stadskanaal! (2)

Coevorden/Stadskanaal - 'In twee minuten moet de robot zoveel mogelijk doen'.

Aan een lange tafel in het bčtalab van scholengemeenschap De Nieuwe Veste in Coevorden overleggen de scholieren Esther, Lisa, Myma en Sven hoe ze hun robot moeten programmeren om zoveel mogelijk punten te pakken. Vandaag strijden de gymnasiumleerlingen tegen achttien teams in de Noordelijke finale van de First Lego League op het Ubbo Emmius in Stadskanaal.

"Wij zijn het Queen-team", zegt scholier Esther Koster van De Nieuwe Veste in Coevorden. Sven Jansen, die als enige Jongen met haar, Lisa Bonhof, Myrna Passies, Anna de Haas en Els Gubler in dat team zit, vindt het prima. Op tafel ligt hun robot. De 'buik' ervan bestaat uit een kastje dat de zes dertienjarige gymnasiumleerlingen kunnen aansluiten op de computer. Daarop voeren ze de routes in
die de robot op de tafel van 1.20 bij 240 meter, tussen obstakels door, moet rijden. "We moeten hem missies laten uitvoeren", vertelt Lisa.

De Queen kan bijvoorbeeld een miniatuurijsbeer verplaatsen en een huisje optillen. Sven: "In twee minuten moeten we hem zoveel mogelijk laten doen. Voor elke missie krijg je punten. "Maar we moeten hem van te voren wel goed programmeren, anders rijdt hij op tafel de verkeerde route", vult Esther aan.


In september begonnen de Coevorder leerlingen aan het project. Wereldwijd doen 80.000 jongeren tussen 9 en 11 jaar mee aan de Lego wedstrijd. Loek Weegenaar van de organisatie in Noord-Nederland benaderde de school. "Twee jaar geleden besloten we ook in het Noorden mee te doen aan de Lego League. Vorig jaar deden er vier Groningse teams mee, nu negentien uit Groningen en Drenthe. De winnaar van onze finale gaat naar de landelijke finale en maakt uiteindelijk kans om naar de wereldwijde finale in Atlanta te gaan."

Sven: "We krijgen niet alleen punten voor de missies, maar ook voor onze samenwerking en het beantwoorden van technische vragen. En we moeten een presentetie houden over het klimaat, het thema van dit jaar. 

 

De Nieuwe Veste is tevreden over het project. "Kinderen leren heel veel als onderwijs zo aantrekkelijk wordt aangeboden",  zegt sectordirecteur Ben Karstenberg. "Met dit project worden technische vakken gepromoot, maar de leerlingen leren ook samenwerken. Deelname aan de wedstrijd is voor onze school een experiment. Als het succesvol is, willen we het met meer leerlingen gaan doen."

 

"Hoeveel kans we maken?" Esther durft het niet te zeggen. "We weten nog niet hoe goed de andere teams zijn."

Bron: Dagblad van het Noorden, 13 december 2008

 

Meer informatie vind je op onze eigen First LEGO League pagina's!

Lees ook:

Website First LEGO League verhuisd (12-09-2008)

Missies nieuwe First LEGO League bekend!(07-09-2008)

Junior First LEGO Leaque: nieuw vanaf 2008 (07-09-2008)

Robocup Junior: nieuwe robotwedstrijd (08-06-2008)

Eindhovens Team wint First LEGO League Tokio! (02-05-2008)

Thema First LEGO League 2008-2009 bekend: Climate Connections (16-03-2008)

First LEGO league Gouda Lees verder...

First LEGO League Eindhoven Lees verder...

Leerlingen strijden met robots om titel Lees verder...

Cosmos 2 naar Benelux Finale First LEGO League Lees verder...

Johannesschool naar finale FLL Lees verder...

Driemark niet naar FLL finale Lees verder...

Met LEGO kun je sterke teams bouwen Lees verder...

De bRobots winnen finale LEGO Leaugue Lees verder...

LEGO League in Stadskanaal Lees verder...

First LEGO Legue van start op 12 september Lees verder...

Thema FLL 2005  bekend

Lego-robots strijden om nationale titel

Uitslag First LEGO League finale nu bekend (30-01-2008)

Finale First LEGO League gespeeld (26-01-2008)