06 september 2014
Drie LEGO producten genomineerd voor Speelgoed van het jaar 2014.
Billund (Denemarken) - Er zijn drie sets van LEGO genomineerd voor de verkiezing van Speelgoed van het jaar. Hieronder zie je de genomineerde producten:

Genomineerd voor de categorie 6 en 7 jaar:

41058 Heartlake Winkelcentrum LEGO Friends Ä 109,99

Informatie:

De meiden gaan naar het Heartlake winkelcentrum  om  een dagje te shoppen. Stephanie en Emma rijden in hun cabriolet naar het centrum. Er is van alles, van sportartikelen tot bruidsjurken, een restaurant en een schoonheidssalon. Verder een cabine om pasfotoís te laten maken en een catwalk waar een modeshow wordt gehouden, met een DJ die muziek draait. De show wordt gehouden om de aandacht te vestigen op het jungle-reddingswerk.

Juryrapport:

In het Heartlake winkelcentrum kun je naar hartenlust winkelen. Het is zeer uitgebreid en met werkelijk alles erop en eraan. Na het bouwen kan er gewinkeld worden.

Pedagoog:

Het LEGO Friends Heartlake winkelcentrum is, pedagogisch gezien, een voorbeeld van een zogenoemd als-of spel, dat wil zeggen een spel waarin het spelende kind zich een rol moet inleven of inbeelden en vanuit die rol met het speelgoed moet omgaan. Je bent dus eigenaar van een winkel, of je bent winkeljuffrouw of een klant, enzovoort. Door je in te leven in die verschillende rollen krijg je spelenderwijs gevoel voor en wat inzicht in hoe dat nu is een winkelcentrum te beheren, of winkeljuffrouw te zijn, of klant. In de pedagogische literatuur staan de als-of spelen hoog genoteerd als indicators voor een zich ontwikkelend abstract denkvermogen, maar ook voor het zich kunnen inleven in een ander, wat weer een voorwaarde is voor het moreel kunnen redeneren en denken.

Verder biedt dit winkelcentrum kinderen de kans sociaal bezig te zijn door vanuit de verschillende rollen met elkaar een gezellig dagje te winkelen, je te laten verzorgen, uit eten te gaan, enzovoort.

Een speelgoed winkelcentrum is altijd een mooi voorbeeld van een stukje wereldoriŽntatie, want wereldoriŽntatie begint bij het heem, bij dat wat van dichtbij voor het kind bekend is.

Genomineerd voor de categorie 8 en 9 jaar:

70146 LEGO Legends of Chima Phoenix Vuurtempel Ä 129,99

Informatie:

Het ultieme duel tussen Vuur en IJs begint als de Sabeltandstrijders de Vuurtempel van de Phoenix stam aanvallen. Als het de Sabeltandstam lukt de grote Phoenix aanvoerder Fluminox en zijn Chi te vangen, krijgen ze de controle over het hele Koninkrijk. Help Flinx de Tempel te verdedigen en lanceer de Vuurbommen. Als je de Vuur-Chi kracht activeert, verandert de tempel in een vliegende Phoenix die het kan opnemen tegen de Sabeltand flyer.

Juryrapport:

De Chima Phoenix Vuurtempel is een compleet actieverhaal in een doos. Zet de tempel in elkaar en spelen maar.

Pedagoog:

Uiteraard worden er steeds vragen gesteld bij speelgoed dat schieten kan. Dat zou dus ook kunnen bij deze LEGO Chima Phoenix Vuurtempel-set. Maar, onderzoek wijst uit dat kinderen heel goed onderscheid kunnen maken tussen echt en spel en fantasie. Wel, dit LEGO speelgoed vraagt fantasie in het spelen met alle onderdelen van deze vuurtempel. Verder is het bouwen van de Vuurtempel ook een klus van grote precisie en goed volgen van het bouwschema (n.b. 1301 LEGO bouwstukjes!). Fijne motoriek, handvaardigheid en spelbehendigheid, deze zaken komen allemaal samen in deze LEGO Vuurtempel.

Genomineerd voor de categorie 10 en 11 jaar:

70165 LEGO Ultra Agents Hoofdkwartier Ä 109,99

Informatie:

De duivelse Terabyte valt het hoofdkwartier van de Ultra Agents aan. Ga erop af in de high-tech truck en open het vuur om hem weg te jagen. Voorkom dat de laptop met alle topgeheimen in handen valt van Terabyte, die in zijn hi-tech mecha de satellietschotel van de Agents bombardeert. Open het vuur om het hoofdkwartier van de Ultra Agents te verdedigen. Zorg dat deze misdadiger in de gevangenis belandt, voordat hij nog meer schade aanricht!

Juryrapport:

Indrukwekkend hoe goed deze doos van LEGO is. Een spannend thema. Niet alleen bouwen met deze doos, maar ook schieten met pijlen waarbij de speler over goede motorieke vaardigheden moet beschikken.

Pedagoog:

De bouw van dit LEGO Ultra Agents Hoofdkwartier 1060 stukjes is een technisch avontuur dat vraagt om geduld, om het lezen van de bouwtekening, om handvaardigheid. Het vraagt om precisie, maar ook om creatieve fantasie, want de mensen die deze LEGO-set al hebben, schrijven en praten op internet over de mogelijkheid om met die 1060 LEGO-stukjes verschillende bouwvormen zelf te creŽren en uit te proberen. Ik weet dat zo een 9 jaar geleden LEGO ook een Hoofdkwartier heeft uitgebracht, maar deze versie is geheel aangepast aan de tegenwoordige technische situatie op het gebied van lucht- en ruimteverdediging (een beetje Star War). Dat geeft de speler ook inzicht in die moderne technische hoogstandjes. Tenslotte: vaders en zonen (dochters misschien toch ook wel?) zullen er samen hard aan moeten trekken om dit LEGO Ultra Agents Hoofdkwartier op te bouwen.

Lees ook:

LEGO Duplo Luxe treinset Speelgoed van het jaar! (10-12-2013)

LEGO op plaats 10 respectabele merken 2012 (24-04-2013)

LEGO in top 3 sterkste merken van Nederland (12-12-2012)

LEGO niet bij speelgoed van het jaar (02-08-2012)

Gamma LEGO reclame wint net geen gouden loekie (03-01-2012)

LEGO Duplo speelgoed van het jaar! (09-11-2011)

LEGO slechts een keer genomineerd speelgoed van het jaar (06-09-2011)

LEGO wint energie prijs (01-08-2011)

LEGO in top 5 respectabele merken (11-06-2011)

LEGO 2x speelgoed van het jaar 2010! (06-11-2010)

Alle speelgoed van het jaar nominaties vanaf 2002 van LEGO (06-11-2010)

LEGO 3x genomineerd Speelgoed vh jaar (04-09-2010)

LEGO Duplo Dierentuin Speelgoed van het jaar! (10-11-2009)

LEGO in 'Aardig' Consumentengids september 2009 (21-08-2009)

LEGO 2x genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2009 (19-08-2009)

LEGO constructie speelgoed van het jaar in Engeland (22-03-2009)

Uitslag verkiezing Speelgoed van het jaar bekend. (10-11-2008)

Nominaties voor LEGO bij speelgoed van het jaar verkiezing (07-09-2008)

Olie maakt speelgoed fors duuder (10-07-2008)

Overzicht speelgoed van het jaar tot 2007

LEGO verkozen tot meest innovatieve speelgoed 2007 Lees verder...

Uitslag Speelgoed van het jaar  Lees verder...

LEGO genomineerd in twee categorieŽn speelgoed van het jaar! Lees verder...