Southhampton (Engeland) - Raspberry Pi is breed te gebruiken en de universiteit van Southampton demonstreert dit door een supercomputer te presenteren die bestaat uit Raspberry Pi's. En LEGOblokken.

Een professor aan de universiteit van Southampton heeft samen met zijn zoontje een supercomputer gebouwd van Raspberry Pi's en LEGO. Het rack bestaat uit LEGOblokken die 64 Raspberry Pi-platen bevatten. De afzonderlijke nodes communiceren met elkaar via ethernetswitches. De geheugenkaartjes leveren samen een opslagcapaciteit van 1 TB.

Pi berekenen

Professor Simon Cox heeft een handleiding online gezet voor mensen die zelf aan de slag willen om een supercomputer te bouwen, compleet met de Britse instructie om af en toe een kop thee te zetten. De software die op de installatie draait is geschreven op een Debian Wheezy-image.

"De eerste test die we draaiden was het berekenen van pi via MPI, een bekende eerste test voor elke nieuwe supercomputer", vertelt Cox. Hij wilde een zo goedkoop mogelijk systeem bouwen dat complexe wetenschappelijke berekeningen maakt. De installatie heeft, exclusief switches, iets meer dan 3000 euro gekost.