24 augustus 2017
LEGO expositie Planckendael België bezocht én verlenging tot 01 oktober!
Mechelen (België) - Planckendael is een stoer en avontuurlijk dierenpark van 42 hectare met fantastische dieren en coole speelplekken. Je ontmoet er niet alleen nieuwsgierige wasberen, zebra's en guitige otters, maar ook neushoorns, bonobo's met fratsen, koala's, giraffen en nog zoveel andere dieren!

Van 1 juni tot en met 17 september krijgt een bezoek aan Planckendael een extra dimensie. Meer dan één miljoen LEGO blokjes zitten verwerkt in 40 dierenbeelden van de tentoonstelling Nature Connects - Art with LEGO bricks die verspreid staan in het park. Planckendael heeft de Europese primeur van deze bejubelde Amerikaanse openluchtexpo. Artiest Sean Kenney koos er voor om bedreigde of uitgestorven diersoorten te creëren en Planckendael is hiervoor de geknipte locatie. 

Deze zomer duiken vreemde dieren, bloemen en planten op in Planckendael. Levensecht en soms meer dan levensgroot en... gemaakt van LEGO-blokjes!

Spot jij de ijsbeer, de leeuw, het lieveheersbeestje, de buffel, de goudvinken, de papegaaien en al die andere dieren van LEGO-blokjes? Je bezoek aan Planckendael wordt nog meer dan anders een avontuur vol verrassingen!

Nature Connects, Art with LEGO bricks van de Amerikaanse kunstenaar Sean Kenney, is in Planckendael een primeur voor Europa.

De expo loopt van 1 juni tot en met 17 september en is daarna niet meer in België te zien. Een bezoek aan Nature Connects, Art with LEGO bricks is inbegrepen in de standaard parkprijs. UPDATE: De expositie is verlengd tot 1 oktober 2017!

Planckendael

Leuvensesteenweg 582

2812 Mechelen

Kaartjes aan de kassa kosten voor 60+ € 25,50 volwassenen € 26,50, voor kinderen van 12 tot 17 jaar € 24,00, voor kinderen van 3 tot 11 jaar € 20,00, kinderen onder de 3 jaar gratis. Via internet is het mogelijk kaartjes te kopen met € 1,50 korting.

Wij bezochten Plankendael en hebben de LEGO expo voor je in kaart gebracht. Hieronder de foto's en informatie.

We hebben de beelden ingedeeld naar de plaats (werelddeel) waar ze staan in het park.

Lekker bouwen met LEGO!
Europa

Koninginnenpage. Het is niet moeilijk om mensen ervan te overtuigen dat het belangrijk is om betoverend mooie diersoorten, zoals vlinders, te beschermen. Maar als we ons ingewikkelde ecosysteem in stand willen houden, hebben ook dieren in allerlei andere kleuren en vormen onze bescherming nodig. De Koninginnepage bestaat uit 37.481 LEGO elementen.

Moeder ijsbeer en haar welpjes. Een zwangere ijsbeer graaft een schuilplaats in de sneeuw vlak bij het zee-ijs en bevalt daar van een drietal welpjes. De kleintjes zijn volledig afhankelijk van haar voor warmte en melk. De moeder zelf eet en drinkt niet tot de welpjes klaar zijn om de schuilplaats te verlaten. Dat kan tot wel zes maanden duren. Elke lente komen de ijsbeermama's na een lange winter weer tevoorschijn. Ze zijn uitgehongerd en bekaf, maar hebben wel gezonde welpen om mee te pronken. De moeder ijsbeer en de welpjes bestaan uit 133.263 LEGO elementen.

"Plant een boom" Fotowand. Alles in de natuur is met elkaar verbonden. Ook jij kan deze verbindingen mee in stand houden, maar dan moet je wel goed begrijpen hoe belangrijk ze zijn. De "plant een boom" fotowand bestaat uit 29.578 LEGO elementen.

Roodoogmakikker. Er bestaan zo'n 4.740 soorten kikkers op aarde. Je vindt ze op elk continent, behalve op Antarctica. Sinds 1980 zijn er al meer dan 120 soorten uitgestorven. Het aantal kikkers is een bio-indicator van de gezondheid van een ecosysteem. Kikkers zijn zowel prooi- als roofdieren, dus als hun aantal lichtjes daalt of stijgt, voelen andere dieren dat meteen. De rood-oog-kikker bestaat uit 46.438 LEGO elementen.

Bij. Planten en bestuivers hebben een bijzondere band. Terwijl insecten zich voeden door nectar te verzamelen, bestuiven ze in één klap ook de planten. Een erg belangrijke klap! De bij bestaat uit 16.383 LEGO elementen.

Goudsijs. Communicatie is een van de manieren waarop dieren met elkaar in contact staan. Mensen doen het met taal, bepaalde insecten gebruiken feromonen en vogels tjirpen en fluiten. De goudsijsjes bestaan uit 3.375 LEGO elementen.

Konijnen en vos. Dieren zijn voor hun voedsel afhankelijk van planten, insecten en andere dieren. Dankzij dit konijn heeft de vos eten en op zijn beurt houdt de vos de konijnenpopulatie netjes onder controle. Resultaat: een evenwichtig samenhangend ecosysteem. De vos bestaat uit 17.547 LEGO elementen, het kleine konijn uit 1.361 LEGO elementen en het grote konijn uit 1.410 LEGO elementen.
Afrika

Afrikaanse leeuw. De Afrikaanse leeuw was eeuwenlang, na de mens, het meest verspreide landroofdier. Maar dat is intussen fel veranderd. Ondanks hun dalende aantal en verschillende problemen, is de leeuw altijd al uniek geweest. De Afrikaanse leeuw is namelijk de enige sociale katachtige op aarde. Hun hele levenswijze draait o trots en ze leven doorgaans in groepen bestaande uit vrouwtjes, welpen, volwassen mannetjes of een combinatie van de drie. De Afrikaanse leeuw bestaat uit 46.248 LEGO elementen.
Amerika

 

Amerikaanse zeearend. De Amerikaanse zeearend is de nationale vogel van de V.S. Het is dan ook een zeer indrukwekkende roofvogel. Ooit was deze soort zo goed als uitgestorven als gevolg van DOT-vervuiling, maar dankzij strengere wetten op pesticiden en meer middelen voor de bescherming van bedreigde diersoorten werd deze vogel van zijn ondergang gered. Een Amerikaanse zeearend door de lucht zien zoeven is prachtig. Maar ook de precisie en de elegantie waarmee hij een vis uit het water grijpt, is adembenemend. De Amerikaanse zeearend bestaat uit 42.198 LEGO elementen.

Juweelkameleon. De juweelkameleon zit geduldig te wachten op een tak in Madagaskar. Deze kleine hagedis is een sluwe jager die zijn prooien in één beweging vastgrijpt met zijn lange, kleverige tong. De juweelkameleon gaat meestal helemaal op in zijn omgeving. Felle kleuren krijgt hij enkele als hij opgewonden of agressief is. Insecten vangen? Voor dit beestje een fluitje van een cent. Maar uit de handen van dierenhandelaars blijven, dat is andere koek. Dat wilde juweelkameleons illegaal gevangen en verkocht worden, vormt een grote bedreiging voor deze al zeer zeldzame dieren. De juweelkameleon bestaat uit 49.0374 LEGO elementen.

 

Bizon en jong. De bizon's op de prairies in het hart van Noord-Amerika waren bijna uitgestorven. Intensieve landbouw had hun ecosysteem op zijn kop gezet, wat leidde tot een ingrijpende verandering van hun leefgebied. De bizon bestaat bestaat uit 45.143 LEGO elementen, haar kalf uit 16.229 LEGO elementen.
Oceanië

Libel. Water is een van dé belangrijkste elementen. Het verbindt alle leven op aarde. Het is dus van groot belang dat we deze grondstof koesteren en beschermen, onder andere voor diersoorten als de libel. De libel bestaat uit 6.535 LEGO elementen.

Dodo. De dodo is dan wel een echt cultureel icoon, eigenlijk weten we bitter weinig over deze vogel. We weten dat hij tot aan het eind van de zeventiende wwue leefde op Mauritius. We weten dat hij is uitgestorven door de jacht en door het invoeren van uitheemse soorten zoals varkens. Maar daar blijft het bij, Hoe dodo's er echt uitzagen, hoe ze zich gedroegen, wat ze aten.... die kennis is allemaal verloren gegaan. De dodo bestaat uit 71.669 LEGO elementen.

Lieveheersbeestje. Lieveheersbeestjes verslinden tot wel vijftig bladluizen per dag. In plaats van chemicaliën te gebruiken om insecten te bestrijden kun je dus veel beter lieveheersbeestjes op je planten en in je tuin zetten. Het lieveheersbeestje bestaat uit 34.297 LEGO elementen.
Azië

De ontkiemende eikel. Planten vormen een essentiële schakel in zowat elk ecosysteem. Als bron van voedsel, beschutting en schone lucht verbinden ze alle levensvormen en liggen ze aan de basis van bijna elke voedselketen. De onkiemende eikel bestaat uit 15.581 LEGO elementen.

Tuinier. Als mensen zijn we allemaal verbonden met de natuur, net zoals alle andere soorten in ons ecosysteem. Of het nu gaat om het onderhouden van natuurgebieden of simpelweg om tuinieren, we hebben een grote invloed op de natuur. De tuinier bestaat uit 37.497 LEGO elementen.

Grasmaaier. De wereld telt tal van nationale, staats- en lokale parken en reservaten die zijn aangelegd om kwetsbare en belangrijke ecosystemen te beschermen. Het in stand houden van deze leefgebieden, beschermt de belangrijke connecties die nodig zijn voor de organismen die erin leven. De grasmaaier bestaat uit 13.704 LEGO elementen.

Roos. Al eeuwenlang kweken mensen plantensoorten om ze aan te passen aan hun veeleisende omgeving. Denk maar aan ziektebestendige rozen. Dit is slechts één van de vele manieren waarop we als mensen verbonden zijn met de natuur: door ze te manipuleren! De roos bestaat uit 41.242 LEGO elementen.

Graafmachine. Habitatverlies vormt de grootste bedreiging voor wilde dieren. Over de hele wereld verdwijnen bossen, moerassen, vlaktes, meren en andere leefgebieden. Ze vallen ten prooi aan de menselijke consumptiedrang en moeten plaatsmaken voor landbouwgrond, huizen, wegen, leidingen en andere vormen van industriële ontwikkeling. De graafmachine bestaat uit 92.160 LEGO elementen.

Nevelpanter. Deze prachtige Aziatische katachtige, die zijn naam dankt aan de vlekken op zijn vacht, wordt amper gespot in de natuur. De meeste katachtige zijn behendige klimmers, maar deze grote katten kunnen zelfs ondersteboven aan een tak hangen. Met hun grote poten en scherpe klauwen klimmen ze probleemloos met hun kop naar beneden uit een boom. Net een reusachtige eekhoorn. De nevelpanter bestaat uit 7.145 LEGO elementen.

Sneeuwluipaard. Een glimp opvangen van een sneeuwluipaard is enorm zeldzaam. Daarom worden deze geheimzinnige katten ook wel eens berggeesten genoemd. Ze jagen op berggeiten, schapen en andere prooidieren in de ruwe hooggebergtes van Centraal-Azië. Dankzij hun lange staart sluipen ze zonder hun evenwicht te verliezen en vol zelfvertrouwen over de besneeuwde rotsen. Helaas zijn ze niet alleen moeilijk te spotten door hun geheimzinnige gedrag, maar ook omdat er nog slechts 7.000 exemplaren van deze bedreigde diersoort in de natuur leven. De sneeuwluipaard bestaat uit 63.379 LEGO elementen.

Papegaaien-muurmozaïek. Het verenkleed van vogels is over de tijd heen geëvolueerd van schorsbruin en bladgroen naar een schitterend pallet van de meest levendige kleuren die je zelfs bij bloemen niet terugvindt. De papegaaien muurmozaïeken bestaan uit respectievelijk 18.432, 17.879, 19.353 en 17.141 LEGO elementen.

Mot Orchidee. De orchideeënfamilie is een van de meest verscheiden soorten op aarde. Het is belangrijk om het evenwicht te bewaren tussen deze diverse planten en de organismen die de orchideeën nodig hebben om te overleven. De orchidee bestaat uit 2.300 LEGO elementen.

Plompe loris. Lori's zijn de enige gekende 'giftige' primaten. Dat gif zit in een klier onder hun elleboog en dient als bescherming tegen roofdieren. Wanneer een lori in gevaar is, likt hij aan z'n elleboog en zo verspreidt het gif zich over zijn tanden. Als hij dan een vijand bijt komt het gif in de wonde. Hier zie je een bange en gestreste lori op een kooi. Ze worden vaak verkocht als huisdieren of door plaatselijke bevolking gebruikt voor medische of religieuze doeleinden. Laat je op vakantie in Azië nooit fotograferen met een lori. De lori bestaat uit 9.786 LEGO elementen.

Kolibrie en trompetbloem. Tussen sommige organismen bestaat er een ijzersterke band. Zo gebruikt de kolibrie zijn lange smalle snavel om nectar te sippen uit de langwerpige, buisvormige blaadjes van de trompetbloem. Deze wisselwerking werpt voor beiden zijn vruchten af: de kolibrie eet z'n buikje vol en de bloem wordt bestuift. De kolibrie en trompetbloem bestaan uit 31.565 LEGO elementen.

Reuzenwaterlelies en koi. Een ecosysteem bestaat uit alle levende en niet-levende dingen in een bepaald gebied. Ecosystemen zijn net zo divers als de soorten die erin leven: van bossen en oceanen over bergen en woestijnen tot zoetwatermeren, zoals je er hier één ziet. De koi karper bestaat uit 1.937 LEGO elementen, de waterlelie met kikker uit 11.128 LEGO elementen, de waterlelie met bloem uit 12.273 LEGO elementen en de overige waterlelies uit 10.598 LEGO elementen.
Shop

In de shop zijn allerlei LEGO items te koop. Er is een miniatuur van de kolibrie en de trompetbloem verkrijgbaar voor € 24,95. Verder zijn er 6 mini-buttons voor € 14,99, een koelkastmagneet voor € 4,95 en vier soorten briefkaarten voor € 2,00 per stuk.

Lees ook:

LEGO dieren van Sean Kenny in België ! (01-06-2017)

Waarom LEGO haar beelden lijmt... (12-06-2016)

Almere in LEGO (03-05-2016)

LEGO weigert kunstenaar LEGO steentjes te leveren (02-11-2015)

LEGO en IKEA gecombineerd in kunst (06-09-2014)

Springfield van the Simpsons nagemaakt in LEGO (09-08-2014)

Win een kunstwerk van Nathan Sawaya! (02-08-2014)

Bushalte van LEGO in Londen (07-07-2014)

The Art of The Brick kunstenaar in RTL Late Night (29-05-2014)

The Art of The Brick is open! (28-05-2014)

Dirk Denoyelle maakt maquette voor jeugdcentrum Hoboken (24-05-2014)

Kunstenaar bouwt Nederlands icoon van LEGO (24-05-2014)

Dirk Denoyelle bouwt LEGO energiecentrale (25-03-2014)

Rietveld-Schröderhuis in LEGO (15-02-2014)

The Art Of The Brick komt naar Nederland!!! (15-02-2014)

Filmposters in LEGO stijl (15-02-2014)

Koninklijk bezoek voor LEGO Expositie (28-01-2014)

LEGO Muur voor Unicef (14-01-2014)

LEGO tentoonstelling The Art of the Brick in Brussel! (25-12-2013)

Blankenbergse gevels in LEGO (31-08-2013)

LEGO kunstenaar exposeert in New York (21-06-2013)

Klassieke lampen van LEGO (20-06-2013)

Duitse kunstenaar maakt van viaduct LEGO viaduct (20-06-2013)

Waarom mensen uit de bouw met LEGO zouden moeten spelen (16-06-2013)

LEGO Schoenen in museum Utrecht (30-05-2013)

LEGO kunst op de Milan Design Week 2013 (12-04-2013)

LEGO Certified Professional bouwt gigantische helikopter (09-02-2013)

Enorme advent kalender in Londen (23-12-2012)

LEGO kunst Dirk Denoyelle in Gent (01-11-2012)

Leon Keer maakt grote tekening van LEGO Lord of the Rings (09-10-2012)

Grote LEGO stoel (31-05-2012)

Man bouwt 15 gigantische LEGO wolkenkrabbers (11-04-2012)

LEGO Minimals (27-03-2012)

Arsène Weba nagemaakt in LEGO blokjes (14-03-2012)

Cirk door Dirk (26-01-2012)

Vervalen huizen van LEGO (21-12-2011)

LEGO Terra Cotta Leger in Florida (09-11-2011)

LEGO schip bezet met Swarovski kristallen (12-10-2011)

Mona Lisa van LEGO (27-08-2011)

Adam Reed Tucker op expositie in Washington (26-08-2011)

Dirk Denoyelle 20 jaar in het theater (04-07-2011)

Prachtige LEGO advertenties (04-07-2011)

Studenten maken film over LEGO (20-12-2010)

Nieuwe LEGO projecten Dirk Denoyelle (24-10-2010)

Filmpje Dirk Denoyelle over Vlissingen (03-08-2010)

LEGO artiest laat LEGO noppen in zijn duim tatoeëren (14-07-2010)

Jurk van LEGO (14-07-2010)

Buffetkast van Rietveld in LEGO (21-06-2010)

Hoofden Dirk Denoyelle naar Slowakije (27-05-2010)

Kunstenaar maakt hoofden Michael Jackson van LEGO (21-04-2010)

Filmposters in LEGO stijl (19-04-2010)

Advocaat wordt fulltime LEGO Artiest (12-04-2010)

Allerlei wilde dieren van LEGO in de dierentuin! (04-04-2010)

Kunstenaar maakt wereld kunst met LEGO (14-03-2010)

LEGO op tentoonstelling in Rotterdam (05-01-2010)

Interview met Robin Sather, LEGO Certified Professional in Canada (18-08-2009)

Dirk Denoyelle's hoofden in Singapore (16-06-2009)

Dirk Denoyelle eerste LEGO Certified Professional van België! (17-03-2009)

Dirk Denoyelle maakt beeld van Marco Borsato in LEGO! (17-03-2009)

LEGO creaties van beroemde kleding ontwerper (15-12-2009)

Beroemde mensen in LEGO minifigs vereeuwigd? (23-09-2008)

Extreme makeover home edition 22 mei 2005: LEGO kamer (04-09-2008)

Extreme makeover home edition robotics slaapkamer (04-09-2008)

CD covers in LEGO (28-07-2008)

Kunstenaar vult gaten met LEGO (22-06-2008)

Wereldberoemde momenten in LEGO (12-04-2008)

Echer en LEGO (08-02-2008)

CNN interviewt LEGO kunstenaar Lees verder...

Neem eens een kijkje op de pagina over Dirk Denoyelle!