14 Oktober 2008

Alles wat je ziet kun je met LEGO maken.
Zwolle -Een tijd zonder Lego kan hij zich eigenlijk niet herinneren.

Johan Wind (35) is al zijn hele leven verslingerd aan de blokjes. "Het is heel creatief en alles wat je ziet, kun je met Lego maken. Het heeft wel beperkingen maar het is juist de uitdaging daar oplossingen voor te verzinnen."

Hoe het is begonnen, weet hij niet precies. "Mijn drie oudere broers hadden er eigenlijk niet veel mee, maar vanaf dat ik een jaar of vier was, had ik best een verzameling. Ik had een plekje achter de bank waar ik er uren mee zat te spelen. Mijn moeder vroeg wel eens 'waar is Johan?' en dan zat ik daar heel stil te bouwen."

Voor treinen en kranen heeft hij altijd een voorliefde gehad. Iets dat ook blijkt uit de modellen die in zijn huis staan opgesteld. "Die kraan daar is bijvoorbeeld van Liebherr. Die zag ik op hun site en heb ik precies op schaal nagebouwd. Het lastige is te zorgen dat hij functioneert, maar dat hij ook lijkt op het origineel."

Daarbij komt zijn ervaring goed van pas. "Als ik nu onderdelen nodig heb, bestel ik ze gewoon via internet, maar vroeger kon dat niet. Mijn ouders hadden vijf kinderen en konden niet veel geld aan Lego uitgeven. Als ik de benodigde onderdelen niet had, gebruikte ik mijn fantasie om er toch iets op te bedenken."

Johan is inmiddels niet meer de enige legofan in huis, zijn vrouw Judith is ook aangestoken. Eerst hielp ze alleen met het sorteren van de stenen. "Of je nou samen aan tafel een spelletje doet of blokjes uitzoekt, dat maakt mij niet zoveel uit."

Toen ze na een tijdje ook meeging naar clubdagen van legovereniging De Bouwsteen, was ze om. "Daar zag ik wat je allemaal met Lego kunt. Johan bouwt vooral treinen en kranen en dat vind ik wel leuk, maar zelf heb ik daar niet zoveel mee. Mij lijkt het heel leuk om poppenhuizen te maken."

Hoewel ze wel begonnen is met onderdelen verzamelen, is het bouwen er nog niet echt van gekomen. Daar is namelijk veel ruimte voor nodig. En met drie jonge kinderen is het niet handig de modellen in de woonkamer te stallen. "Eigenlijk moet je een speciale legokamer hebben en daar hebben we nu geen plaats voor."

De twee oudste kinderen hebben het lego-gen duidelijk gerfd. Waar Sanne (9) zich vooral bezighoudt met legohuizen en poppen, is Yannick (6) meer van de technische kant. Johan: "Als ik soms zie wat voor creaties hij bouwt. Hij heeft vooral kleine doosjes met daarin niet zo veel onderdelen. Daar kan hij toch van alles mee."

De hele familie is straks dan ook te vinden op Lego World. Johan gaat alle dagen. Om modellen te laten zien n om legofiguurtjes te verkopen. "Zo'n 1000 a 1500 poppetjes. Daar bekostig ik mijn hobby mee."

De figuurtjes koopt hij in partijen op. Vervolgens zet hij ze weer op de originele manier in elkaar. Een monnikenwerk, want er zijn zo'n 3000 verschillende poppetjes. Vind maar eens uit, welke je in handen hebt.

"Dat zoek ik op de computer op. Meestal begin ik met het lijfje en dan zoek ik op wat voor hoofd en wat voor broek erbij horen. We doen het vaak samen, dat maakt het leuker."

Lego World is ook de plek om andere liefhebbers te spreken. "Nederland kent wel een actieve legogemeenschap. Vandaar ook dat Lego World hier wordt gehouden. Lego heeft het ook in andere landen geprobeerd, maar daar kwam het toch moeizaam van de grond."

Het evenement draait namelijk voor een groot deel op vrijwilligers. "Mensen van de Bouwsteen helpen mee en van Deltion. Daardoor is het betaalbaar te houden."

Wat ook meehelpt is dat het niet alleen leuk is voor de echte fans. "Het is natuurlijk vooral op Lego gericht maar er zijn ook altijd andere attracties. Zo is er altijd een podium van JETIX waar allerlei artiesten optreden."

De liefhebbers zoals hij komen natuurlijk wel voor de Lego. "Het is wel ht evenement van het jaar. Hoewel ik onze clubdagen eigenlijk nog iets leuker vindt. Lego World is namelijk wel ontzettend druk en na afloop ben je echt kapot. Ik neem vakantiedagen op om er naartoe te gaan, maar na afloop ben ik eigenlijk pas echt aan vakantie toe."

Bron: De Stentor, 14 oktober 2008

 

Lees ook:

LEGO Ferrari rijdt door de PC Hooftstraat (13-10-2008) 

Activiteiten LEGO World 2008 (17-09-2008)

Win een fiets met de Loekie LEGO World wedstrijd (17-09-2008)

Kaartverkoop LEGO World 2008 via Intertoys begonnen (03-09-2008)

Artiesten LEGO WORLD 2008 bekend! (31-08-2008)

LEGO WORLD 2008 komt er aan! (17-08-2008)

Brinky LEGO World actie (01-07-2008)

LEGO World Oslo de Foto's (01-06-2008)

LEGO World genomineerd voor Bartjens prijs! (12-04-2008)

Online kaartverkoop LEGO World 15 april van start (12-04-2008)

LEGO World Oslo komt er aan! (12-04-2008)

Website LEGO World niet bereikbaar (03-02-2008)

LEGO World op Jetix! Lees verder...

LEGO World familiefeest Lees verder...

Sfeer bij de opbouwers is goed Lees verder...

50 jaar LEGO Lees verder...

LEGO World breekt records in Zwolle Lees verder...

LEGO World voor het eerst voor aanvang uitverkocht Lees verder...

Een IJsselhal vol LEGO-gebouwen, LEGO-dieren en LEGOgekken Lees verder...

Welkom in Legoworld Lees verder...

LEGO World gaat internationaal! Lees verder...

LEGO World 2007 staat op het punt te beginnen! Lees verder...

Nieuwsbrief LEGO World September Lees verder...

Run op kaarten LEGOWORLD 2007 verwacht Lees verder...

Nieuws over LEGO World 2006

LEGO World opent haar deuren (2Vandaag uitzending 21 oktober 2004)