Groningen (Groningen) - De beste manier om fit te blijven, is door veel te bewegen. Om ouderen hiertoe te stimuleren, bedachten Almelose kinderen van basisschool De Telgenborch muzikale speeltoestellen voor bejaarden. Ze wonnen de finale van de FIRST® LEGO®League Benelux op zaterdag 2 februari in Groningen. Dankzij een groot aantal enthousiaste bezoekers werd het evenement die dag ‘trending topic’ bij Twitter.

De jury was erg te spreken over de seniorvriendelijke speeltuin van het winnende team, RobotGNR8N. In de speeltuin staan onder andere een draaiorgel met muziek van vroeger en een zebrapad waar muziek uit komt als je eroverheen loopt.

“Tijdens ons onderzoek ontdekten we dat ouderen ook heel graag spelen, maar dan met andere toestellen”, vertelt teamlid Wieke Buitenhuis (10) opgetogen. “Dat had ik helemaal niet verwacht, maar dat maakte het juist zo leuk.”

Samenwerken

Aan de finale van de FIRST® LEGO®League Benelux (FLL®), georganiseerd door de Stichting Techniek Promotie in samenwerking met de Healthy Ageing Campus Groningen, deden 43 teams mee, in totaal zo’n 400 kinderen. De teams presenteerden innovatieve oplossingen voor obstakels die ouderen ondervinden. Daarnaast streden ze tegen elkaar met zelfgebouwde LEGO®-robots die zelfstandig allerlei taken moesten uitvoeren. De teams werden bovendien beoordeeld op hun vermogen om samen te werken.

Het Almelose team presteerde het best op alle onderdelen. De kinderen mogen op 25 april meedoen aan de FLL®-wereldfinale in Louisiana. Het Eindhovense team NXT Generation sleepte de tweede plaats in de wacht en het team First Time Lyceum Bisschop Becker uit dezelfde stad werd derde.

Trending topic

De FLL®-finale werd goed bezocht: ruim 2500 deelnemers, supporters en belangstellenden kwamen naar Martiniplaza in Groningen. Honderden bezoekers deelden hun ervaringen via twitter (#FLLBNL), waardoor het evenement ’s middags de negende plaats innam in de top tien van ‘trending topics’.