Groningen (Groningen) - Een fiets met automatisch uitklappende zijwieltjes: niet voor peuters, maar voor ouderen die makkelijk uit balans raken. Dat is een van de vele innovatieve oplossingen die kinderen uit heel Nederland en België bedachten voor obstakels die ouderdom met zich kan meebrengen. De 45 beste ideeën worden op 2 februari gepresenteerd tijdens de finale van de FIRST® LEGO®League Benelux.

Het thema van de FIRST® LEGO®League Benelux (FLL), georganiseerd door Stichting Techniek Promotie, is dit jaar Senior Solutions; 416 teams met kinderen in de leeftijd van 9 tot 15 jaar deden onderzoek naar ouder worden: hoe beďnvloedt dit iemands vermogen om zijn of haar levensstijl te behouden?

De kinderen werkten de afgelopen maanden druk aan hun zelf gebouwde en geprogrammeerde LEGO®robots. Deze robots moeten tijdens de finale zelfstandig taken uitvoeren die het leven van ouderen in de toekomst kunnen vergemakkelijken. Denk aan het verplaatsen van een stoel, het kiezen van de juiste medicijnflesjes, of de bediening van een lichtknopje.

Zijwieltjes en medicijnalarm

Daarnaast deden de scholieren onderzoek naar de obstakels die ouder worden met zich mee kan brengen. In samenwerking met bejaarde ervaringsdeskundigen en volwassen experts uit hun omgeving definieerden zij een probleem en bedachten zelf een oplossing.

Zo ontwierpen kinderen van de Bosschool uit Alkmaar een fiets met zijwieltjes voor ouderen. De wieltjes klappen uit zodra de fietser minder snel gaat dan drie kilometer per uur: een situatie waarin ouderen makkelijk uit balans blijken te raken. Kinderen van De Nieuwe Veste uit Coevorden bedachten een medicijndoos die waarschuwt als het tijd is om medicijnen in te nemen. Een Eindhovens team bedacht een tandenpoets-systeem tegen dementie.

In het verleden hebben de innovatieve oplossingen van de jeugdige FLL-deelnemers zelfs tot patenten geleid. In totaal 45 teams zullen hun oplossingen in Groningen op 2 februari presenteren. Het team dat in februari het beste scoort op verschillende onderdelen, mag door naar de internationale FLL-finale in St. Louis, Verenigde Staten, die plaatsvindt in april 2013.

Science workshops voor bezoekers

Voor de bezoekers van de FLL vindt tegelijkertijd een spannend Science Festival plaats. Kinderen kunnen deelnemen aan talloze workshops op het gebied van gezondheid en techniek. Ze kunnen zelf aan de slag gaan met robots en wetenschappelijke proefjes en natuurlijk is er een heleboel lego. Het festival vindt plaats in Martiniplaza in Groningen. Zowel de FLL als het Science Festival is gratis toegankelijk.

Hieronder enkele foto's van het Science Festival.