Ice-Watch krijgt een dwangsom opgelegd van 10.000 euro per dag dat het in BelgiŽ nog horloges verkoopt in de bewuste verpakking. Die maatregel gaat in op het moment dat het vonnis door LEGO betekend wordt aan Ice-Watch. Dat was volgens onze informatie gisteren nog niet gebeurd.

De horloges van Ice-Watch zijn een ware hype, wereldwijd. Ice-Watch is een bedrijfje uit Bastogne, maar de horloges worden in China geproduceerd. Dat succes is ook LEGO niet ontgaan. Volgens de Deense speelgoedreus is een deel van het succes te wijten aan de verpakking. De horloges zitten in een doosje dat zeer sterk lijkt op een LEGOblokje.

Maar laat nu net de vorm van een LEGOblokje met vier en zes noppen in heel Europa een beschermd merk zijn. Het octrooi voor de LEGOblokjes zelf is al sinds de jaren zestig vervallen. Een octrooi beschermt veeleer een bepaalde techniek. Bij LEGO is dat het in elkaar klikken van de blokjes. Maar wat volgens LEGO wel beschermd is, is de vorm voor ander gebruik, zoals verpakkingen. Nu oordeelde de rechter dat er geen inbreuk werd gemaakt op het vormmerk LEGO. Maar de speelgoedreus had nůg een ijzer in het vuur liggen. De Belgische wet op de Marktpraktijken en Consumentenbescherming zegt onder meer dat de consument niet misleid mag worden over de commerciŽle oorsprong van een product. Daarin heeft de rechter LEGO gelijk gegeven.

Ice-Watch moet nu zijn verpakkingen in BelgiŽ veranderen, net als sommige elementen van de inrichting van zijn winkels.