Billund (Denemarken) - The Green Box Project begon als een project om de afmetingen van LEGO dozen te verkleinen om tegemoet te komen aan de vraag van consumenten en de detailhandel om minder verpakkingsmateriaal. Daarbij komt een besparing van 1.000 ton aan CO2 uitstoot door het verpakken en 2.500 ton karton afval na volledige implementatie in 2013.

Gedurende 2011 heeft The LEGO Company gewerkt aan het Geen Box Project. Het project focust zich op het reduceren van de afmetingen van de LEGO dozen, maar gedurende het project werd duidelijk dat er ook een aanzienlijke reductie van CO2 uitstoot aan de maatregelen zijn verbonden.

Voorafgaande proeven gaven de indicatie dat dit project kon helpen om ongeveer 1.000 ton CO2 uitstoot en 2.500 ton karton afval te voorkomen. "Door de afmetingen van de dozen te verkleinen, besparen we een significant volume. Dit heeft een positieve impact op hoeveel papier we moeten inkopen en hoeveel dozen we op een pallet kunnen stapelen, en tenslotte hoeveel producten we in een truck kunnen pakken voor distributie", zegt Carsten Rasmussen, Senior Vice President en General Manager, EU productie.

"Berekeningen laten zien dat door de ingrepen bij het verpakken de CO2 afdruk afneemt. Doordat de dozen kleiner zijn, kunnen er meer tegelijk in een vrachtwagen geladen worden om ze te vervoeren. Hierdoor hoeven er minder trucks de weg op. Ook dat bespaart CO2 uitstoot. We hebben wereldwijd elke dag meer dan 400.000 product verplaatsingen en door de kleinere dozen kunnen we meer producten met minder trucks verplaatsen", zegt Carsten Rasmussen. 

Om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal nog verder te verkleinen is Rasmussen met zijn team op het moment bezig met het testen van nieuwe uitvoeringen van de plastic verpakkingen in de dozen. Hier wordt gekeken naar manieren om de hoeveelheid lucht in de pre-packs te verkleinen, terwijl toch kan worden voldaan aan de hoge kwaliteitseisen.

"Door de hoeveelheid verpakkingsmaterialen te reduceren, zal ook het consumenten afval minder worden. We zijn erg blij met deze positieve effecten op het milieu. Gecombineerd met het feit dat we vanaf nu ook beginnen met het gebruik van FCS-gecertificeerd materiaal voor alle verpakkingsmateriaal op houtbasis en druk, zien we dit project als een enorme sprong voorwaarts om een bijdrage te leveren aan een goede toekomst van de aarde", zegt Jes Faltum, Director Sustainability Development Corporate Affairs.

We zien de kleinere LEGO dozen inmiddels ook in de winkels verschijnen. Op de onderste foto zie je een grote en een kleinere versie van doos nummer 6118.