Oud-Beijerland (Zeeland) - Op 30 april 2012 organiseert Oranjevereniging Prinses Juliana in Oud-Beijerland voor iedereen weer leuke activiteiten vanwege Koninginnedag. Eén van de in het oog springende activiteiten die dag is LEGO IncidentenCity, een bijzondere mini rampenstad die de grootste verzameling met brandweerincidenten van LEGO steentjes in de wereld in zich heeft.

Het oppervlak telt ruim 23 m2 en er zijn meer dan 100.000 steentjes in verwerkt. Kinderen die alle 23 incidenten vinden en daarmee ook de slagzin, kunnen een prijs winnen.

Doel
De City heeft als doel; het werk van de brandweer op een speelse en educatieve wijze onder de aandacht te brengen.

Speels
De City is net als onze samenleving, continu in beweging. Daarom vindt men de meest actuele incidenten in de stad terug. De meest recente zijn; schaatser door het ijs gezakt, auto te water, de grote chemiebrand in Moerdijk, de brand in de geknakte zendmast en de instorting van het dak in het voetbalstadion de Grolschveste. Speciaal voor de KNMR zal er ook een redding op zee te vinden zijn. De kracht van de City ligt in de herkenbaarheid, eenvoud en de enorme omvang.

Prijsvraag
IncidentenCity daagt de bezoekers uit om alle 23 incidenten op te sporen. Dit levert een actieve bezigheid op voor zowel jong als oud. Het antwoord van de zoektocht resulteert in een slagzin. Iedereen die de slagzin goed heeft maakt kans op één van de drie prijzen.

Na afloop van de zoektocht hebben jong en oud tevens kunnen ervaren hoe veelzijdig het vak van brandweerman of -vrouw is.

Verkoopkraam en foto corner
Naast de IncidentenCity staat een kleine kraam waar gebruikte- en nieuwe LEGO van de brandweer en overige hulpdiensten aangeboden wordt.

Tevens kunnen bezoekers in de IncidentenCity fotocorner zelf een leuke herinneringsfoto maken. Dat is mogelijk door de wandafbeelding van 100cm x 150cm met daarop de afbeelding van drie LEGObrandweerpersonen. Bij twee brandweermannen is het gezicht verwijderd en kan de bezoeker het gezicht doorheen steken.

Educatie
Het educatieve deel is om kinderen te leren dat het brandweervak veelzijdig en uitdagend is. De brandweer wordt bij heel veel incidenten ingezet en doet dus meer dan alleen een poes uit de boom halen of een brandje blussen.

De architecten van de City zijn de beroepsbrandweermannen Overeem en De Graaf. Zij hebben kans hebben gezien om werk en hobby tot een actieve leerzame en unieke bezigheid te combineren. Geďnteresseerden kunnen zich hierop al voorbereiden: kijk hier maar.