03 december 2013
LEGO sluit overeenkomst met het Wereld Natuur Fonds
Billund (Denemarken) - Slechts een tiende van de totale CO2 uitstoot die vrijkomt bij de productie van LEGO ontstaat in de LEGO fabrieken gedurende de productie van LEGO stenen en sets. De LEGO Group gaat vanaf nu nog meer in gesprek met de leveranciers om de totale impact op het milieu te verkleinen.

Als onderdeel van de ambitie van de LEGO Group om een positieve bijdrage te leveren aan de planeet, heeft de speelgoedproducent een overeenkomst gesloten met het Wereld Natuur Fonds waarin ze afspreken dat ze op diverse manieren zich gaan inzetten om de uitstoot van co2 te verminderen.

Hoogtepunten uit de overeenkomst:

  • In 2014 zal de LEGO Group test projecten opzetten, samen met de leveranciers om de uitstoot drastisch te verminderen.  

  • De LEGO Group zal volgens een milieu strategie gaan werken met betrekking tot materialen, waarbij onder andere te denken is aan het gebruik van minder grondstoffen, ervoor te zorgen dat materialen gerecycled kunnen worden en door gebruik te maken van herbruikbare of gerecyclede materialen

  • De LEGO Group zal kijken hoe ze het beste kan innoveren om de producten duurzamer te maken. .

  • Eind 2016 moet de hoeveelheid energie die wordt gebruikt om een ton LEGO elementen te produceren, ten minste tien procent zijn afgenomen ten opzichte van 2012.

  • De LEGO Group heeft de intentie uitgesproken om meer duurzame energie te produceren dan het bedrijf gebruikt in haar faciliteiten. In 2016 wil het bedrijf meer dan 100 procent van haar energie opwekken via duurzame methoden.

De LEGO Group’s CEO, Jørgen Vig Knudstorp, zegt het volgende over de overeenkomst:

"We hebben de afgelopen acht jaar een sterke groei doorgemaakt, doordat we groeien, hebben we een steeds grotere impact op de wereld om ons heen. Door deze samenwerking met het WNF aan te gaan zetten we een belangrijke stap in onze poging om onze duurzame ontwikkelingen te verbeteren. We zijn trots om mee te werken aan de visie van het WNF om in 2050 gebruik te maken van 100% duurzame energie en ze hebben nu al een rol gespeeld bij de doelen die we hebben opgesteld, en ze hebben gekeken hoe we de doelen kunnen verwezenlijken."

Gitte Seeberg, CEO van WNF Denmark zegt het volgende over de samenwerking:

 “Snelle klimaatverandering is de grootste dreiging voor de natuur en de menselijke beschaving wereldwijd. Dit is een van de belangrijkste dingen waar het WNF zich opm richt. Door samen te werken met bedrijven, zoals de LEGO Group, welke onze zorgen deelt, is essentieel om onze visie om uiteindelijk 100% van de energieduurzaam op te wekken te verwezenlijken. Met de hulp van WNF, hebben bedrijven die lid zijn van Climate Savers hun CO² uitstoot met meer dan 100 miljoen ton gereduceerd sinds  1999. Dit is ongeveer twee keer de jaarlijkse uitstoot van CO² in Denemarken. Het is daarom nodig dat bedrijven zich aanpassen, en op die manier kunnen we een essentiële bijdrage leveren aan verbetering van het klimaat. Het Wereld Natuur Fonds is erg blij dat een grote speler als de LEGO Group nu ook een Climate Saver is.”

Innovatie samen met de leveranciers om de positieve uitwerking te versterken.

Als de LEGO Group de CO2 uitstoot die bij de productie van LEGO vrijkomt in de LEGO fabrieken met tenminste tien procent verminderd, zoals het doel is, zal dit ongeveer 10.000 ton aan CO2 uitstoot schelen. Maar het gaat dan slechts om tien procent van de totale CO2 uitstoot van de gehele productieketen gerelateerd aan de LEGO producten tijdens alle processen die in de LEGO fabriek plaatsvinden, zoals het gieten, decoreren en het verpakken van de LEGO producten. De overige 90% van de CO2 uitstoot komt van activiteiten rondom de productie zoals de aanvoer van de grondstoffen, het verfijnen, indirecte activiteiten en de distributie van de LEGO fabrieken naar de speelgoed winkels over de gehele wereld en uiteindelijk telt ook de impact op het milieu als de LEGO producten aan het eind van hun levensduur worden versnipperd.

“Als het ons lukt om onze leveranciers te inspireren en te motiveren om hun CO2 uitstoot met eenzelfde aantal procenten te verminderen, kunnen we de totale beperkte CO2 uitstoot misschien wel vergroten tot 100.000 ton. Dat is hetzelfde als dat we 28.000 auto's van de weg halen!" zegt Robbert Stecher, Senior Vice President, Corporate Affairs van de LEGO Group, daarbij toevoegend:

“We vinden het onze taak om in een goede dialoog met onze leveranciers er voor te zorgen dat we onze krachten kunnen bundelen om de CO2 uitstoot te verminderen en kunnen samenwerken aan een gezamenlijk doel: een positieve bijdrage leveren aan het milieu en de gemeenschap in het bijzonder."

De LEGO Group wil graag meer groene energie produceren dan het verbruikt

Terwijl de LEGO Group haar focus op de leverancier vergroot, is het ook nog ambitieus en toegewijd om haar eigen invloed op het milieu te beperken. Het WNF en LEGO zijn al enkele jaren met elkaar in gesprek over duurzame onderwerpen zoals verpakkingsmaterialen met een FSC keurmerk en de samenwerking in de lancering van het  WindMade initiatief. Nu richt het eerdere samenwerkingsverband zich erop om minder dan geen CO2 uit te stoten*. De LEGO Group zit al op het juiste spoor om deze ambitie om te zetten in een concrete actie: de in gebruik name van een offshore wind park in Duitsland waar de productie van de energie van het deel van het windpark dat eigendom van de LEGO Group is gelijk staat aan de energieconsumptie van ongeveer 100.000 huishoudens.

 “We komen voor steeds meer beperkingen te staan met betrekking tot de natuurlijke bronnen. We kunnen niet gewoon door blijven gaan zoals we dat altijd deden, dat bied geen toekomst voor de planeet of voor de bedrijven. De problemen kunnen het beste worden aangepakt door samen te werken, en het door ons aangegane partnerschap met de LEGO Group laat zien dat door krachten te bundelen we de invloed op het milieu kunnen beperken en goede initiatieven kunnen versnellen.” zegt Gitte Seeberg, CEO WWF Denmark

* Dit betekent dat de totale  CO2 uitstoot, gemeten in tonnen CO2 van de LEGO Group moeten meer dan in balans zijn door eigen duurzame energie op te wekken in eigen energie faciliteiten.

Lees ook:

Bezoek aan de LEGO fabrieken en andere gebouwen in Billund! (12-08-2013)

LEGO breidt uit in Tjechië (20-06-2013)

Ontwerp LEGO Huis onthuld (05-06-2013)

LEGO wil fabriek bouwen in China (20-03-2013)

Internationale architecten ontwerpen nieuwe LEGO experience in Billund (11-03-2013)

Kuehne en Nagel richten LEGO webshop in (26-10-2012)

Hoe LEGO gemaakt wordt (18-01-2012)

Nieuwe LEGO fabriek in Hongarije (27-09-2011)

Grote investering LEGO in Hongarije (06-09-2011)

LEGO weer op National Geographic Channel (28-08-2011)

LEGO strijdt tegen ontbossing (08-07-2011) 

LEGO Inside Tour exclusive (19-05-2011)

Verslag van de reis naar de LEGO fabriek (10-05-2011)

LEGO op National Geographic Channel (02-03-2011)

Kleinere LEGO dozen? (02-03-2011)

Negen AGV's voor LEGO (07-12-2010)

LEGO derde in lijst klimaat vriendelijke speelgoedfabrikanten (23-04-2009)

LEGO neemt fabriek in Tsjechië over van Flextronics (21-02-2008)

Productie ExoForce wordt eind 2008 stopgezet! (09-02-2008)

Neem een kijkje achter de schermen bij het maken van LEGO Technic (23-01-2008)

LEGO verplaatst productie Duplo en Bionicle cans!

LEGO verkoopt gereedschapsfabriek in Zwitserland

LEGO besteed transport uit aan DHL

LEGO sluit diverse fabrieken en distributiecentra

LEGO kiest voor databasemanagement van Experian

Bezoek de LEGO Fabriek!