Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland) - De zomerexpositie van Museum De Koperen Knop staat in 2012 geheel in het teken van LEGO. 

Dit overbekende speelgoed uit Denemarken heeft al 65 jaar de harten veroverd van jong en oud. 

Talloze pogingen om het te evenaren mislukten en nog steeds staan de gekleurde kunststofblokjes bekend als geweldig en veelzijdig inzetbaar speelgoed. 

Maar ook als materiaal om grote bouwwerken mee te construeren voldoet het uitstekend. 

Van 7 juli tot en met 8 september 2012 kan iedereen komen genieten van een groot aantal mooie bouwwerken. 

Het wordt een expositie waar jong en oud hun hart kunnen ophalen.

Niet alleen om te kijken naar de fraaie ontwerpen, maar ook om zelf aan de slag te gaan. 

En dat geldt zeker niet alleen voor jongens, want de filosofie van de LEGO fabriek is dat dit speelgoed juist ook voor meisjes bestemd is. 

Dankzij een aantal bruikleengevers zal er in het museum een grote variëteit aan modellen en ontwerpen te zien zijn.

 En er is een grote tafel, waar jong en oud zelf aan de slag kunnen met dit LEeftijdloos speelGOed. 

Natuurlijk komt er ook een grote tafel met legostenen, waar de bezoekers zelf aan de slag kunnen. 

 

In 1916 begon Ole Christiansen in het Deense stadje Billund een houwbewerkingsbedrijf. Eerst maakte hij vooral meubels, maar in de jaren dertig ging hij ook houten speelgoed fabriceren. Pas toen kwam de naam LEGO in beeld, afgeleid van het Deense LEg GOdt, dat ‘speel goed’ betekent. In de zoektocht naar alternatieve materialen werd in de Tweede Wereldoorlog veel kunststofsoorten ontdekt en op de markt gebracht. Dit was in 1947 voor Christiansen aanleiding om onder licentie plastic bouwstenen te gaan produceren. Aan de bovenkant voorzien van noppen en hol aan de onderkant, zodat ze op elkaar gestapeld konden worden. Sindsdien heeft LEGO in basismateriaal, kwaliteit en uitvoering een enorme ontwikkeling meegemaakt. 

 

Museum De Koperen Knop, het cultureel en historisch centrum in de Alblasserwaard, vindt u op het adres Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. Het is open van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Het museum heeft een permanent ingericht gedeelte, een museumtuin en een koffiekamer met terrassen. Voor informatie: 0184-611366 of www.koperenknop.nl