31 December 2008

Jaaroverzicht 2008

Miniland Nieuws LEGO jaaroverzicht 2008...

Miniland - Iedere zichzelf respecterende nieuwsrubriek komt aan het eind van een kalenderjaar wel met een jaaroverzicht. Miniland Nieuws vindt het tijd om ook eens terug te blikken op het afgelopen jaar. 

 

Januari 2008:

We komen als een van de eersten met een lijst met de nieuwe LEGO Exclusives voor het jaar 2008. Zo onthullen we de komst van de "Green Grocer", "Beetle" en "Taj Mahal". 

Verder is er in januari de vertaling van een prachtig artikel over de nieuwe LEGO Castle lijn.  

We besteedden ook aandacht aan 'My LEGO Network' een soort 'Hyves' voor LEGO fans. Je kunt hier een profiel aanmaken en met andere LEGO fans contact hebben. 

En we besteedden aandacht aan het 40 jarig jubileum van LEGOLAND Billund (Denemarken).

Verder de verjaardag van de LEGO steen: 50 jaar is het blokje op 28 januari in ons land!

En tenslotte ook nog de uitslag van de FIRST LEGO League 2007/2008. 

 

Lees ook:

Januari 2008

Februari 2008:

Februari is een prachtige maand voor wat betreft de Nieuws rubriek van Miniland. Er komt heel veel nieuwe over LEGO Universe, het multipplayer game platform dat Netdevil aan het ontwikkelen is voor LEGO. Het gaat om een multiplayer game waarvoor maandelijks een bepaald abonnementsgeld moet worden betaald.

 

Verder hebben we veel nieuws over de nieuwe computergames die uitkomen: LEGO Indiana Jones en LEGO Batman. Over de eerst nog meer nieuws, want er komen in 2008 ook LEGO Indiana Jones themasets in de winkels!

 

Verder kunnen we melden dat het minifiguurtje 30 jaar wordt. We pakken uit een met een prachtige reportage over dit LEGO poppetje. 

 

We plaatsten een link op onze website naar een filmpje waarin een verslaggever van "The Brickjournal" JÝrgen Vig Knudstorp, de grote baas van LEGO, interviewt, een videoverslag van maar liefst 25 minuten.

 

LEGO meldt dat het een goed jaar achter de rug heeft: 2007 is een goed jaar voor de groep, waarbij veel productie naar het buitenland is verplaatst. En ook het bericht dat LEGO de productie in TsjechiŽ weer terug neemt in eigen beheer.

 

Tenslotte komen we met het nieuws dat er een nieuw LEGOLAND Discovery Centre zal worden geopend in Duisburg, Duitsland. Dit is het tweede indoor LEGOLAND in de wereld, na Berlijn (ook Duitsland). 

 

Lees ook:

Februari 2008

Maart 2008:

In maart trappen we af met het bericht dat LEGO Universe waarschijnlijk functies krijgt vanuit LEGO Factory, dus in LEGO Universe bouw je iets, bijvoorbeeld een auto of een huis, en dan kun je dit net als bij LEGO Factory, kopen in echt LEGO.

 

Verder een bericht over het nieuwe LEGO Collector boek, een boek waarin alle LEGO setjes die de afgelopen 50 jaar zijn uitgegeven zijn samengebundeld in een prachtig boekwerk. 

 

We komen terug op de LEGOLAND Discovery Centres, niet alleen wordt de openingsdatum van LEGOLAND Discovery Centre Duisburg bekend gemaakt, er wordt ook bekend dat er in Groot-BrittaniŽ (Scarsbrough) en in Meadowlands (V.S.) een Centre zal worden gebouwd. En er is meer LEGOLAND nieuws: LEGOLAND California krijgt een nieuwe gebied erbij: Egypte. 

 

De release datum van LEGO Indiana Jones, the videogame wordt bekend gemaakt: 6 juni zal het spel in de winkels liggen.

 

Het thema van de FIRST LEGO League 2008-2009 is bekend geworden: Climate Connections. Aan de slag met opdrachten over het klimaat probleem en proberen om oplossingen hiervoor te verzinnen. 

 

En tenslotte nog een bericht over het nieuwe Power Functions systeem dat zal worden geÔntegreerd in de nieuwe LEGO treinen die in 2009 uit zullen komen. 

 

Lees ook:

Maart 2008

April 2008:

In april komen we met het bericht dat er nieuwe magneetjes in de treinsets zullen worden verwerkt. We weten dan nog niet dat alle magneten van LEGO een gedaanteverwisseling zullen ondergaan. Dit omdat er in de Verenigde Staten is gebleken dat het verschrikkelijke gevolgen kan hebben als een magneetje uit een stuk speelgoed los raakt en door kinderen wordt ingeslikt. Om dit te voorkomen verandert LEGO alle magneten die ze in gebruik heeft.

 

We komen terug op het artikel over de opening van het LEGOLAND Discovery Centre in Duisburg. Dit gaat namelijk al op 19 april open. En we reizen af naar Duisburg om eens met eigen ogen dit LEGOLAND nieuwe stijl te bekijken. Foto's en overige informatie die we tijdens ons bezoek opdoen, kun je terug lezen in een artikel over ons bezoel aan het LEGOLAND Discovery Centre Duisburg. 

 

Verder twee berichten over prijzen en LEGO. We komen met een artikel over Dean Kamen, oprichter van FIRST, die een prijs krijgt voor de moeite en inspanningen die hij heeft geleverd tijdens zijn werk voor FIRST. FIRST is de organisatie die de FIRST LEGO League heeft bedacht en nog elk jaar met een nieuwe wedstrijd komt. Ook LEGOWORLD lijkt een prijs te krijgen: de Bartjens prijs, een prijs voor een persoon of instelling die de stad Zwolle op een prachtige manier heeft gepromoot. Helaas valt LEGOWORLD buiten de prijzen, uiteindelijk wint Theo Dragt de prijs omdat de eigenaar van cafe de Tagrijn erg gastvrij, hoffelijk en hij is niet gevoelig is voor de waan van de dag.

Er is trouwens ook nog nieuws over LEGOWORLD dat internationaal gaat: LEGOWORLD zal worden gehouden in Oslo, Noorwegen in mei 2008.

 

Ook nog een minder leuk bericht: LEGO verzamelaar Harold van der Ploeg, bij leven een verwoed verzamelaar van lego-pakketten en puzzels, liet na zijn overlijden zijn gehele collectie na aan het Ronald McDonald Kinderfonds. Het Kinderfonds ontving daarom namens de erven van de heer van der Ploeg een pallet vol complete lego-pakketten en puzzels, dat onder de verschillende Huizen verdeeld zal worden.

 

Lees ook:

April 2008

Mei 2008:

In mei komt er een bericht over een nieuw boek over LEGO: 50 jaar LEGO steen. Dit boek, welke in het Duits en Engels zal verschijnen schenkt aandacht aan de jarige LEGO steen. Er staat allerlei informatie over het bedrijf LEGO in en over het jarige steentje natuurlijk. Verder bevat het boek leuke extra's zoals een kopie van het originele patent en nog veel meer!

 

Een team dat meedeed aan de finale van het First LEGO league in Tokio komt blij thuis: ze zijn de winnaar van deze finale geworden! Ze hadden de beste robot-presentatie, en mogen zich op dat onderdeel wereld beker houder noemen.

 

We bezochten deze maand de stad Alkmaar. We namen een kijkje achter de schermen bij het bouwen van de Kaasmarkt van Alkmaar in LEGO, gebouwd door de familie Raven uit Alkmaar. Verder brachten we ene bezoek aan Perron4, een LEGO winkel die wordt gerund door een LEGO fan, een prachtige winkel met allerlei zeer exclusieve LEGO items, naast de gewone LEGO collectie. En we brachten een bezoek aan Gebruikt LEGO.nl, een internet winkel die LEGO sets verkoopt, die door autistische medewerkers in elkaar zijn gezet, als arbeidstraining. 

 

Er is weer LEGOLAND nieuws: er komt een LEGOLAND park in Dubai in 2011. 

 

Miniland is zeer blij als zich een verzamelaar van houten LEGO meldt bij de redactie. Hij heeft honderden foto's van zijn verzameling en wil graag de foto's beschikbaar stellen voor onze geschiedenispagina's over het houten LEGO speelgoed. Hiermee heeft Miniland een prachtige aanvulling op de bestaande foto's. 

 

En tenslotte komen we met een artikel over de nieuwe Minifig Collector sets, setjes met minifiguurtjes door de jaren heen, die te verzamelen zijn.

 

Lees ook:

Mei 2008

Juni 2008:

Dankzij een bezoeker van LEGOWORLD Oslo komen we aan foto's van het evenement. Deze plaatsen we op onze nieuwspagina, om een indruk te geven van dit nieuwe evenement in Noorwegen. 

 

Verder is er in de Verenigde Staten een editie van het daar populaire Brickworld. Het is de tweede editie en qua opzet lijkt het een beetje op LEGOWORLD. 

 

Er komt een nieuwe wedstrijd met LEGO Mindstorms: Robocup Junior, speciaal voor kinderen van 9-19 jaar. 

 

In Juni wordt bekend dat ouders in Zweden hun kinderen mogen noemen naar het bekende bouwsteentje: Lego is een gewone jongensnaam volgen het Zweedse gerechtshof. 

 

Op 7 juni gaat de tentoonstelling "LEGO, steengoed" in het museum Willem van Haren te Heerenveen open. Het is een expositie gewijd aan het 50 jarig bestaan van LEGO in Nederland. Het is een leuke expositie, die lijkt op de expositie in Deventer, maar toch weer compleet anders is.  

 

We ontdekken dat er een kunstenaar is die met LEGO allerlei gaten in oude muren opvult. 

 

Verder natuurlijk nieuws over nieuwe doosjes die uit komen, deze maand STAR WARS en LEGO Agents. 

 

En LEGO Universe komt weer eens langs: er wordt steeds meer prijsgegeven over deze nieuwe multiplayer game. 

 

Lees ook:

Juni 2008

Juli 2008:

Op het gebied van LEGO Education, de divisie van LEGO die setjes maakt speciaal voor scholen is er eindelijk weer nieuws te melden: ze komen met nieuwe dozen genaamd "WeDo". Het is een nieuw product dat robotica in de klas mogelijk maakt voor lagere school leerlingen van 7 tot 11 jaar.

 

Verder wordt bekend at Sten Daugaard de nieuwe Chef Financieel Medewerker (CFO) van de LEGO Groep wordt. Per 1 Juli is hij benoemd in deze functie. Ook zal hij lid worden van het managementteam van de LEGO Groep. 

 

LEGO maakt bekend dat er een speciale LEGO Vestas set uitkomt met een windmolen en een onderhoudsmonteur.  

 

De productie in TsjechiŽ is nu echt door LEGO overgenomen van Flextronics, LEGO is nu weer compleet eigenaar van de fabriek en het terrein er om heen. 

 

Er komt een leuke sleutelhanger op de markt om het 50 jarig bestaan van de LEGO steen te vieren: een 'gouden' LEGO steen met een plaatje erbij waarop 50 Years staat. 

 

Er schijnt zoiets aan te komen als LEGO architecture, waarbij beroemde gebouwen worden uitgegeven als LEGO set, maar na dit ene bericht horen we er niets meer van, misschien is het dus een bericht met een laag waarheidsgehalte.

 

Er komt ook in 2008 een tentoonstelling in de Efteling. Je kunt bij aankoop van LEGO sparen voor een entreekaartje voor de Efteling. 

 

Warner Bros lekt enkele nieuwe karakters uit, die zullen meespelen in het nieuwe LEGO coputerspel: LEGO Batman the game. 

 

En LEGOLAND Duitsland veilt een hele dag het park voor jezelf via eBay.

 

Lees ook:

Juli 2008

Augustus 2008:

In augustus komen we met het bericht dat er naast de standaard editie van de LEGO Collector een Premium Collector uit zal komen: een boek deze keer met een harde kaft voorzien van een gouden LEGO steen met opdruk, en nog twee leuke verzamelartikelen. En we komen met een recensie hiervan.

 

Verder een aantal foto's van de nieuwe LEGO Exclusive: de Taj Mahal. En heel vroeg, een vooruitblik op de nieuwe doosjes van 2009. Er komen weer piraten in het assortiment, en de bestaande productlijnen worden uitgebreid met nieuwe dozen. 

 

Indiana Jones lijkt de winst van LEGO op te stuwen, en we besteden alvast wat aandacht aan LEGOWORLD 2008.

 

Lucas Arts komt met het bericht dat er wereldwijd meer dan 15 miljoen LEGO STAR WARS games zijn verkocht.

 

En LEGO Education komt voor de tweede keer in twee maanden met nieuws over LEGO WeDo.

 

Op 25 augustus bestaat de LEGO minifiguur precies 30 jaar. We hebben er eerder al aandacht aan besteedt door middel van een reportage en nu komen we er nog even weer op terug, dat het beroemde inwonertje van LEGO land 30 jaar wordt. 

 

Tot onze ontsteltenis komt Ministeck, tot op heden toch een gerenommeerd bedrijf, met een eigen versie van namaak LEGO.

 

En LEGOLAND California krijgt een eigen verstiging van Sea Life. Een aquarium met allerlei prachtige tropische vissen en zelfs haaien!

 

Tenslotte nog een bericht uit KŲln, Duitsland, daar gaat in september namelijk LEGO Fanwelt van start. 

Lees ook:

Augustus 2008

September 2008:

De Power Miners komen er aan! In september komen de eerste geruchten en afbeeldingen op het internet terecht. Wij brengen dit nieuw natuurlijk ook, met een aantal artikelen over de Power Miners. In december krijgen de Power Miners zelfs een eigen pagina op Miniland.

 

LEGO heeft ook dit jaar weer een paar nominaties voor de Speelgoed van het jaar verkiezing: De LEGO Duplo goederentrein en de LEGO Technic Offroader worden genomineerd.

 

De missies van de FIRST LEGO League 2008-2009 worden bekend gemaakt, nu weten de deelnemers welke missies hun robot moet uitvoeren tijdens de wedstrijd. Verder maakt de stichting Techniekpromotie bekend dat er een Junior editie komt van de First LEGO League, speciaal voor jongere kinderen.

 

De website van LEGO, die tot nu toe in het Deens, Engels en Duits te lezen was, zal vanaf half oktober in het Nederlands te lezen zijn. Dat is een mooi bericht!

 

Verder het nieuws dat enkele LEGO fans in opdracht van LEGO Nederland bv een aantal LEGO sinterklazen aan het bouwen is. De sinterklaas zal in oktober op LEGOWORLD staan en zal waarschijnlijk rond december in een speelgoedwinkel komen te staan.

 

Travellers Tales, de uitgever van de LEGO computergames geeft aan elk jaar 2 nieuwe games op de markt te willen brengen.

 

De activiteiten op LEGOWORLD 2008 worden bekend, en we zetten ze even voor je op een rijtje. 

 

En de opbrengst van de speciale openingsdag van LEGOLAND Duitsland, geveild via eBay is bekend: 25.000 euro.

Lees ook:

September 2008

Oktober 2008:

LEGO Batman het computerspel komt uit voor de Playstation. 

 

Speciaal voor LEGOWORLD 2008 zijn een aantal LEGO fans in de weer geweest om een replica te bouwen van Paleis Soestdijk in LEGO stenen. Het model zal op LEGOWORLD worden onthuld, en is speciaal voor LEGOWORLD gebouwd. Na LEGOWORLD zal het in Paleis Soestdijk worden tentoongesteld.

 

Oktober is natuurlijk de maand van LEGOWORLD 2008. We komen deze maand dan ook zeer regelmatig met nieuws over LEGOWORLD. 

Zowel over de opbouw en de voorbereidingen als na het evenement, wanneer er kamervragen over worden gesteld.

 

Er komt nieuws naar buiten over een nieuwe LEGO Castle doos, een Middeleeuwse Dorpsmarkt (10193). Een prachtige doos als uitbreiding op je bestaande LEGO Castle sets.

 

En tenslotte nog een deelnemen aan de FIRST LEGO league die een nieuwe zonnecel uitvindt!

Lees ook:

Oktober 2008

November 2008:

Weinig nieuws in november op LEGO gebied, wel belangrijk nieuws: LEGO verliest het alleenrecht op het maken van LEGO blokjes. Het EU-hof vindt dat andere speelgoedfabrikanten de mogelijkheid moeten hebben om aan te sluiten op de bekendheid en aanwezigheid van LEGO blokjes in vele Europese gezinnen.

 

Verder wordt bekend dat LEGO geen speelgoed van het jaar is geworden en je kunt je lengte in LEGO dozen winnen bij V&D!

Lees ook:

November 2008

December 2008:

In december weer genoeg te melden over onze favoriete bouwsteentjes.

 

Er worden nog wat aanvullingen geplaatst over LEGOWORLD 2008. Nieuwe afbeeldingen en nieuwe informatie over het model van Paleis Soestdijk. Ook de melding dat LEGOWORLD naast de EXPO prijs grijpt.  

 

Verder natuurlijk een uitgebreide vooruitblik op de nieuwe setjes van 2009. Zo duiken er een nieuwe Power Miner set en een nieuwe LEGO City set op. 

 

Er komt nieuws naar buiten dat er een vijfde LEGOLAND park in MaleisiŽ zal worden gebouwd, dat waarschijnlijk in 2013 geopend zal worden. Daarnaast zijn er mooie beelden van een nieuw geopend Sea Life in LEGOLAND California en het bericht dat 's werelds grootste LEGO kerstboom weer is ontstoken!!!

 

LEGOWORLD zal in februari 2009 in Denemarken worden gehouden. Vorig jaar werd de editie voor Denemarken (Kopenhagen) nog afgelast, deze keer komt het er wel! En zo lijk LEGOWORLD een internationaal succes te worden.

 

Verder erg veel nieuws over de FIRST LEGO League, die nu in alle hevigheid is losgebarsten. Allerlei informatie over de deelnemende teams en over de diverse regiofinales in den lande.

Lees ook:

December 2008