20 December 2009

Jaaroverzicht 2009

Miniland Nieuws LEGO jaaroverzicht 2009...

Miniland - Net als vorige jaar vindt Miniland Nieuws het tijd om eens terug te blikken op het afgelopen jaar. Hierbij het jaaroverzicht van 2009!

 

Januari 2009:

Nieuwe sets:

In januari 2009 laten we de eerste afbeeldingen van de nieuwe LEGO Ruimtevaartserie 'Space Police' zien. Verder hebben we de nieuwe Indiana Jones doosjes ook op de website geplaatst. En ook zijn er voor LEGO City enkele nieuwe sets voorspeld.

 

LEGOLAND:

We brengen het nieuws dat de nieuwe president van de Verenigde Staten, Barak Obama ook de eed heeft afgelegd in LEGOLAND, De LEGOLAND parken komen met een nieuw filmconcept en Bob the Builder komt als 4D film naar LEGOLAND!

LEGO:

JÝrgen Vig Knudstorp geeft een interview en zijn visie op LEGO in 2020.

JÝrgen Vig Knudstorp, de directeur van de LEGO groep heeft Lego getransformeerd van een enorm groot bedrijf (meer dan 10.000 werknemers) naar een kleinere, meer flexibele onderneming(het objectief is 3000 werknemers). De structuur is te vergelijken met die van IKEA. Knudstorp verklapte zijn 4 kernstrategiŽn voor 2020:

  1. het constant aanpassen aan de veranderende wereld, zonder de continuÔteit uit het oog te verliezen
  2. het innoveren van een nieuw platform business model
  3. het binnentreden in en optimaal gebruik maken van de digitale wereld
  4. het snel doorvoeren van innovaties.

Knudstorp benadrukt dat innovatie niets te maken heeft met hip, trendy of plezant zijn. Het is een noodzaak om als bedrijf te overleven in een constant veranderende wereld. Zeker nu een groeiend deel van de productie wordt uitbesteed naar AziŽ.

Miniland:

We halen in december 2008 eindelijk meer dan 1000 bezoekers! Dat is een heuglijk feit waar we lang naar hebben uitgekeken. Verder brengen we in januari ons eerste Miniland Nieuws jaaroverzicht!

JÝrgen Vig Knudstorp

Al het overige LEGO nieuws uit januari 2009:

Februari 2009:

Nieuwe sets:

In februari 2009 kunnen we erg bijzonder nieuws melden: LEGO Mindstorms NXT, de opvolger van LEGO Mindstorms krijgt een nieuwe versie, LEGO Mindstorms NXT 2.0! 

Lego heeft aangekondigd dat ze hun bestaande Mindstorms NXT set, drie jaar na het verschijnen van de NXT, gaan vervangen door de NXT 2.0 versie.

Waarschijnlijk zal de nieuwe set de 400.000 Mindstorms enthusiasten over de hele wereld niet echt bedienen. De nieuwe set, genaamd Mindstorms NXT 2.0, focust zich op jongens tussen de 10 en 14 jaar oud, en moet hen een robot beleving geven.

Er zijn echter diverse nieuwe opties toegevoegd aan de nieuwe set. 

Nieuw in deze editie is een kleuren sensor die kan worden gebruikt om je robot kleuren te laten herkennen, aan de hand daarvan kan de robot bepaalde acties ondernemen. Verder kun je de robot nu ook direct besturen via je PC. Je hoeft dus niet steeds een programma te downloaden, je kunt via de bijgeleverde software en het toetsenbord van de computer, de robot dingen laten doen.

Ook de Bluetooth functie blijft gehandhaafd. Verder kunnen gebruikers vier nieuwe modellen bouwen met de set, die overigens 619 elementen bevat, een nieuwe versie van de  Alpha Rex, een Robocator - een gemeen ogende krokodil, een Shooter bot - een robot die ballen schiet en een Kleuren sorteerder - een robot die verschillende kleuren ballen kan sorteren. 

 

Verder komen we met het nieuws dat LEGO en Disney weer gaan samenwerken, de eerste geruchten over nieuwe LEGO sets als Toy Story, Prince of Persia en Cars Duplo komen op gang. 

Verder komt er nieuws over een nieuw treinsysteem, met flexibel spoor. Eind van de maand word de komst door LEGO bevestigd. De Esmerald Night trein zal komen, een trein met allerlei Power Functions elektronica in de set!

 

FIRST LEGO League:

We brengen de uitslag van de First LEGO League finale:

De uitslag van de First LEGO League Benelux finale is bekend!

Prijs Team
Universiteit Utrecht Championís Award 1e plaats Polar Bears
Universiteit Utrecht Championís Award 2e plaats Windkracht 7
Universiteit Utrecht Championís Award 3e plaats WierdeWereldWijs
Universiteit Twente Robotprestatieprijs 1e plaats cli-MATES
Universiteit Twente Robotprestatieprijs 2e plaats Windkracht 7
TU Delft Robotontwerpprijs 1e plaats Attraktiv und Preiswert Junior (D)
TU Delft Robotontwerpprijs 2e plaats Watt
National Instruments Robotprogrammeerprijs cli-MATES
TU Eindhoven ĎClimate Connectionsí Projectprijs NXT Generation
TU Eindhoven ĎClimate Connectionsí Onderzoeksprijs Watt
TU Eindhoven ĎClimate Connections Presentatieprijs Mind Vermeer
IBM Teamworkprijs De CO2-vreters
Frencken Group Doorzettersprijs Indestructible
Beste Teamcoach Het Groene Schateiland
PIT award Polar Bears
Beste Vrijwilliger Martin Poelstra

LEGOLAND:

We zetten alle nieuwe attracties van de LEGOLAND parken voor je op rijtje!

 

LEGO:

Belangrijk nieuws vanuit Billund: LEGO maakt ook in 2008 winst! De Deense speelgoedfabrikant Lego heeft ondanks de wereldwijde economische crisis een erg succesvol jaar achter de rug. Zowel de winst als de omzet ging vorig jaar flink omhoog. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het grootste speelgoedbedrijf van Europa.

De nettowinst ging met 31 procent omhoog naar 1,35 miljard kroon (181 miljoen euro), terwijl de omzet met 18,7 procent steeg naar 9,5 miljard kroon (1,28 miljard euro). Op bijna alle markten behaalde Lego dubbele groeicijfers. Lego profiteerde naast een goede verkoop van zijn klassieke speelgoed ook van Lego Star Wars en speelgoed van de avonturenfilm Indiana Jones.

Lego-topman Vig Knudstorp toonde zich tevreden met de cijfers. "Onze resultaten voor 2008 waren buitengewoon goed'', aldus Knudstorp. Voor dit jaar is Lego onzeker over de ontwikkeling van de speelgoedmarkt door de wereldwijde recessie, maar het verwacht wel een gematigde omzetgroei.

Computerspelletjes

Lego kampte enkele jaren geleden nog met aanhoudende verliezen wegens een almaar dalende verkoop. Kinderen kozen steeds vaker voor computerspelletjes dan voor de traditionele bouwsteentjes van Lego. Om het tij te keren, verkocht het bedrijf onder meer zijn vier pretparken en werden duizenden banen geschrapt.

Ook werd de productie overgeplaatst naar Oost-Europa om kosten te besparen. Vorig jaar nam Lego nog twee fabrieken over in TsjechiŽ en Hongarije. Ook werd met de bouw begonnen van een nieuwe fabriek in Mexico.

 

Verder het nieuws dat LEGO Universe pas in 2010 zal uitkomen en niet in 2009 zoals aanvankelijk was gepland.

LEGO Mindstorms NXT 2.0

 

LEGO STAR WARS 10 jaar!

Al het overige LEGO nieuws uit februari 2009:

Maart 2009:

Nieuwe sets:

In maart weinig nieuwe LEGO set nieuws. We besteden aandacht aan de nieuwe LEGO game: LEGO Battles, verder komen er weer nieuwe huishoudelijke artikelen op de markt. En er komen diverse boeken over LEGO op de markt in maart.

LEGOLAND:

We schenken aandacht aan het feit dat LEGOLAND Duitsland in mei 7 jaar bestaat. Verder brengen we de laatste ontwikkelingen omtrent de nieuwste attractie van LEGOLAND Duitsland: LEGO Atlantis By SEALIFE.

LEGO:

We komen met het nieuws dat LEGO en Baby Dan een overeenkomst sluiten.

Baby Dan heeft een unieke overeenkomst getekend met de LEGO Groep.

De samenwerkingsovereenkomst geeft Baby Dan het exclusieve recht om wereldwijd producten te bedenken, verkopen en fabriceren voor het baby en peuter segment, waarbij gebruik mag worden gemaakt van het LEGO logo.

Al generaties lang zijn LEGO producten bekend en geliefd door kinderen en hun ouders over de hele wereld. Het merk LEGO is een van de sterkste merken in de wereld, gericht op kinderen en hun families.

De LEGO waarden zijn: Creativiteit, verbeelding, leren, plezier en kwaliteit. Vijf woorden die de essentie van het merk LEGO beschrijven - en waarden die ook in de LEGO producten van Baby Dan teurgkomen.

Het merk LEGO bevat enkele speel thema's die erg geliefd zijn voor kinderen van over de hele wereld, inclusief het LEGO Duplo thema voor jongere kinderen - dat is de groep waar Baby Dan zich op richt.  

Onder de nieuwe producten zullen onder andere baby textiel, verschoonkussens, speelmaterialen en knuffels zijn.

De overeenkomst geldt voor meerdere jaren.

Miniland:

We hebben een interview met Dirk Denoyelle, naast het feit dat hij het hoofd van Marco Borsato heeft gemaakt in LEGO wordt hij in maart 2009 de eerste Nederlandse LEGO Certified Professional!

 Dirk Denoyelle met zijn beeld van Marco Borsato

AL het overige LEGO nieuws uit maart 2009:

April 2009:

Nieuwe sets:

In april weer enig nieuws omtrent de nieuwe LEGO Indiana Jones sets. We besteden aandacht aan de nieuwe LEGO game: LEGO Rockband, en komen diverse boeken over LEGO op de markt in maart.

LEGOWORLD:

We schenken aandacht aan het feit dat de kaartjes voor LEGOWORLD te koop zijn vanaf deze maand, ťn dat LEGOWORLD een nieuw logo krijgt. 

LEGO:

LEGO helpt Politie van Shaghai koppen we in april.

Fans:

In Zweden bouwt een LEGO fan een beeld van Jezus geheel uit LEGO. En een fan van LEGO Star Wars uit de VS bouwt het grootste LEGO Star Wars ruimteschip ter wereld! En in Japan bouwt men de grootste LEGO Spaceshuttle/toren ter wereld.

 

Parochianen in Zweden hebben tijdens Pasen een bijna twee meter hoog standbeeld van Jezus onthuld. Kerkgangers doneerden bijna 30.000 Legoblokjes om het 1,78 hoge beeld te bouwen. Het kostte de 40 vrijwilligers ongeveer 18 maanden om het standbeeld te maken. Het standbeeld toont Jezus met zijn armen uitgestrekt. De protestantse kerk was gevuld met ongeveer 400 gelovigen om het standbeeld te bewonderen. Kerkelijk woordvoerder Per Wilder vermeldt dat het standbeeld een kopie is van het Christusbeeld in Kopenhagen, die gemaakt is door Bertel Thorvaldsen. Hoewel het beeld aan de buitenkant wit is, is het van binnen opgevuld met gekleurde blokjes die mensen gedoneerd hebben.

 

"Iedereen die ik heb gesproken is vol lof en ze zeggen dat het beeld er fantastisch uitziet en dat we er zoveel werk in gestoken hebbenĒ, aldus pastor Per Wilder van de Oensta Gryta kerk in Vaesteras, 110 kilometer ten westen van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het beeld is gebaseerd op het 19e eeuws kunstwerk 'Christus' van een Deense beeldhouwer.

 

FIRST LEGO League:

Het thema van de FIRST LEGO League 2009/2010 wordt bekend gemaakt: Smart Move. Verder is deze maand het FIRST LEGO League World Festival in Altanta.

 LEGO ROCK BAND screenshot

 LEGO Jezusbeeld uit Zweden

 

Al het overige LEGO nieuws uit april 2009:

Mei 2009:

Nieuwe sets:

In mei heel veel nieuws over de nieuwe LEGO sets. Er waren tientallen nieuwsberichten over de verschillende nieuwe thema's en hebbedingen. 

LEGOLAND:

We schenken aandacht aan het feit dat LEGOLAND Duitsland een nieuwe attractie opent: LEGO Atlantis By SEALIFE.

Miniland:

We hebben in mei 2009 een zeer bijzondere maand gehad. We bezochten voor de tweede keer het LEGOLAND Discovery Center van Duisburg ťn we waren aanwezig bij de exclusieve perspremiŤre van de nieuwe attractie LEGO Atlantis by SEALIFE van LEGOLAND Duitsland!! 

 Matroos Nora in de nieuwste attractie van LEGOLAND Duitsland: Atlantis by SEALIFE 

Al het overige LEGO nieuws uit mei 2009:

Juni 2009:

Nieuwe sets:

In Juni weer aardig wat nieuws over de nieuwe LEGO sets. Er waren veel nieuwe sets voor de bekende thema's en er kwam een nieuwe exclusive op de markt: De brandweerkazerne 10197!!! 

LEGO

Er zijn enkele kinderen in de weer geweest om de Ark van Noach in LEGO te bouwen. Verder het verhaal over een jongen die een compleet andere manier van bouwen met LEGO heeft uitgevonden en daardoor in onderhandeling is met LEGO. We horen echter nooit meer iets van dit verhaal.

 

God instrueerde Noach volgend de Bijbel om een ark te bouwen van 300 cubits lang,  50 cubits breed en 30 cubits hoog. We weten niet precies hoe groot een cubit is, maar als een cubit gelijk stond aan een LEGO steentje, dan zou het gelijk zijn aan 34.900 LEGO stenen.

Meer dan 150 basisschool leerlingen hebben dat deze week uitgevonden toen ze een wereld record vestigden door een schaalmodel van 1:37 van de ark van Noach bouwden, gemaakt van LEGO, tijdens het Harvest Bible Chapel's "High 5" zomerkamp.

"De ark die we bouwen is gebouwd naar het plan dat God aan Noach gaf," zegt de tienjarige Christian Klehm uit Barrington Hills.

David Dudych, 10, uit West Dundee, voegt toe, "en de computer."

Donderdagmiddag was het bouwwerk klaar. Het LEGO model bestaat uit de ark en een vijfkleuren regenboog er overheen, omgeve met de woorden uit Genesis 6:8: "Maar Noach vond genade in de ogen des Heren." Het is 3,66 meter lang en 61 cm breed en 45,7 cm hoog en het bevat een 91 cm lange doorkijk waarbij je de drie binnendekken kunt bekijken.

Het model zal het record als het grootste LEGO model van Noach's ark vestigen, volgens Pastoor Craig Steiner van de Elgin church's Adult Ministries Department.

LEGO stuurde de benodigde onderdelen naar Elgin vanuit haar hoofdkwartier in Denmark, gebaseerd op de plannen die door Steiner en kerk leden Jeremy Lindsey, David Hoagland en Samuel in de computer waren ingegeven. Burgemeester van Elgin Ed Shock zal vandaag meedoen tijdens het feest ter ere van de completering van de ark, wat tegelijk deel uit maakt van het reglement van LEGO World Records, waarbij is gesteld dat er een official van de stad aanwezig moet zijn bij het vestigen van het record.

Steiner zegt dat hij op het idee kwam toen hem gevraagd werd om een LEGO workshop te leiden tijdens de High 5, waarbij rekening moest worden gehouden dat er kinderen van 3 jaar tot 12jaar mee konden doen. Het is ook sociaal een grote uitdaging om te leren samenwerken en het verhaal van Noachs ark te leren kennen.

"Ze vinden het prachtig. Ze kunnen niet wachten om terug te komen. Ze zijn zo opgewonden over het bouwen, maar ze zijn ook erg gretig om te leren." zegt hij.

Steiner zegt er rekening mee te houden dat het model zal worden opgenomen in de lijst van recordholders.org waarin ook andere LEGO wereld records worden bijgehouden.

De ark zal worden tentoongesteld tijdens de kerkdiensten in de Harvest Bible Chapel tot 11 juli. De diensten zijn om 17.00 uur op zaterdag en om 09.00 en 11.15 uur op zondag.

De ark wordt niet gelijmd, LEGO is volgens Steiner namelijk niet gemaakt om samen geklikt te blijven.

 

Miniland:

We hebben in juni eindelijk bevestiging: de plastic zwaan die we eerder dit jaar kochten is echt een LEGO item!! Deze zeer zeldzame zwaan is exclusief er zijn er maar enkele van bekend wereldwijd. 

 De Ark van Noach helemaal af.

 De brandweerkazerne met artikelnummer 10197.

Al het overige LEGO nieuws uit juni 2009:

Juli 2009:

Nieuwe sets:

Weinig nieuws omtrent nieuwe LEGO sets. Wel de introductie van een nieuwe Mindstorms set: Mindstorms NXT 2.0!!!  

LEGOLAND:

Er zijn erg veel nieuwsberichten die deze maand over LEGOLAND gaan. Zo wordt er een nieuw LEGOLAND aangekondigd in MaleisiŽ, en gaat in Engeland de Jungle Coaster stuk. Verder krijgen de LEGOLAND Discovery Centers nieuwe attracties.

 

LEGO:

We brengen het nieuws dat Mindstorms expert Richard Siegriest is overleden na een auto-ongeluk. Vanuit LEGO komt er op geen enkele wijze een bericht over dit voorval, wat erg opmerkelijk te noemen is. Verder het terugroepen van de Power Functions Afstandbediening in de Verenigde Staten. De derde keer dat LEGO een product recall doet in het bestaan van het bedrijf.

 

Miniland:

We hebben in juni eindelijk bevestiging: de plastic zwaan die we eerder dit jaar kochten is echt een LEGO item!! Deze zeer zeldzame zwaan is exclusief er zijn er maar enkele van bekend wereldwijd. 

 Mindstorms expert Richard Siegriest verliest zijn leven bij een auto-ongeluk.

 Detailfoto van de plastic zwaan die we kochten uit Denemarken.

Al het overige LEGO nieuws uit juni 2009: 

Augustus 2009:

Nieuwe sets:

Heel weinig nieuws omtrent nieuwe LEGO sets in augustus. Wel de introductie van een nieuw thema: LEGO Atlantis, en alle nieuwe sets op een rijtje  

LEGO in de media:

De BBC heeft voor het nieuwe programma van James May een groot LEGO huis gebouwd. De uitzending met dit huis was op zondag 20 december om 19.00 uur op BBC2 te zien. Het LEGO huis was maar kort te bewonderen, na een maand werd het weer afgebroken. Verder het bericht dat de Ark van LEGO af is en tenslotte ook nog het vermelden van LEGO in de rubriek 'aardig' van de Consumentengids. 

 

LEGOLAND:

We brengen het nieuws dat een oma haar kinderen ontvoert naar LEGOLAND, en dat er een nieuw LEGOLAND Discovery Center komt in Manchester. 

LEGO:

Goed nieuws voor 2009, LEGO verdubbeld de winst!!! 

 James May voor het enige LEGO huis ter wereld.

Alle overige nieuwsberichten over LEGO in augustus:

September 2009:

Nieuwe sets:

Weinig nieuws over de nieuwe LEGO sets. Wel enkele nieuwe Technic, Toy Story en STAR WARS sets.  

LEGO in de media:

De BBC heeft voor het nieuwe programma van James May een groot LEGO huis gebouwd. Het huis is in september al weer rijp voor de sloop omdat er niemand is die het wil overnemen. Verder speelt LEGO een rol in de zeewering bij Vlissingen en bouwen de Japanners er een boot van... 

 

LEGOLAND:

We brengen het nieuws dat er ook een nieuw LEGOLAND Discovery Center komt in Xanadu.

LEGO:

Ludiek Limmen krijgt eerst geen subsidie om een LEGO toren te bouwen, enkele dagen later toch wel! 

Miniland:

Onze computer vertoont gebreken, waardoor de website minder snel en vaak gevuld kan worden met vers nieuws... Erg jammer en frustrerend, want er was af en toe erg leuk nieuws te melden, na 17 september is geprobeerd alles aan te vullen, maar doordat de computer het later die maand toch nog helemaal begaf, lukte dat niet.

 LEGOLAND Discovery Center Xanadu duikt op via de website van LEGOLAND.

Al het overige LEGO nieuws uit september:

Oktober 2009:

Nieuwe sets:

Weer als vanouds veel nieuws over de nieuwe LEGO sets. We vertellen over de komst van twee nieuwe exclusives: Imperial Flagship en Grand Emporium. Verder de gebruikelijke updates van nieuwe sets en elementen.  

LEGOWORLD:

LEGOWORLD staat er weer aan te komen in oktober en natuurlijk brengen we al het nieuws rondom dit unieke evenement:

LEGO:

De grootste LEGO toren ter wereld komt in MŁnchen van de grond, en de rechtszaak tegen MEGAbrands krijgt een vervolg: de Advocaat Generaal geeft LEGO nog een laatste kans... 

Miniland:

Onze computer is nog niet  vervangen en we komen later met de beloofde update van nieuws.

 LEGOWORLD beleeft haar negende editie in de IJsselhallen in Zwolle!

Al het overige LEGO nieuws uit oktober:

November 2009:

Nieuwe sets:

Weer als vanouds veel nieuws over de nieuwe LEGO sets. Slecht nieuws voor Bionicle fans: LEGO stopt met de productie van sets rondom dit thema. Verder de gebruikelijke updates van nieuwe sets en elementen.  

LEGOLAND:

We hebben enkele foto's van de nieuwe LEGOLAND vestigingen in Manchester en Xanadu. Verder een nieuws update over het nieuwe park in MaleisiŽ. 

LEGO:

De uitslag van de rechtszaak tegen MEGAbrands: LEGO verliest... 

FIRST LEGO League:

We brengen allerlei nieuws rondom de FIRST LEGO League, en uiteindelijk ook de uitslag van de regiofinale Noord Nederland. Hier waren we net als voorgaande jaren zelf aanwezig om de gang van zaken goed in beeld en in tekst te krijgen!

Miniland:

Onze computer is vervangen en we komen met de beloofde update van nieuws. Verder komt deze maand de 'Agritoy' uit. In dit blad van de Landbouw Miniaturen Club Nederland staat een artikel en foto's van onze hand over de LEGO Ferugson trekkers!

 We zijn bij de regiofinale van de FIRST LEGO League in Stadskanaal.

LEGO verliest de rechtszaak tegen MEGAbrands.

Al het overige LEGO nieuws uit November:

December 2009:

Nieuwe sets:

Een van de mooiste nieuwsberichten is die van de verzamelbare minifiguren. LEGO zal deze minifiguren uitbrengen in ondoorzichtige verpakkingen zodat het een raadsel is welke minifig je in je zakje hebt. Verder mooie nieuwe afbeeldingen van de Toy Story en Star Wars sets van 2010!

LEGOLAND:

We kunnen de bouwstart aankondigen van het nieuwe LEGOLAND park in MaleisiŽ. 

LEGO:

Erg grappig nieuws uit de Canada: daar is een man overmeesterd door een ME-team omdat hij een LEGO pistool had besteld en gebouwd...

FIRST LEGO League:

We brengen allerlei nieuws rondom de regiofinales FIRST LEGO League:

Miniland:

Foto's van onze website staan in het maandblad BOMVOL van Bol.com. We zijn bijzonder trots dat in de laatste editie van dit magazine onze foto's zijn te bewonderen!

 Het desbetreffende pistool dat voor veel commotie zorgde in Canada

Onze foto's van de LEGO creaties van Dirk Denoyelle staan in de BOMVOL!

Al het overige LEGO nieuws uit december: